Connect with us

Bursa Malaysia ditutup tinggi! Tahniah Malaysia!

Tapi Kenapa Ya?

Published

on

KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia ditutup tinggi bagi lapan hari berturut-turut hari ini dengan peningkatan dalam keseluruhan papan kecuali kaunter perlombongan, susulan kenyataan Pengerusi Rizab Persekutuan (Fed), malam tadi yang membawa sentimen positif ke seluruh pasaran, kata seorang peniaga.

Pada 5 petang, petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) ditutup di paras tertinggi hariannya pada 1,753.07, naik 15.79 mata daripada paras penutup 1,737.28 pada Selasa.

Indeks petunjuk pasaran itu bergerak antara paras 1,730.38 dan 1,753.07 sepanjang hari dagangan.

Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, berkata awal hari ini, jaminan Pengerusi Fed, Jerome Powell, untuk mengambil pendekatan perlahan-lahan dalam menaikkan kadar faedah adalah berita positif bagi pasaran.

“Ini akan menyediakan lebih banyak masa bagi ekonomi untuk menyesuaikan dengan persekitaran kadar faedah tinggi yang bermula sejak kenaikan kadar pertama pada Disember 2015.

“Selain itu, data pertumbuhan Indeks Harga Pengguna yang lebih rendah daripada dijangkakan pada 0.8 peratus membayangkan pendapatan boleh guna pengguna Malaysia semakin bertambah baik susulan Cukai Barang dan Perkhidmatan yang berkadar sifar bermula 1 Jun,” katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam berkata, risiko yang timbul daripada ketegangan perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China masih belum diketahui dan perkembangannya akan dipantau dengan rapat oleh pasaran.

Di dalam negara, suasana pasaran positif, dengan kaunter untung mengatasi kaunter rugi sebanyak 594 berbanding 295, 423 kaunter tidak berubah, 599 tidak diniagakan dan 17 yang lain digantung.

Jumlah dagangan meningkat kepada 2.63 bilion unit bernilai RM2.17 bilion, daripada 2.33 bilion unit bernilai RM2.14 bilion yang dicatatkan pada Selasa.

Dalam kalangan saham wajaran tinggi, Maybank naik dua sen kepada RM9.60, Public Bank dan Tenaga meningkat 10 sen setiap satu masing-masing kepada RM23.70 and RM14.88, manakala Petronas Chemicals menokok lima sen kepada RM8.85 dan CIMB menambah 18 sen kepada RM5.85.

Dalam kalangan kaunter cergas, syarikat yang memulakan dagangan sulung di Pasaran ACE Bursa Malaysia, Revenue Group, meningkat 25.5 sen kepada 62.5 sen, Priceworth naik 1.5 sen kepada sembilan sen, Sapura Energy menokok setengah sen kepada 60 sen, manakala APFT turun dengan kauntum yang sama kepada 2.5 sen dan Key Asic tidak berubah pada 21.5 sen.

DanaInfra Nasional menerajui senarai kaunter untung hari ini, naik 90 sen kepada RM101.50, manakala PMB Technology merupakan kaunter rugi terbesar, jatuh 37 sen kepada RM2.95.

Indeks FBM Emas meningkat 116.26 mata kepada 12,376.22, FBM70 naik 166.83 mata kepada 15,123.64, Indeks FBMT100 menambah 115.85 mata kepada 12,178.73,

Indeks FBM Emas Shariah menokok 117.31 mata kepada 12,467.07, Indeks FBM Ace naik 70.91 mata kepada 5,407.57 dan Indeks Permodalan Kecil FTSE Bursa Malaysia meningkat 105.6 mata kepada 14,254.14.

Mengikut sektor, Indeks Kewangan meningkat 116.23 mata kepada 17,250.24, Indeks Perusahaan naik 10.45 mata kepada 3,210.18, dan Indeks Perladangan menokok 45.34 mata kepada 7,492.84.

Jumlah dagangan Pasaran Utama turun kepada 1.46 bilion saham bernilai RM1.81 bilion daripada 1.47 bilion saham bernilai RM1.9 bilion yang dicatatkan pada Selasa.

Jumlah dagangan waran meningkat kepada 538.64 juta unit bernilai RM144.11 juta berbanding 505.99 juta unit bernilai RM152.91 juta pada Selasa.

Jumlah dagangan di Pasaran ACE meningkat kepada 625.77 juta saham bernilai RM213.29 juta, daripada 350.17 juta saham bernilai RM85.23 juta sebelumnya.

Barangan pengguna menyumbang 49.48 juta saham yang diniagakan di Pasaran Utama, barangan perusahaan (316.28 juta), pembinaan (93.76 juta), perdagangan dan perkhidmatan (669.49 juta), teknologi (118.68 juta), prasarana (22.73 juta), SPAC (12.88 juta), kewangan (60.37 juta), hotel (9.41 juta), hartanah (91.49 juta), perladangan (16.45 juta), perlombongan (10,500), REIT (5.26 juta) dan dana tertutup (143,900). – BERNAMA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Komunikasi

SISTEM E-DAGANG MALAYSIA, BERTARAF ANTARABANGSA?

Published

on

“Beberapa tahun yang lalu, tidak dapat dibayangkan orang-orang menaiki kereta orang asing tetapi sekarang e-hailing sudah menjadi kebiasaan dalam kehidupan seharian kita sekarang. Oleh itu, pada waktunya, saya membayangkan sebuah dunia di mana orang dapat membeli barang terpakai sebagai pilihan semula jadi, lebih bijak dan lebih bermakna. ” – Tang Siew Wai, Carousell Malaysia.

Kini, laman e-dagang tumbuh seperti cendawan selepas hujan dan ekosistem sedia ada telah mampu untuk membantu usahawan-usahawan e-dagang untuk terus bersaing dalam memberikan perkhidmatan dan produk yang terbaik kepada semua pelanggan.

Kemunculan laman e-dagang milik anak tempatan turut bertaraf antarabangsa seperti Lelong, Fashion Valet, Dego Ride, iMoney Group, Dropee, Hermo dan banyak lagi.

Apa pula pendapat anda?

Continue Reading

Global

Kereta terbang : Mimpi atau realiti?

Published

on

Siri animasi daripada Amerika Syarikat, yang mula disiarkan pada tahun 1999, Futurama yang dipaparkan mengambil tempat pada masa hadapan iaitu pada abad ke 31 penuh dengan teknologi. Termasuklah kereta terbang.

Antara babak Futurama yang menampilkan keadaan trafik bagi kenderaan terbang.

Idea kereta terbang antara yang kerap kali menjadi modal industri perfileman di serata dunia apabila kita bercakap soal masa hadapan termasuklah sekuel filem terkenal Back to the Future.

Sedutan filem Back To The Future

Adakah ia sekadar angan-angan atau kini kita menghampiri kenyataan?

Baru-baru ini, sebuah syarikat di negara Jepun telah mencatatkan kejayaan pertamanya menerbangkan “Kereta Terbang” hasil karya anak tempatan selama 4 minit di udara. SkyDrive Japan, syarikat startup daripada Jepun ini telah merealisasikan cita-cita ‘kereta terbang’ ini kejayaan SD-XX, sebuah pesawat eVTOL kapasiti dua orang penumpang yang mempunyai rekaan kemas, bersaiz sebuah kereta, dengan jarak penerbangan beberapa puluhan kilometer pada 100 kmh (62 mph).

 

Berdasarkan pembacaan di World Economic Forum,  kerajaan Jepun telah membiayai projek ‘kereta terbang’ bagi mengkomersialkan mod pengangkutan futuristik pada tahun 2023 menurut laporan Japan Times. Namun mereka bukanlah antara yang terawal menghasilkan model dan prototype ‘kereta terbang’. Syarikat besar lain seperti Airbus, Boeing dan Uber turut menghasilkan konsep reka bentuk bagi kenderaan ini.

Kegunaan pihak ketenteraan

Menurut Nevada Institute for Autonomous Systems, sejarah Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) atau Kenderaan Udara Tanpa Pemandu bermula sekitar abad ke-18 menurut para pengkaji sejarah apabila tentera eropah menggunakan pesawat belon tanpa pemandu untuk menghantar bom.

Kebanyakan teknologi drone bermula atas kapasiti ketenteraan dan teori ini dikuatkan lagi pada abad ke-19 apabila penemuan pesawat sayap-tetap (fixed-wing) pada tahun 1903 mendorong generasi drone.

The Kettering “Bug” (Foto: The United States Air Force)

Semasa Perang Dunia Pertama, Amerika Syarikat (AS) telah meningkatkan perkembangan senjata drone namun inisiatif ini tidak digunakan sehingga Perang Dunia Kedua dan ianya penting sebagai alat pemantau.

Penggunaan drone secara meluas bagi pihak ketenteraan AS semasa awal 80an dan secara beransur-ansur menaik taraf drone-drone ini dengan kelengkapan senjata jarak jauh sehingga kini.

Sebuah MQ-9 Reaper terbang di atas Pangkalan Tentera Udara Creech, Nev., Semasa misi latihan tempatan 9 Jun 2009. Skuadron Serangan ke-42 di Creech AFB mengendalikan MQ-9. (Kredit Foto Tentera Udara A.S. / Paul Ridgeway)

Ianya terbukti berkesan dalam membantu pihak ketenteraan untuk memenangi peperangan serta mengawal selia kawasan yang terlibat.

Industri Komersial

Bagi industri komersial, penggunaan UAVs sebagai salah satu method penghantaran adalah tidak asing lagi.

Sebilangan organisasi menggunakan UAV secara khusus kerana minat yang tinggi ini. Contoh yang baik adalah peruncit dalam talian terbesar di dunia, Amazon dan syarikat logistik terbesar DPDHL di dunia, turut menguji keberkesanan penghantaran melalui sistem UAV.

DHL telah melancarkan DPDHL di kawasan bandar negara China (Kredit foto DHL).

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, electrical multicopter (dengan ciri khas iaitu pelepasan dan pendaratan secara menegak)  nampaknya yang paling menjanjikan bagi industri logistik.

Di Malaysia, menurut laporan The New Straits Times, Unmanned Aerial Systems (UAS) telah digunakan oleh syarikat utiliti seperti Tenaga Nasional Bhd (untuk talian kuasa), Telekom Malaysia (menara telekomunikasi dan aplikasi), Petronas (saluran paip minyak dan gas), pihak berkuasa lebuh raya (pemantauan lalu lintas) dan syarikat kereta api (trek).

Penggunaannya tidak hanya terhad kepada aktiviti pemantauan malah UAS telah digunakan secara meluas untuk kerja-kerja yang berat dan berbahaya terutamanya yang melibatkan industri 3d (difficult, dirty and dangerous).

Idea dan konsep UAV turut menjadi topik hangat pada tahun lepas apabila model bagi kereta terbang yang dihasilkan oleh syarikat tempatan Aerodyne turut di perkenalkan semasa acara tahunan Matta Fair 2019.

Model kereta terbang yang dihasilkan oleh Aerodyne dipamerkan semasa Matta Fair 2019. (Kredit foto The Straits Times)

Risiko melibatkan UAV mahupun UAS

Ruang udara kini agak sesak di kebanyakan bahagian di serata dunia, terutamanya di sekitar bandar-bandar besar. Operasi kawalan lalu lintas udara biasanya berfungsi hampir dengan kemampuan maksimum

Keadaan lalu lintas di udara yang semakin hari semakin sesak.

UAV yang tidak terkawal adalah ancaman besar, yang mampu menjatuhkan kapal terbang dengan beberapa ratus penumpang di dalamnya.

Pada bulan Ogos 2013, seorang juruterbang Alitalia melaporkan melihat UAV sejauh 200 kaki ke pesawatnya semasa pendekatan terakhirnya ke Lapangan Terbang Antarabangsa JFK di New York, Amerika Syarikat telah mencetuskan siasatan oleh FBI dan FAA.

Isu privasi juga di antara topik yang sering diperkatakan apabila melibatkan UAV atau drone. Hal ini kerana, UAV ini juga boleh disalah gunakan bagi tujuan pengintipan dan perkara yang tidak sepatutnya. Ianya turut melibatkan isu integriti sebilangan besar bagi pengguna drone itu sendiri.

UAV, UAS, kereta terbang mahupun drone mampu menjadi aset yang sangat berharga kepada negara sekiranya ianya mampu memudahkan keadaan sedia ada. Tetapi, adakah dunia kini bersedia akan kemunculannya? Adakah rakyat Malaysia dapat membuka fikiran mereka untuk lebih terbuka kepada konsep kereta terbang ini?

Continue Reading

Belia

SOLS 24/7 memperkasakan belia daripada kumpulan B40

Published

on

SOLS 24/7 adalah sebuah organisasi kemanusiaan yang komited untuk berkhidmat, mendidik dan memperkasakan masyarakat miskin dan kurang berkemampuan.

Melalui pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial, SOLS 24/7 telah berusaha untuk mengubah komuniti yang kurang terlatih untuk mengembangkan potensi sebenarnya dalam mematahkan roda kemiskinan.

Menggunakan model dan reka bentuk khas – Sains Bahasa, Sains Teknologi dan Sains Kehidupan – organisasi ini telah menyediakan pelbagai program pendidikan dan pemberdayaan sosial secara percuma kepada masyarakat yang kurang berkemampuan di Malaysia.

Jom tonton siri pertama temu bual eksklusif MalaysiaBoleh.com bersama SOLS 24/7.

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: