Connect with us

covid-19

COVID-19: Dari haute couture kepada penyediaan PPE demi misi kemanusiaan

Published

on

Antara pereka fesyen Malaysia yang turun padang semasa pandemik COVID-19 demi misi kemanusiaan membantu frontliners yang kekurangan PPE ketika mereka sedang bertarung menyelamatkan nyawa ramai rakyat. Antaranya ialah Datuk Radzuan Radziwill, Melinda Looi, Alia Bastamam, Celest Thoi, Fizi Woo, Jovian Mandagie, Izrin Ismail (Innai Red), Kit Woo, dan Khoon Hoi.

1. Datuk Radzuan Radziwill

“Menjahit adalah kemahiran saya. Apa gunanya ada kemahiran jika tidak disalurkan kepada pihak yang memerlukan. Saya fikirkan, inilah masa terbaik untuk kita sama-sama mengharungi saat-saat yang sukar. Selepas dimaklumkan hospital memerlukan PPE, saya tidak tunggu lama untuk membantu menyiapkan apa yang diperlukan oleh mereka,” kata Radzuan

Sumber: Astro Awani

Sumber: Instagram Radzuan Radziwill

2. Melinda Looi


Dipimpin oleh pereka fesyen dan Presiden Persatuan Pereka Rasmi Malaysia (MODA) Melinda Looi dengan kerjasama FashionValet dan IMARET, inisiatif pengumpulan dana untuk membeli bahan-bahan membuat PPE dilancarkan minggu lalu.

“Kami bermula dengan sangat kecil, mengumpul sumbangan daripada beberapa ahli MODA untuk membantu meningkatkan bekalan PPE bagi pihak frontliners. Kemudian Elvina, seorang sukarelawan membantu membuat ‘mask’ muka menghubungi saya di media sosial dan memperkenalkan saya dengan Liyana Zainal yang juga sukarelawan. Tidak lama selepas itu, kami mula dihubungi oleh lebih ramai kawan yang mahu menderma untuk membeli lebih banyak bahan, dan pereka fesyen yang membantu menjahit PPE”. – Kata Melinda Looi

Tambahnya lagi, ia adalah permulaan yang sangat sederhana, tapi kini kami mempunyai FashionValet dan Imaret bersama kami untuk mengumpulkan lebih banyak dana, dan saya sangat gembira dengan keadaan ini.

Sumber: Instagram Melinda Looi

3. Alia Bastamam

“Pejuang sebenar di sini adalah pihak frontliners dan kita perlu menyokong mereka sebaik mungkin”. – Alia Bastamam

Sumber: Instagram Alia Bastamam KL

4. Jovian Mandagie

“You stay strong at the hospital, i jahitkan PPE gown you 😘 #KitaJagaKita – Jovian Mandagie

5. Kit Woo

Berjenaka di media sosialnya dengan berkata “Me conducting online sewing demos be like.. Wazzup everybody, welkam bak to my chanel, GUCCI and PRADA! Hi how r ya? Remember to like n subscribe!”

Sumber: Instagram Kit Woo

6. Izrin Ismail

Bantuan kecil ini membangkitkan semangat perpaduan. Bantuan ini membuatkan kami merasa benar-benar puas. Pasukan INNAI & INNAI RED kami bergilir-gilir bekerja memastikan setiap kakitangan mendapat peluang untuk mengambil bahagian dalam usaha ini.
 
Kami berharap anda dan keluarga anda selamat di rumah. Dan bagi mereka yang bekerja dalam perkhidmatan penting ini, sumbangan anda amat bermakna buat kami. – Innai Group

7. Fizi Woo

“Telah dibungkus dan sedia untuk di hantar. For our Heroes Safety, this Disposable PPE gown has been Sanitised and ready for use” – Fizi Woo

Sumber: Instagram Fizi Woo

8. Celest Thoi

“Frontliner yang dikasihi, ketahuilah bahawa kami akan membersihkan tangan kami sebelum menjahit. Kami juga akan memakai ‘mask’ dan penutup kepala setiap kali menjahit kerana kami memahami bahawa kesihatan dan kebersihan adalah sangat penting saat ini! Kami juga akan menyembur sanitizer kepada PPE yang telah siap sebelum dihantar kepada anda. Seperti yang dapat anda lihat di sini, keadaan dan kebersihan rumah kami di mana pasukan saya dan saya sedang bekerja. Teruskan nerjuang di sana, tahu bahawa kami sentiasa ada dibelakang untuk menyokong anda. Teruskan kekal selamat dan sihat”. – Celest Thoi

9. Khoon Hooi

“Sample PPE gown done. Can start to work now!” – Khoon Hooi


Netizen di Facebook sempat berjenaka dengan memuat naik tentang frontliners yang mungkin sedang gembira dan bangga memakai PPE dari Pereka fesyen tanah air.

Sumber: Facebook Faiesh Syazwan

Terima kasih pereka fesyen Malaysia. Usaha anda sangat kami hargai.

#StayAtHome #KitaJagaKita

covid-19

BERAKHIRNYA MORATORIUM, APAKAH YANG AKAN TERJADI SETERUSNYA?

Published

on

Tiada siapa menyangka tahun 2020 merupakan tahun paling mencabar bagi ramai di antara kita. Di dalam ketidaktentuan keadaan kesihatan global, ekonomi negara di seluruh dunia turut terkesan akibat ancaman pandemik Covid-19.

Industri yang menerima impak paling besar semestinya sektor pelancongan berikutan sekatan daripada dalam dan luar negara. Berdasarkan laporan yang dikeluarkan Berita Harian, di Malaysia sahaja, direkodkan kerugian mencecah RM45 bilion dalam tempoh Januari hingga Jun.

Paling utama, pekerja yang berada dalam sektor ini menerima impak yang jauh lebih besar apabila diberhentikan kerja atau diberikan cuti tanpa gaji berikutan sekatan-sekatan ini. Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri, berkata angka yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) bagi April tahun ini, jumlah pekerjaan menurun sebanyak 1.0 peratus kepada 14.93 juta orang berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Pelaksanaan moratorium dijalankan apabila ramai di antara kita terkesan apabila kebanyakan urusan perniagaan dan perkhidmatan dihentikan ketika Perintah Kawalan Pergerakan mula dilaksanakan. Rakyat telah ada lebihan wang ekoran pelaksanaan moratorium ini dan ini mendorong aktiviti pelancongan dan aktiviti perniagaan dalam negara giat dijalankan.

Meskipun aktiviti pelancongan dalam negara semakin rancak berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mula menampakkan perkembangan positif, nasib sebilangan besar daripada pemain industri dan rakyat masih tidak diketahui sehingga kini.

Pakej-pakej rangsangan ekonomi turut diperkenalkan bagi menyerap impak pandemik Covid-19. Kadar pengangguran pada Julai 2020 turun kepada 4.7 peratus atau 28,200 orang berbanding 4.9 peratus yang direkodkan pada bulan sebelumnya dengan jumlah keseluruhan penganggur adalah 745,100.

Pakej Rangsangan Ekonomi PKS. Kredit infografik Bernama

Ramai yang menjangkakan peniaga khususnya perusahaan kecil dan sederhana (SME) akan gulung tikar impak daripada berakhirnya moratorium ini. Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) menjangkakan terus meningkat mencecah 12 peratus daripada keseluruhan 15 juta tenaga kerja di negara ini.

Namun, apa yang bakal berlaku selepas moratorium berakhir pada 30 September 2020? Adakah kesan positif daripada pakej-pakej rangsangan ekonomi akan kekal selepas ini? Semoga rakyat akan kekal bersatu dalam menghadapi waktu-waktu sukar ini.

 

Continue Reading

covid-19

RayaCovid19: Ingkar PKPB? Belum tentu anda terlepas.

Published

on

Lebuhraya-lebuhraya utama telah pun sesak dengan kebanjiran kenderaan yang berpusu-pusu mencuba nasib untuk pulang ke kampung halaman sejak 2-3 hari yang lalu.

Walaupun para Menteri berulang kali menegaskan kebenaran merentas negeri hanya tertakluk kepada kes-kes kecemasan dan perlu mendapatkan kebenaran pihak berwajib, terdapat segelintir rakyat Malaysia yang masih berdegil untuk mengingkari arahan yang dikeluarkan ini.

Beribu kenderaan cuba untuk melepas sekatan jalan raya di kawasan Nilai. Kredit foto: Berita Harian.

Ada juga di antara mereka yang dengan bangga menayangkan di laman sosial masing-masing, kehebatan mereka menggunakan kabel untuk merentas negeri. Ini bukanlah kes pertama yang melibatkan netizen yang begitu bangga mempamerkan ‘kuasa’ untuk melepasi sekatan yang telah ditetapkan.

Rata-rata netizen berang dengan status yang dimuat naik oleh wanita ini. Kredit foto: Meh Baca

Terbaru, Kementerian Dalam Negeri telah mengarahkan pihak Polis untuk tidak lagi membenarkan rakyat merentas negeri sepanjang PKPB dijalankan. Kompaun akan dikenakan serta merta dan mereka akan diarahkan untuk berpatah balik ke tempat asal.

Ini bertujuan mengelakkan mereka yang berasal daripada zon merah menyebarkan virus Covid-19 ke kawasan yang hijau. Pihak polis juga akan mengadakan lawatan mengejut ke rumah yang disyaki mempunyai mereka yang ingkar pada perintah ini.

Dimanakah letaknya sensitiviti rakyat dalam mematuhi larangan merentas negeri? Adakah mereka lebih mementingkan kemeriahan sambutan hari raya berbanding keselamatan ibu ayah dan kaum keluarga di kampung halaman? Seberapa pastikah anda bukanlah pembawa virus secara senyap?

#BerayaDenganSelamat #KitaJagaKita

Continue Reading

covid-19

Covid-19: Berhentilah bermain politik, kebajikan rakyat perlu didahulukan

Published

on

“Jangan mengheret negara sekali lagi ke kancah politik yang tidak menentu ketika rakyat jelata masih berhadapan dengan pelbagai masalah dan masa depan yang sukar akibat pandemik COVID-19.”

Titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah semasa Istiadat Pembukaan Penggal ketiga Parlimen Ke-14
Yang di-Pertuan Agong semasa bertitah di Istiadat Pembukaan Penggal Ketiga Parlimen ke-14.
Kredit Foto: Astro Awani

Titah Yang di-Pertuan Agong tersebut jelas menunjukkan kepentingan rakyat sepatutnya menjadi asas terpenting dalam memastikan kestabilan negara terus kekal dalam usaha melawan musuh yang tidak kelihatan ini.

Ahli parlimen khususnya perlu bertindak dengan rasional kerana mereka telah dilantik oleh rakyat untuk menggalas tanggungjawab dan amanah yang telah diberikan. Kerakusan ahli politik dalam mengejar cita-cita politik mereka boleh meruntuhkan kembali institusi pentadbiran yang semakin pulih ini.

Kebajikan rakyat perlu menjadi agenda utama arena politik. Tidak mengira pegangan politik mahupun latar belakang. Segala usaha untuk membantu rakyat untuk kembali berdiri diatas kaki sendiri perlu giat dijalankan dan ianya tidak tertumpu pada usaha pihak kerajaan semata-mata. Usaha-usaha ini tidak patut dilecehkan malah ianya perlu disambut baik oleh semua.

Kesan jangka panjang Covid-19 terhadap sektor ekonomi dan pelancongan memberikan impak yang cukup besar kepada pendapatan sebahagian besar daripada kita termasuklah pendapatan negara umumnya. Anak-anak muda adalah golongan paling terkesan akibat kemuculan wabak ini. Mereka tidak hanya kehilangan mata pencarian malah mereka bakal berdepan kemelut ekonomi yang lebih sukar di masa akan datang.

Menurut laporan Sinar Harian, akibat penularan wabak Covid-19, jumlah pengangguran telah meningkat dengan mendadak iaitu sebanyak 17.1%. Kumpulan belia berumur 15 hingga 30 tahun mencatatkan kadar pengangguran tertinggi iaitu sebanyak 6.9 peratus diikuti dengan golongan berusia 31 hingga 45 tahun (1.4 peratus) dan 46 hingga 64 tahun (1.1 peratus).

Intipati yang cukup jelas daripada YDPA apabila baginda turut menyatakan kerisauan tentang landskap politik negara yang kian goyah sejak akhir-akhir ini. Perbalahan, permusuhan malah perselisihan antara figura politik tanah air mampu memecah belahkan rakyat yang ketika ini dalam kesusahan.

Apakah tindakan yang sewajarnya yang patut dilakukan pihak pemerintah bagi membendung masalah pengangguran daripada terus berlarutan? Adakah ahli politik di Malaysia cukup matang untuk membincangkan soal kebajikan rakyat melebihi agenda politik mereka sendiri?

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: