Connect with us

“Saya Faham Perasaan Syafiq” – Shukri Yahaya

Published

on

JIKA anda masih ingat, pelakon Shukri Yahaya juga pernah mengalami nasib buruk yang hampir sama dengan apa yang menimpa hero drama Bila Hati Berbicara iaitu Syafiq Kyle.

Dakwaan kononnya dia menggoda seorang wanita melalui aplikasi di laman sosial sebelum ini sedikit sebanyak menyebabkan pelbagai tuduhan tidak benar membelenggu dirinya.

Menafikan perkara seperti itu berlaku, kata Shukri, dia mengakui masih terkesan dengan insiden terbabit malah mengambil masa yang lama untuk memadam episod hitam itu biarpun sudah setahun berlalu.

Menurutnya, sejarah hitam itu banyak mematangkan diri dan membuatkan dia lebih berhati-hati supaya tidak berulang kembali. Malah, dia juga memahami perasaan Syafiq terkait dalam kontroversi isu rakaman video lucah yang menjadi tular di media sosial, minggu lalu.

“Saya banyak habiskan masa dengan bekerja untuk melupakan insiden itu. Sejak itu, saya jadi semakin berhati-hati supaya tidak lagi terkait dengan isu yang aibkan diri dan nama baik keluarga.

“Apabila perkara yang sama berlaku kepada artis lain, saya turut merasainya. Sama seperti Syafiq, saya juga berdepan kontroversi itu pada bulan mulia. Sedikit-sebanyak saya memahami perasaannya dan berharap dia tabah mengharungi dugaan itu,”katanya dipetik BH Online.

Bimbang insiden yang sama berulang, Shukri berkata selepas insiden itu dia juga berdepan cabaran untuk memulihkan kembali kepercayaan isterinya iaitu Tya Adnan.

“Saya ambil masa yang lama untuk meyakinkan isteri supaya mempercayai saya. Sepanjang tempoh itu, saya banyak berdiam diri dan bermuhasabah. Jika boleh dipadamkan, sudah lama saya melakukannya. Saya tidak mahu orang ramai mengingatinya lagi.

“Ketika itu, saya sangat tertekan apabila ramai yang bertanya. Saya keberatan menghadiri majlis hiburan dan acara tertentu kerana bimbang perkara itu diungkit. Nama saya terjejas, namun Alhamdulillah saya mendapat banyak sokongan untuk kembali bangkit,” ujarnya lagi.

Imbas kembali, Shukri pernah terpalit dalam kontroversi mengaitkan namanya dengan seorang wanita yang mendakwa dirinya sering diganggu dengan mesej tidak senonoh dikirim oleh aktor itu menerusi aplikasi WeChat.

Dakwa wanita itu lagi, Shukri juga pernah memintanya menghantar gambar aset peribadi selain berhubung melalui panggilan video.

Pun begitu, pelakon yang popular menerusi drama 7 Hari Mencintaimu ini menafikan semua dakwaan tersebut dan mengatakan wanita berkenaan sengaja ingin mencari publisiti murahan.

 

Ekonomi

Jurugambar kepada ‘Tauke Bundle’, ‘Chef In Flight’ kepada Usahawan Makanan! Hikmah Covid-19 membuka sumber rezeki yang baru

Published

on

Tiada siapa menyangka kemuculan Wabak Covid-19 akan mengubah kehidupan seharian kita termasuklah sumber pendapatan. Sebelum ini, negara turut berdepan dengan wabak-wabak lain seperti SARS, MERS-COV dan lain-lain lagi, namun ianya tidak menjejaskan pendapatan sebahagian besar daripada kita.

Akibat daripada pandemik ini, negara terpaksa melakukan sekatan demi sekatan iaitu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang penyebaran virus Covid-19. Susulan pelaksanaan PKP, ramai telah kehilangan kerja serta sumber pendapatan malahan ramai juga di antara mereka yang diberikan cuti tanpa gaji sehinggalah suatu tarikh yang masih tidak diketahui.

Namun, ramai yang mampu bangkit daripada krisis pendapatan. Bersempena tema Hari Kemerdekaan dan Hari Malaysia pada tahun ini,  “Malaysia Prihatin”, Penulis telah berjaya menemu bual 2 orang individu yang telah bangkit kesan daripada pelaksanaan PKP ini.

Puteri Siti Fatinnur @ Feenie.co – Jurugambar kepada ‘Tauke’ Bundle Online

Feen bersama suami ketika bercuti di Cameron Highland.

Feenie.co kini bukan nama yang asing lagi bagi penggemar bundle di laman perniagaan atas talian, Shopee. Pelaksanaan PKP telah membuka pintu rezeki yang baru bagi beliau dan suami yang sebelum ini bekerja sebagai Jurugambar sepenuh masa. Puteri Siti Fatinnur atau lebih mesra disapa sebagai Feen menjelaskan mengapa beliau memilih perniagaan bundle atas talian.

1. Adakah anda terhimpit dengan kemunculan Covid-19? Mengapa?

Semestinya. Apabila Covid-19 melanda negara, sektor perkahwinan antara sektor yang paling terjejas dan saya sebagai jurugambar perkahwinan sepenuh masa telah hilang mata pencarian selama Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan. Hatta semasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kebanyakan majlis perkahwinan pelanggan terpaksa ditunda dan pakej fotografi yang telah ditempah terpaksa ditukar kepada skala kecil ataupun hanya terhad kepada upacara akad nikah sahaja. 

2. Bagaimana tercetusnya idea untuk mengusahakan perniagaan anda ketika ini? 

Idea berkenaan perniagaan bundle ini tercetus apabila saya melihat keadaan ekonomi semasa. Kebanyakan daripada kita memilih untuk lebih berjimat cermat tetapi pada masa yang sama kuasa pembeli masih ada apabila live berkenaan jualan dimana-mana platform media sosial mendapat sambutan hangat. Jadi disamping modal yang diperlukan tidak terlalu tinggi, saya dan suami mengambil keputusan untuk terjun ke dalam bidang bundle. 

Sesi live Feenie.co di laman perniagaan atas talian, Shopee

3. Boleh anda kongsikan laman Instagram, Facebook atau bagaimana cara untuk pelanggan mendapatkan perkhidmatan atau barangan anda?

Saya telah menggunakan Shopee sebagai platform utama saya untuk mempromosikan barangan jualan. Laman Shoppe Feenie.co 

 

Munzir @ Munziroo Kitchen – Chef In Flight Catering kepada Usahawan Makanan

Benarlah kata orang, tak cuba tak tahu. Itu lah tanggapan dan perasaan saya setelah merasai sendiri air tangan daripada usahawan ini. Nasi Pad Krapao yang telah dihantar terus ke rumah penulis masih panas dan enak! Bertanya tentang status pekerjaannya kini, Munzir atau nama sebenarnya Munzir Che Sobry, PKP telah mengubah kehidupannya sekeluarga.

1. Adakah anda terhimpit dengan kemunculan Covid-19? Mengapa?

Ya, sangat terkesan kerana saya bekerja sebagai Chef In flight Catering di sebuah syarikat penerbangan.

Di situ, kami menyediakan hidangan-hidangan bagi penerbangan antarabangsa. Kemuculan pandemik seperti semua telah sedia maklum telah menjejaskan penerbangan di dalam mahupun luar negara susulan PKP. Seterusnya ia menjejaskan tugasan harian kami kerana tiada lagi penerbangan antarabangsa. Majikan saya akhirnya membuat keputusan utk melaksanakan Cuti Tanpa Gaji kepada kami sehingga kini.

Keadaan ini juga menjejaskan pekerja-pekerja syarikat penerbangan seperti yang umum ketahui. Oleh kerana itu, kami terpaksa menjalani kehidupan seharian tanpa pendapatan tetap.

2. Bagaimana tercetusnya idea untuk mengusahakan perniagaan anda ketika ini?

Perniagaan ini sebenarnya telah dijalankan sejak beberapa tahun yg lalu secara sambilan iaitu mengambil tempah kuih raya dan doorgift utk majlis keramaian.

Antara produk yang dihasilkan Munziroo Kitchen

Ketika situasi pandemik ini kian tidak menentu, tambahan pula mata pencarian utama saya terjejas, terdetik untuk saya melakukan perniagaan ini secara sepenuh masa bagi memperoleh pendapatan yang mencukupi bagi menampung kehidupan seharian.

Jadi perniagaan ini terus akan berjalan sehingga saya dipanggil utk bekerja semula.

Munzir bersama produk yang dihasilkannya.

3. Boleh anda kongsikan laman Instagram, Facebook atau bagaimana cara untuk pelanggan mendapatkan perkhidmatan atau barangan anda?

Cara kami dgn membuat post ke laman Instagram dan Facebook persendirian dan page perniagaan kami.

Laman Facebook: Munziroo Kitchen

Laman Instagram: @munzirookitchen.

Kami juga membuat posting di marketplace dan group Facebook. Selain itu, kami juga menghantar makanan kami untuk di review oleh beberapa selebriti Malaysia seperti Fizo Omar dan Black Hanifah.

—————

Bak kata pepatah jika tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya. Sesuatu kejayaan itu tidak akan datang tanpa usaha yang jitu. Kepada semua yang terkesan akibat wabak Covid-19, ingatlah bahawa anda tidak keseorangan. Bangkitlah dan berusaha. Semoga kita dapat melawan musuh yang tidak kelihatan ini bersama-sama. Bebaskan dan majukan diri anda. Demi agama, bangsa dan negara.

Selamat menyambut bulan kemerdekaan tahun 2020. #MalaysiaPrihatin

+++++++++++

Sekiranya anda berminat untuk mengiklankan produk, klik pada pautan ini.

Continue Reading

Belia

#MasaKita Series: “Education of the Future: Producing Young Leaders in Business and Politics”

Published

on

By

Continue Reading

Gaya Hidup

Kulit kusam terkurung semasa PKP, terkejut muka ‘glow’ selepas terapi Aqua Peel.

Published

on

3 bulan terperap dirumah akibat pelaksanaan PKP, kulit makin kusam, blackhead dan whitehead penuh dimuka lagi-lagi dekat hidung, macam tentera nak pergi berperang.

Berikut merupakan pengalaman penulis sendiri merasai proses terapi Aqua Peel di Narqes Skintelligent (NS).

Saya tergerak hati untuk mencuba terapi Aqua Peel di Narqes Skintelligent (NS) setelah menerima pelbagai maklum balas positif daripada rakan-rakan yang telah mencuba rawatan di sana.

Kebetulan, NS sedang mengadakan promosi ‘Reopening Sale’, harga terapi Aqua Peel terlajak murah dengan harga RM99! Dengan hanya RM99 sahaja, anda menerima rawatan yang asalnya berharga RM250! Berbaloi bukan?

Pengalaman semasa saya lakukan facial di sini memang tip top! Daripada pintu masuk sampailah ke bilik rawatan, saya dilayan bak puteri. Rawatan dimulakan dengan ‘Consultation dan Face Skin Analysis’ untuk tengok masalah kulit muka kita, yang kemudian menentukan rawatan yang bersesuaian dengan keadaan kulit muka ketika itu. Sepanjang di NS, saya boleh katakan sangat selesa sehinggakan semasa sesi urutan yang dilakukan oleh ahli terapi, saya terlelap. Setiap rawatan di wajah dilakukan dengan sangat lembut. Semasa proses sedutan whitehead dan sel kulit mati pun tidak terasa sakit! Memang terbaik cara kerja ahli terapi di sini.

Nampak tak betapa banyaknya whitehead dan sel kulit mati yang disedut?

Selepas selesai sesi terapi, kulit memang terasa lembut, licin, dan segar. Habis segala blackhead, whitehead dan sel kulit mati disedut. Tentera yang penuh dekat hidung, pipi dan dagu akhirnya berenang-renang di dalam ‘waste bottle’ tu! Memang puas hati! Senang kata, ‘glow’ terus muka selepas buat Aqua Peel tu.

Sebelum beredar, mereka hidangkan pula air teh o suam dengan ‘chocolate chip cookies’ yang sedap! Servis Narqes Skintelligent memang terbaik!

 

Disebabkan jangkitan Covid belum berakhir, ramai yang masih takut nak mendapatkan rawatan wajah yang memerlukan sentuhan jarak dekat ni. Sejujurnya, saya berasa selamat apabila membuat rawatan di sini kerana setiap ahli terapi mematuhi SOP yang ditetapkan dan Narqes Skintelligent melaksanakan SOP yang sangat ketat demi menjaga keselamatan pelanggan mereka.

Setelah diselidiki, latar belakang Pengasas NS, Puan Narqes, beliau merupakan bekas pelajar jurusan Farmasi kumpulan pertama di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) dan kemudiannya bertugas selama 6 tahun di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dibahagian pendaftaran produk. Di situ beliau telah terlatih untuk hanya mengeluarkan produk yang selamat digunakan oleh pengguna.

Tengoklah ‘therapists’ Narqes Skintelligent ni, dah macam frontliners KKM kan? 🙂

Antara SOP yang dilaksanakan di NS ialah setiap ‘therapist’ wajib memakai face mask, face shield, sarung tangan dan PPE. Setiap uniform ini akan dinyahkuman setiap kali selepas digunakan. 1 pelanggan, 1 ahli terapi dan ahli terapi perlu menyahkuman pada diri sendiri sebelum memulakan terapi kepada pelanggan seterusnya. Cadar katil dan kain kemban pelanggan juga ditukar untuk setiap pelanggan.

Puan Narqes juga telah menghasilkan ‘Customized Transparent Intubation Facial Safety Box’ sebagai perlindungan tambahan kepada pelanggan dan ahli terapi bagi mengelakkan sebarang jangkitan COVID-19.

Penulis ketika sesi rawatan.

 

Promosi masa terhad NS Aqua Peel.

NS Aqua Peel yang saya cuba sendiri adalah promosi TERHAD. Ianya sempena pembukaan semula Narqes Skintelligent, facial lengkap untuk masalah Blackhead/Whitehead dan membuang sel-sel kulit mati terkumpul hanya berharga RM99 (Harga asal: RM250). Promo masa terhad ini hanya untuk pelanggan kali pertama yang datang ke NS sahaja ya.

Terdapat juga promosi untuk pakej-pakej terapi yang anda boleh jimat sehingga RM 1000! Klik pada gambar untuk maklumat lanjut.

Sementara promosi terlajak murah ni masih ada, saya nak bagi hadiah facial dekat mak dan adik saya. Jomlah kita grab slot kita sebelum promosi ‘reopening sale’ ni tamat. Sekarang kan dah boleh keluar, mestilah kena cantik nak jumpa orang kan?

Tengoklah wajah-wajah yang ‘glow’ selepas selesai ‘skin treatment’ mereka.

Jika anda ada sebarang pertanyaan, boleh terus hubungi Narqes Skintelligent di 013-2635007 atau anda boleh klik di sini!

Selain itu, produk yang saya grab semasa di sana ialah Set Covid Kit! Dahlah harga berpatutan, semua yang kita perlukan ada dalam satu Covid Kit ni.

Saiz Covid Kit tu comel sahaja, nak bawa pergi mana-mana senang, nak bagi hadiah dekat orang pun boleh. Kita mestilah jaga kebersihan diri kita kan, sama-sama bantu negara matikan rantaian Covid-19 di Malaysia. Malaysia Boleh!!

Di bawah, saya turut sertakan produk-produk daripada Narqes Skintelligent untuk mencegah jangkitan Covid-19:

Covid Kit – 1 set RM40

Antiseptic Hand Wash 60ml , Instant Hand Sanitizer 60ml , Surface Disinfectant 60ml (Untuk nyahkuman pada apa sahaja permukaan. Contohnya, pemegang troli pusat beli-belah). Derma Rescue Gel 60ml (Untuk melembabkan kembali tangan anda), Face Mask 5pcs, Gloves 2 pasang.

Selain daripada set Covid Kit, NS juga ada menjual:

Disinfectant Tablet

100tablets RM180, 100tablets RM200 (with water pump).

Instant Hand Sanitizer

1 Botol (500ml) RM35

Jika dibandingkan dengan harga pasaran, memang berbaloi sangat produk ni setanding dengan kualiti dia. Jadi kalau korang nak beli produk atau nak dapatkan ‘facial treatment’, boleh terus pergi ke cawangan NS yang berdekatan dengan korang atau boleh beli secara online di website! Oh ya, untuk corporate order pun ada tau! Boleh hubungi NS untuk dapatkan harga korporat/borong untuk produk-produk ni.

Online website Narqes Skintelligent

Official website – www.narqes.com

Untuk membeli barang – www.shopnarqes.my

Cawangan Narqes Skintelligent yang anda boleh hubungi:

NS Ampang : 0132635007

NS Wangsa Melawati: 0133266768

NS Rawang: 0132515657

NS Gombak: 0162323829

NS Klang: 0194817576

NS Damansara: 0186656910

NS Petaling Jaya: 0109841718

NS Shah Alam: 0168722887

NS Manjung: 0109795749

NS Langkawi: 0164004544

NS Alor Setar: 0196628382

NS Kulim: 0103196030

NS Cyberjaya: 0102309006

 

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: