Connect with us

Uncategorized

Nor Shamsiah Jadi Wanita Kedua Sebagai Gabenor BNM

Akhirnya terjawab juga persoalan siapa gabenor Bank Negara yang baru!

Published

on

GENAP dua minggu Tan Sri Muhammad Ibrahim meletakkan jawatan secara rasmi, Bank Negara Malaysia (BNM) bakal mendapat pengganti baharu tidak lama lagi sebagai gabenor kesembilan.

Media tempatan hari ini melaporkan Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus disah akan dilantik sebagai Gabenor BNM yang baharu, sekali gus menjadi wanita kedua dalam sejarah bank pusat itu selepas Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

Urusan pelantikan beliau malah telah secara rasmi mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, menurut laporan Bloomberg pada Jumaat memetik seorang jurucakap Perdana Menteri mengesahkan hal itu.

Untuk rekod, Nor Shamsiah sebenarnya pernah memegang jawatan sebagai Timbalan Gabenor BNM selama enam tahun sebelum beliau meninggalkan bank itu pada akhir 2016 untuk menyertai International Monetary Fund (IMF).

Ia secara kebetulan berlaku tujuh bulan selepas Zeti Akhtar berhenti sebagai Gabenor BNM pada hujung April tahun itu setelah berkhidmat selama 16 tahun dan kemudian jawatan utama tersebut diambil alih pula oleh Muhammad.

Ramai penganalisis politik antarabangsa melihat perubahan itu antara usaha kempen ‘pembersihan’ oleh Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad melibatkan semua jawatan penting dalam pelbagai agensi awam tempatan.

Ini menyaksikan semua pengerusi syarikat berkaitan kerajaan dan badan berkanun terpaksa letak jawatan termasuk paling gempar ialah berita pengunduran Ketua Hakim Negara dan Peguam Negara. – Mynewshub

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: