Connect with us

dunia

Kopi dan Teh di Malaysia, Manakah Pilihan Rakyat Malaysia?

Published

on

Minuman panas telah lama menjadi sebahagian daripada budaya Malaysia – ianya menjadi minuman pemangkin di pagi hari, minuman selepas makan, atau minuman ketika mesyuarat perniagaan. Minuman panas mendapat sambutan yang menggalakkan, dan senario minuman terkini menyaksikan kenaikan permintaan terhadap teh sebagai pengganti kopi. Ini mungkin disebabkan oleh faktor keprihatinan masyarakat yang mahukan gaya hidup lebih sihat.

Kopi didapati memberikan rangsangan kafein yang diperlukan. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kopi secara berlebihan meningkatkan kolesterol dan darah tinggi. Selain itu, kopi juga perlu diperkaya dengan krim dan gula bagi mengurangkan rasa pahitnya. Kerana inilah ianya menambah kalori dan kos. Manakala teh pula merupakan pilihan yang lebih sihat dan lebih mampu milik. Selain daripada kandungannya yang kaya dengan antioksidan, ianya juga boleh merendahkan risiko penyakit jantung dan meningkatkan kesihatan minda anda secara keseluruhan. Rasanya juga lebih sedap untuk dinikmati begitu sahaja!

Kafe kekal popular di Malaysia dan seperti mana kopi, teh mula mendapat tempat di dalam menu. Kafe mula menawarkan bukan sahaja pelbagai jenis teh, tetapi turut mula dihidangkan secara istimewa sebagai minuman infusi dan juga pencuci mulut. Pakar pemakanan menjangkakan kadar peningkatan pengambilan teh dengan kadar 2% hingga ke tahun 2020. Memadailah dikatakan bahawa pengambilan teh dijangkakan terus meningkat pada tahun-tahun yang akan datang. Peningkatan ini disokong oleh laporan daripada The United Nations Food and Agriculture Organisation yang mencatatkan bahawa minuman yang paling banyak diminum di seluruh dunia adalah air kosong dan diikuti oleh teh.
Artikel ini dipetik daripada : UnileverFoodSolutions.com.my

covid-19

Impak Pengangguran terhadap ekonomi Malaysia Pasca Covid-19?

Published

on

Adakah kita sudah bersedia? Bagaimana pula dengan persediaan negara dalam menghadapi pengangguran secara besar-besaran ini?

Continue Reading

dunia

Globalisasi dan Fakta Sejarah

Published

on

Fakta sejarah amat penting walaupun berada didunia globalisasi

Continue Reading

dunia

#GempaLombok Rakyat Malaysia yang terkandas akan dibawa pulang.

Published

on

By

SUNGAI PETANI: Kerajaan akan membawa pulang rakyat Malaysia yang masih terkandas di Lombok, Indonesia, akibat gempa bumi yang melanda wilayah itu, Ahad lalu.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata kerajaan juga akan menyediakan suatu penempatan khas di kawasan selamat di Lombok bagi menempatkan semua rakyat Malaysia yang terkandas di sana supaya mereka dapat kembali ke negara ini secepat mungkin.

“Saya kira kita akan membuat penempatan di sana untuk melicinkan kerja mengenal pasti supaya mereka dapat kembali secepat mungkin, ” katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Simulasi Bencana Gempa Bumi dan Tsunami di Sekolah dan Komuniti Kota Kuala Muda.

Turut berangkat ke program itu ialah Tunku Temenggong Kedah, Tan Sri Tunku Intan Safinaz Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah yang juga Pengerusi Kebangsaan Bulan Sabit Merah Malaysia.

Pada majlis itu, Dr Wan Azizah turut mengumumkan peruntukkan sebanyak RM200,000 daripada Kementerian Pembangunan Luar Bandar untuk penambahbaikan laluan di belakang SMK Kuala Muda yang digunakan sebagai laluan evakuasi, selain menambah baik Pusat Pemindahan Sementara di sekolah itu.

Lombok Utara mengalami gegaran gempa bumi berukuran skala tujuh magnitud yang turut dirasai di sekitar Pulau Lombok, Pulau Sumbawa, Pulau Bali dan Jawa Timur pada jam 6.46 petang, Ahad lalu.

Sehingga kini, lebih 90 mangsa dilaporkan terkorban akibat bencana itu namun ia tidak membabitkan rakyat Malaysia.

Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia dalam kenyataan sebelum ini, memaklumkan seramai 161 warga Malaysia yang masih berada di pulau pelancongan itu sudah dapat dihubungi dan dilaporkan berada dalam keadaan selamat.

Pada masa sama, Dr Wan Azizah berkata, kerajaan menzahirkan ucapan takziah kepada semua mangsa yang terbabit dalam bencana itu yang kini sudah dua kali melanda Lombok pada bulan lalu yang mengorbankan seorang rakyat Malaysia.

Beliau berkata, kerajaan sudah menawarkan untuk menghantar misi bantuan ke Lombok melalui Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) namun sehingga kini belum menerima maklum balas dari sana.

“Saya ingin mengucapkan takziah kepada mereka dan saya kira kita haruslah belajar dari pengalaman supaya kita turut siapsiaga (kemungkinan bencana) memandangkan jarak Malaysia dan Lombok adalah dekat, ” katanya.

Terdahulu, melalui program simulasi terbabit, Dr Wan Azizah berkata, rakyat negara ini tidak harus alpa dan leka terhadap sebarang kemungkinan risiko bencana alam sehingga mengabaikan aspek persiapan dan kesiapsiagaan.

Katanya, negara sendiri membangunkan sistem pengurusan bencana negara berteraskan teknologi maju dikenali sebagai ‘remote sensing’ untuk menyelaraskan maklumat bencana di bawah satu sistem selain membangunkan aplikasi untuk pemetaan kawasan berisiko bencana Tsunami.

“Sebelum ini kita beranggapan bahawa Malaysia antara negara yang terselamat daripada sebarang bencana malah pada kejadian tsunami berlaku, tidak ramai yang pernah dengar perkataan tsunami itu sendiri.

“Justeru, walaupun kejadian seperti tsunami bukanlah bencana yang sering berlaku namun latih amal perlu diadakan secara berkala supaya kesiapsiagaan dapat diterapkan untuk menjadi sebahagian daripada budaya terutama dalam kalangan kanak-kanak, ” katanya.

 

Artikel asal: Berita Harian

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: