Connect with us

dunia

Jenis Beras Yang Patut dikenali Ramai

Published

on

Hari ini kita kongsi pengetahuan tentang jenis beras dan khasiatnya. Beras merupakan sumber rezeki bagi masyarakat di Asia juga merupakan makanan ruji di rantau ini. Mari kita baca artikel ringkas daripada PesanBeras.Id

BERAS PALING POPULAR DIDUNIA

A. BERAS Kategori Pendek (Ukuran <5.2 mm)

1. Beras sushi (mutiara)

14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia
Beras ini mempunyai tekstur melekat, sesuai untuk dibuat sushi yang terkenal di Jepun . Beras jenis ini juga disukai di Korea dan China.

2. Beras Arborio14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia
Beras ini ditanam di Itali. Setelah dimasak, nasinya melekat antara satu sama lain. Beras ini memerlukan air yang banyak untuk dimasak kerana ia mengandungi kanji yang berlebihan.

3. Beras pulut14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia
Beras ini berwarna putih susu yang setelah dimasak teksturnya melekat, biasanya dibuat songkolo oleh orang bugis makassar.

B. BERAS Kategori Sederhana (Ukuran 5.2 – 6.0 mm )

Beras ini lebih lebar daripada beras panjang dan nasi yang dihasilkan adalah lembut. Kebanyakan nasi putih yang kita makan hari-hari adalah sejenis ini.

4. Beras Calrose14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia

Beras Calrose adalah beras kategori ukuran medium yang biasa dijumpai di California, Amerika Syarikat.
5. Beras tempatan14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia

Beras putih tempatan adalah beras di Malaysia

C. Beras Kategori panjang (Ukuran >6.0 mm)

Beras Paling Populer Di Dunia – Beras kategori panjang memiliki panjang 4 kali daripada lebarnya. Apabila dimasak nasinya menjadi terhambur, ringan dan lembut. Sangat sesuai untuk dibuat nasi beriani, nasi minyak, nasi bukhari, nasi Arab dan nasi tomato.
6. Beras Basmati

14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia
Beras basmati adalah jenis beras khas dari India. Satu cangkir beras ini mengandung serat 20% lebih banyak dibandingkan dengan jenis beras lainnya. Beras basmati juga memiliki indeks glikemik yang rendah.
7. Beras Jasmine

14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia
Beras jasmine memiliki aroma yang harum dan menggugah selera. Salah satu manfaat terbaiknya adalah dapat mengurangi rasa sakit otot dalam tubuh karena adanya kandungan asam amino yang tinggi.
8. Beras organik

14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia
Beras organik adalah jenis beras panjang yang bermutu tinggi dan sangat berkhasiat dengan kandungan karbohidrat yang rendah.

D. Beras Kategori Berdasarkan Warna

9. Beras putih14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia
Beras putih merupakan makanan paling umum di Indonesia, Malaysia dan sebahagian besar wilayah Asia. Beras putih merupakan makanan yang paling mudah untuk dicerna baik oleh kanak-kanak ataupun dewasa. Beberapa manfaat kesihatan daripada memakan beras putih adalah mengurangkan gangguan sistem pencernaan seperti  radang usus besar, dan  ‘morning sickness’ bagi ibu yang hamil. Beras putih sendiri adalah makanan yang paling mudah untuk diolah menjadi berbagai jenis makanan .
10. Beras cokelat14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia

Selain beras putih, beras cokelat juga baik untuk kesihatan Anda. Beras cokelat sendiri sering tertukar dengan beras merah kerana kesamaan bentuk dan warnanya. Beras cokelat mempunyai  kalori yang rendah  namun sangat tinggi kandungan serat larut. Bukan sahaja itu, kandungan minyak sehat dalam makanan ini mampu mengurangkan kolesterol jahat dalam tubuh.
11. Beras merah14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia

Tidak banyak yang menyukai beras merah. Alasannya tekstur dari beras ini lebih kasar dibandingkan dengan beras putih. Namun mengambil beras merah bermanfaat untuk menjaga jumlah zat besi dalam tubuh yang membantu mengatur gula darah dan insulin. Selain itu, beras merah mengandung vitamin B6 yang penting untuk menyeimbangkan pembentukan serotonin dan sel darah merah yang penting dalam produksi sel DNA.
12. Ketan14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia

Kandungan zat tembaga di dalam ketan dapat memperkuatkan  sistem imunisasi tubuh, serta meningkatkan fungsi otak yang sihat.
13. Beras hitam14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia

Beras hitam sendiri jarang untuk ditemui. Namun beras ini memiliki banyak manfaat kesihatan terutamanya bagi mereka yang menghidap Alzheimer dan diabetes. Sebab beras ini memiliki kandungan zat anti-inflamasi dan anti-oksidan yang lebih tinggi dibanding jenis beras lainnya.

14. Beras liar14 Jenis Beras Paling Populer di Dunia
Salah satu jenis beras ini seringkali ditemukan di daratan Amerika Utara, sebenarnya jenis beras ini merupakan rumput air. Disana seringkali beras liar dijual dalam bentuk campuran, iaitu beras panjang dengan beras putih. Beras liar memiliki bebas gluten serta memiliki kadar protein.

Artikel ini dipetik daripada : PesanBeras.Id

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid-19

BERAKHIRNYA MORATORIUM, APAKAH YANG AKAN TERJADI SETERUSNYA?

Published

on

Tiada siapa menyangka tahun 2020 merupakan tahun paling mencabar bagi ramai di antara kita. Di dalam ketidaktentuan keadaan kesihatan global, ekonomi negara di seluruh dunia turut terkesan akibat ancaman pandemik Covid-19.

Industri yang menerima impak paling besar semestinya sektor pelancongan berikutan sekatan daripada dalam dan luar negara. Berdasarkan laporan yang dikeluarkan Berita Harian, di Malaysia sahaja, direkodkan kerugian mencecah RM45 bilion dalam tempoh Januari hingga Jun.

Paling utama, pekerja yang berada dalam sektor ini menerima impak yang jauh lebih besar apabila diberhentikan kerja atau diberikan cuti tanpa gaji berikutan sekatan-sekatan ini. Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri, berkata angka yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) bagi April tahun ini, jumlah pekerjaan menurun sebanyak 1.0 peratus kepada 14.93 juta orang berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Pelaksanaan moratorium dijalankan apabila ramai di antara kita terkesan apabila kebanyakan urusan perniagaan dan perkhidmatan dihentikan ketika Perintah Kawalan Pergerakan mula dilaksanakan. Rakyat telah ada lebihan wang ekoran pelaksanaan moratorium ini dan ini mendorong aktiviti pelancongan dan aktiviti perniagaan dalam negara giat dijalankan.

Meskipun aktiviti pelancongan dalam negara semakin rancak berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mula menampakkan perkembangan positif, nasib sebilangan besar daripada pemain industri dan rakyat masih tidak diketahui sehingga kini.

Pakej-pakej rangsangan ekonomi turut diperkenalkan bagi menyerap impak pandemik Covid-19. Kadar pengangguran pada Julai 2020 turun kepada 4.7 peratus atau 28,200 orang berbanding 4.9 peratus yang direkodkan pada bulan sebelumnya dengan jumlah keseluruhan penganggur adalah 745,100.

Pakej Rangsangan Ekonomi PKS. Kredit infografik Bernama

Ramai yang menjangkakan peniaga khususnya perusahaan kecil dan sederhana (SME) akan gulung tikar impak daripada berakhirnya moratorium ini. Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) menjangkakan terus meningkat mencecah 12 peratus daripada keseluruhan 15 juta tenaga kerja di negara ini.

Namun, apa yang bakal berlaku selepas moratorium berakhir pada 30 September 2020? Adakah kesan positif daripada pakej-pakej rangsangan ekonomi akan kekal selepas ini? Semoga rakyat akan kekal bersatu dalam menghadapi waktu-waktu sukar ini.

 

Continue Reading

covid-19

Impak Pengangguran terhadap ekonomi Malaysia Pasca Covid-19?

Published

on

Adakah kita sudah bersedia? Bagaimana pula dengan persediaan negara dalam menghadapi pengangguran secara besar-besaran ini?

Continue Reading

dunia

Globalisasi dan Fakta Sejarah

Published

on

Fakta sejarah amat penting walaupun berada didunia globalisasi

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: