Connect with us

Uncategorized

“Dulu Tahu ‘Kecek Kelate’ Je,” Pengawal Masjid Putra Ini Kini Kuasai 7 Bahasa Untuk Komunikasi Dengan Pelancong

“Dulu Tahu ‘Kecek Kelate’ Je,” Pengawal Masjid Putra Ini Kini Kuasai 7 Bahasa Untuk Komunikasi Dengan Pelancong

Published

on

Seorang pegawal keselamatan, Khairul baru-baru ini menarik perhatian pihak media apabila mengakui fasih 7 bahasa supaya mudah untuk bertutur dengan pelancong asing.  Lelaki berasal dari Kelantan ini mula bekerja di Masjid Putra, Putrajaya kira-kira 15 bulan lalu dan memutuskan untuk mempelajari bahasa berbeza untuk memudahkan urusan komunikasi antara pelancong.

Khairul bekerja selama 12 jam sehari dan itu tidak menghalangnya daripada mempelajari bahasa baru sebelum tidur.

Sebelum ini Khairul hanya fasih bercakap dialek Kelantan dan mula menyedari bahawa orang ramai tidak dapat memahami dialek tersebut.  Daripada situ, dia mula mempelajari bahasa Melayu asli dan selepas 3 bulan, dia mula dapat berkomunikasi dalam bahasa Melayu dengan lancar.

Pengawal Masjid Putra

Sehingga kini, Khairul bukan sahaja fasih berbahasa Melayu tetapi 6 bahasa lain seperti Mandarin, Vietnam, Korea, Jepun, Parsi dan Bahasa Inggeris.

“Masjid ini merupakan salah satu destinasi pelancongan, jadi kita perlu memahami bahasa mereka kerana ada sesetengah pelancong yang tidak fasih bahasa Inggeris.  Untuk memudahkan mereka, kita sendiri perlu mempelajari bahasa mereka.”

Oleh kerana dia tidak menghadiri kelas bahasa yang formal, pemandu pelancong dan pelancong adalah guru terbaiknya. Setiap kali mereka membetulkan bahasa Khairul, dia akan memasukkannya ke dalam buku nota dan mempelajari ucapan yang tepat dengan sebutan yang betul.

Pengawal Masjid Putra

“Tidak kira sama ada mereka pelancong atau pemandu pelancong, saya akan mengambil inisiatif untuk bertanya kepada mereka, dan mereka lebih senang menjawab soalan saya,” tambah Khairul.

Khairul memberitahu, dia akan menggunakan bahasa yang baru diperoleh dalam masa seminggu untuk membiasakan dirinya. Kemudian, mengambil proses pembelajaran dengan serius dan akan bermula dari adjektif dan sebutan, sebelum bergerak ke frasa dan pembinaan ayat.

Pengawal Masjid Putra

Khairul berkata bahawa pelancong lebih bersedia mematuhi arahannya jika dia bercakap dalam bahasa mereka.

“Pelancong yang berpakaian tidak patuh dengan peraturan masjid akan meminjam jubah (dari masjid). Kami akan menasihatkan wanita memakai topi dan pakaian menutup aurat sebelum memasuki masjid, “katanya.

Sumber: Sinchew

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Belia

SOLS 24/7 memperkasakan belia daripada kumpulan B40

Published

on

SOLS 24/7 adalah sebuah organisasi kemanusiaan yang komited untuk berkhidmat, mendidik dan memperkasakan masyarakat miskin dan kurang berkemampuan.

Melalui pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial, SOLS 24/7 telah berusaha untuk mengubah komuniti yang kurang terlatih untuk mengembangkan potensi sebenarnya dalam mematahkan roda kemiskinan.

Menggunakan model dan reka bentuk khas – Sains Bahasa, Sains Teknologi dan Sains Kehidupan – organisasi ini telah menyediakan pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial secara percuma kepada masyarakat yang kurang berkemampuan di Malaysia.

Jom tonton siri pertama temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

Continue Reading

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: