Connect with us

Uncategorized

Dah Import Banduan Pun Masih Tak Penuh, Belanda Bakal Umum Penutupan Operasi Penjara Miliknya

Published

on

Kerana kadar jenayah yang terus menurun, kerajaan Belanda hari ini terpaksa menutup operasi empat penjara miliknya, biarpun ada mengimport banduan dari luar untuk memenuhi penjara dan memastikannya terus beroperasi.

Kerajaan Belanda mengumumkan keputusan tersebut setelah data yang dikeluarkan menunjukkan Belanda kini mencatatkan kadar jenayah terendah, sejak tahun 1980.

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh CBS, Belanda hanya mencatatkan sebanyak 49 jenayah sahaja bagi setiap 1000 penduduknya.

Rancangan mahu menamatkan operasi 19 penjara pada tahun 2013 mencetuskan kemarahan kakitangan-kakitangan penjara hingga memaksa kerajaan Belanda mengimport penjenayah dari negara asing seperti Belgium dan Norway, demi memastikan operasi penjara terus berjalan.

Menurut laporan akhbar tempatan yang mengatakan ada sumber sudah membocorkan nama-nama penjara yang bakal ditutup operasinya oleh Menteri Keadilan Belanda, Sander Dekker.

Penjara-penjara tersebut adalah penjara Zoetermeer, Zeist, Almere dan Zwaag di Noord-Holland.

Bagaimanapun penjara-penjara yang terletak di kawasan luar bandar akan diteruskan operasinya bagi mengelakkan peluang kerja penduduk setempat terjejas.

Akhabar yang sama turut melaporkan bahawa terdapat sebuah penjara di Belanda yang mempunyai katil sebanyak 13,500 katil kini dibiarkan kosong tanpa penghuni.

Dekker bagaimanapun enggan mengesahkan mengenai berita penutupan penjara-penjara tersebut, bagaimanapun dia dijangka bakal membentangkan ideanya pada sidang Parlimen akan datang.

Sumber : Dailymail

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: