Connect with us

Kesihatan

Penyakit Tangan, Kaki, dan Mulut: Cegah Sebelum Terlambat

Ibu bapa perlu ambil perhatian terhadap isu ini kerana penyakit ini boleh merebak dengan mudah dan cepat.

Published

on

Semakin merebak penyakit HFMD.

Penyakit tangan, kaki, dan mulut (HFMD) adalah jangkitan biasa yang disebabkan oleh sekumpulan virus. Ia biasanya bermula dengan demam dan rasa tidak sihat. Ini diikuti satu atau dua hari kemudian oleh bintik-bintik atau bintik-bintik berwarna yang rata yang mungkin melepuh, pada tangan, kaki, dan mulut, dan kadang-kadang di bahagian punggung dan pangkal paha.

Tanda-tanda dan gejala HFMD ini biasanya muncul 3-6 hari selepas terdedahnya kepada virus. Ruam secara umumnya hilang sendiri dalam masa seminggu. Kuku jari kaki dan kehilangan kaki kuku mungkin berlaku beberapa minggu kemudian, tetapi akan tumbuh semula selepas beberapa masa.

Virus yang menyebabkan HFMD tersebar adalah melalui hubungan yang rapat, melalui udara dari batu dan daripada orang yang dijangkiti. Objek yang tercemar juga boleh menyebarkan penyakit ini contohnya alat mainan kanak-kanak.

Selangor catat kes HFMD tertinggi

Penyakit HFMD adalah jangkitan yang selalu ada pada tahap rendah dalam populasi dalam kawasan geografi tertentu. Ia berkait rapat dengan kebersihan dan kebersihan di alam sekitar. Sesetengah orang mungkin membawa dan menyebarkan virus itu walaupun tidak mempunyai gejala penyakit. Haiwan lain tidak terlibat dan diagnosis sering dibuat berdasarkan gejala yang ditunjukkan.

Menteri Kesihatan Malaysia, Dr Dzulkefly memaklumkan daripada Januari tahun ini sehingga 29 Julai 2018, seramai 39,408 kes telah dilaporkan dengan Selangor mempunyai kes tertinggi.

Selangor mempunyai 11,669 kes, diikuti Kuala Lumpur (4,552), Sarawak (4,551) dan Kelantan (1,666), katanya. Kementerian juga bekerjasama dengan agensi-agensi lain mengenai kempen yang mengandungi kes-kes HFMD.

Cara elak penyakit HFMD

HFMD berlaku di semua kawasan di dunia. Ia sering berlaku dalam wabak kecil di sekolah-sekolah nurseri atau tadika. Wabak besar telah berlaku di Asia sejak tahun 1997. Ia biasanya berlaku pada bulan musim bunga, musim panas, dan musim gugur. Biasanya ia berlaku pada kanak-kanak kurang daripada lima tahun, tetapi kadang-kadang boleh berlaku pada orang dewasa.

HFMD tidak boleh dikelirukan dengan penyakit kaki dan mulut (juga dikenali sebagai penyakit kuku dan mulut) yang kebanyakannya memberi kesan kepada ternakan.

Cuci tangan boleh menghalang penyebaran dan mereka yang dijangkiti tidak boleh pergi ke tempat kerja, penjagaan anak, atau sekolah. Tiada ubat atau vaksin antiviral tersedia, tetapi usaha pembangunan sedang berjalan. Kebanyakan kes tidak memerlukan rawatan khusus.

Selalunya cairan intravena diberikan kepada kanak-kanak yang tidak dapat minum cukup.

Langkah mengawal dan cegah HFMD

Bagi memastikan keberkesanan langkah-langkah kawalan dan pencegahan yang diambil, Kementerian Kesihatan Malaysia ingin mengingatkan orang ramai bahawa:

    1. Langkah pencegahan terbaik adalah menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Penularan jangkitan HFMD sangat berkait rapat dengan amalan kebersihan diri dan persekitaran di mana ia mudah berlaku di tempat sesak serta mutu kebersihan yang rendah.
    2. Ibu bapa atau penjaga perlu membawa kanak-kanak dengan gejala HFMD mendapatkan rawatan dan tidak membawa kanak-kanak tersebut ke tempat awam termasuk sekolah dan pusat jagaan kanak-kanak.
    3. Pengurus pusat jagaan kanak-kanak perlu menjalankan aktiviti pembersihan premis dan saringan terhadap kanak-kanak di bawah jagaan mereka sepertimana yang disarankan dalam ‘Pelan Tindakan Bersepadu Bagi Mencegah Dan Mengawal Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut’.

Bagi ibu bapa yang mempunyai atau perasan akan perubahan anak-anak mereka tentang gejala penyakit ini, segera berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut. Perlu juga pengasingan sementara bagi mengelakkan ianya berjangkit dengan orang lain terutamanya di pusat asuhan kanak-kanak, sekolah dan kawasan umum.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kesihatan

Bosan dirumah? Jom buat senaman Burpees

Published

on

Jom buat senaman Burpees untuk kekal aktif di rumah! 7 minit je!

Sumber: MyHEALTH KKM

Continue Reading

covid-19

COVID-19: 110 kes baharu menjadikan jumlah kes positif sebanyak 900

Published

on

Terkini 15 kes positif #COVID19 telah sembuh dan dibenarkan discaj dari wad. Ini menjadikan jumlah sembuh dan discaj sebanyak 75 kes. Terdapat 110 kes baru dilaporkan, menjadikan jumlah kumulatif kes positif sebanyak 900 kes. – KKM Putrajaya

Continue Reading

covid-19

Rakyat Malaysia masih memandang ringan ancaman wabak COVID-19

Published

on

Sumber: Facebook

Negara Itali kini mencatatkan jumlah jangkitan kedua tertinggi selepas China kerana rakyatnya yang tidak memandang serius akan penularan wabak tersebut. Penularan COVID-19 di Itali meningkat tiga hingga ke empat kali ganda apabila rakyatnya ingkar dengan arahan ‘lockdown’ negara mereka.

Kini, negara kita bakal berdepan dengan gelombang yang sama jika kita terus melanggar arahan Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dilaksanakan mulai semalam.

Sumber : Whatsapp
Sumber : Facebook

Melihatkan segelintir masyarakat yang masih degil, meluangkan masa bersarapan dan makan malam di gerai dan juga restoran amat dikhuatiri usaha pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan hanya akan menjadi sia-sia dalam membendung penularan wabak COVID-19.

Sumber: Facebook KKM

Kenyataan di atas telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan di laman Facebooknya. Jumlah kes keseluruhan setakat semalam telah mencecah 790 kes. Jika rakyat Malaysia terus ingkar pada arahan Perintah Kawalan Pergerakan, tidak mustahil angka ini akan terus meningkat.

Bukan mudah untuk kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan kerana ia akan menjejaskan ekonomi negara kita. Kerajaan telah berkorban untuk kita rakyat Malaysia melalui perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan ini. Oleh itu, kita semua perlu memberikan kerjasama.

Ekonomi boleh dibaik pulih, tetapi nyawa takkan kembali. Marilah kita sama-sama membantu negara menghentikan menularan wabak COVID-19 ini dari terus tersebar.

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: