Connect with us

Uncategorized

Harga rumah mungkin turun selepas SST dilaksanakan?

Published

on

Beliau berkata secara teorinya harga rumah akan turun jika SST dilaksanakan berbanding ketika GST diperkenalkan kerajaan BN sebelum ini.

Raja Bahrin berkata, berbanding dengan GST cukai dikenakan terhadap semua komponen barang binaan seperti kayu, besi dan sebagainya dan ini memang menyumbang kepada kenaikan harga rumah.

KUALA TERENGGANU: Pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) dijangka tidak akan memberi banyak kesan terhadap harga rumah di negara ini, kata Timbalan Menteri Perumahan Kerajaan Tempatan, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Shah.

Beliau berkata secara teorinya harga rumah akan turun jika SST dilaksanakan berbanding ketika cukai barang dan perkhidmatan (GST) diperkenalkan kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini.

“Di peringkat awal ini mungkin kita belum boleh kesan impak pelaksanaan SST terhadap harga rumah.. .tetapi secara teori harga rumah akan turun.

“Berbanding dengan GST, cukai dikenakan terhadap semua komponen barang binaan seperti kayu, besi dan sebagainya dan ini memang menyumbang kepada kenaikan harga rumah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada majlis kesyukuran dan doa selamat atas pelantikan sebagai senator dan timbalan menteri di kediamannya di Batu Buruk, di sini, semalam.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam sidang media di bangunan Parlimen semalam berkata Kementerian Kewangan mengakui pelaksanaan SST iaitu cukai jualan sebanyak 10% peratus dan cukai perkhidmatan sebanyak 6% akan membebankan pengguna, tetapi kesannya hanya separuh berbanding GST.

Beliau berkata, SST merupakan cukai seperingkat yang dikenakan ke atas pengilang dan bukannya pengguna, manakala GST adalah cukai pelbagai peringkat yang terpaksa dibayar dan dikutip pada setiap peringkat rantaian bekalan.

Raja Bahrin yang juga pengerusi Parti Amanah Negara Terengganu berkata pihaknya mohon bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi mencari mekanisme terbaik bagi memastikan harga rumah di Terengganu berpatutan dengan pendapatan rakyat di negeri ini.

Beliau berkata langkah itu perlu memandangkan rumah yang agak terhad serta harga pasaran yang tinggi dan di luar kemampuan rakyat Terengganu yang rata-rata mempunyai pendapatan isi rumah terendah di negara ini.

“Mungkin kita boleh letak harga rumah mampu milik dalam RM50,000 hingga RM70,000.. itu pun sudah cukup tinggi dan di luar kemampuan mereka kerana pendapatan yang tidak seberapa … kerana peluang kerja sangat terhad di sini berbanding di Pantai Barat” katanya.

 

Kredit: Free Malaysia Today

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Belia

SOLS 24/7 memperkasakan belia daripada kumpulan B40

Published

on

SOLS 24/7 adalah sebuah organisasi kemanusiaan yang komited untuk berkhidmat, mendidik dan memperkasakan masyarakat miskin dan kurang berkemampuan.

Melalui pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial, SOLS 24/7 telah berusaha untuk mengubah komuniti yang kurang terlatih untuk mengembangkan potensi sebenarnya dalam mematahkan roda kemiskinan.

Menggunakan model dan reka bentuk khas – Sains Bahasa, Sains Teknologi dan Sains Kehidupan – organisasi ini telah menyediakan pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial secara percuma kepada masyarakat yang kurang berkemampuan di Malaysia.

Jom tonton siri pertama temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

Continue Reading

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: