Connect with us

Uncategorized

Macam dalam ‘action movie’! Latihan Tembakan uji keupayaan aset Tentera Darat

Jom tengok gambar di bawah ini untuk lihat lebih lanjut aksi Tentera Darat Malaysia!

Published

on

Tentera Darat Malaysia (TDM) kini lebih yakin dengan keupayaan aset-aset pertahanan mereka selepas aktiviti tahunan Latihan Kuasa Tembakan (LKT) di Lapang Sasar Gemas, Negeri Sembilan.

Melalui ujian kepuayaan yang diadakan setiap tahun ini, anggota tentera akan menguji prestasi sebenar kelengkapan dan aset yang telah diperuntukkan untuk menjaga keselamatan negara.

LKT 2018 kali ini melibatkan kos sebanyak RM17 juta – merangkumi semua aset termasuk teknologi, senjata, peluru, misil dan bom  bagi memberi pendedahan kepada pihak berkepentingan tentang isu pertahanan dan muka bumi Malaysia.

Antara kenderaan tempur yang menarik perhatian dalam demonstrasi ini ialah ACV 300 AdnanAV8 Gempita dan PT91M Pendekar disamping tembakan Gattling Gun M134D oleh Helikopter Agusta A-109E  dan seterusnya memperlihatkan kemantapan Helikopter Sikorsky S-61A-4 Nuri yang memasuki lapang sasar dengan membawa Meriam 105mm PH L5.

Selain itu, penonton dikejutkan dengan ketibaan pesawat pejuang Hawk 208 dan Sukhoi 30 MKM yang menggegarkan Observation Post 3A (OP 3A) dengan memberi bantuan serangan dari udara sekaligus memukau semua penonton.

Mengulas mengenai soal kos latihan tersebut, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim menjelaskan bahawa aktiviti ini diperlukan kerana ia sebahagian dari kesiapsiagaan anggota dan aset pertahanan negara.

“Kita tidak nafikan, orang awam mungkin anggap puluhan juta ringgit yang digunakan untuk menampung kos latihan ini sebagai mahal tapi sebenarnya kita perlu melakukannya kerana itu adalah masa untuk menguji keupayaan dan keberkesanan senjata yang kita miliki.

“Di samping itu ianya dapat memberi pendedahan untuk pegawai serta anggota untuk melihat tahap kekuatan sesuatu aset agar dapat diaplikasikan penggunaannya dalam mengatur strategi taktikal semasa berperang.

Beliau berkata kepada pemberita semasa LKT 2018 di Lapang Sasar Gemas pada 12 Jul 2018 melibat 32 jenis senjata dan aset milik TD dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) serta penglibatan seramai 222 pegawai dan 1,898 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP).

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Belia

SOLS 24/7 memperkasakan belia daripada kumpulan B40

Published

on

SOLS 24/7 adalah sebuah organisasi kemanusiaan yang komited untuk berkhidmat, mendidik dan memperkasakan masyarakat miskin dan kurang berkemampuan.

Melalui pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial, SOLS 24/7 telah berusaha untuk mengubah komuniti yang kurang terlatih untuk mengembangkan potensi sebenarnya dalam mematahkan roda kemiskinan.

Menggunakan model dan reka bentuk khas – Sains Bahasa, Sains Teknologi dan Sains Kehidupan – organisasi ini telah menyediakan pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial secara percuma kepada masyarakat yang kurang berkemampuan di Malaysia.

Jom tonton siri pertama temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

Continue Reading

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: