Connect with us

dunia

Bakal memacu kemajuan ASEAN

Published

on

Golongan wanita, belia pemacu kemajuan ekonomi ASEAN

Golongan wanita, belia pemacu kemajuan ekonomi ASEAN

Menurut Forum Ekonomi Dunia (WEF), usaha mempertingkatkan aspek celik digital dapat menarik penyertaan lebih 20 juta wanita dalam ekonomi digital.- Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Golongan wanita dan belia perlu berperanan sebagai pemacu fasa kemajuan ekonomi ASEAN seterusnya berikutan unjuran peningkatan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 10-20 peratus jika wanita terlibat sepenuhnya dalam sektor pekerjaan.

Malah, menurut Forum Ekonomi Dunia (WEF), usaha mempertingkatkan aspek celik digital dapat menarik penyertaan lebih 20 juta wanita dalam ekonomi digital.

“ASEAN boleh menjadi peneraju dunia dari segi memaparkan kelebihan penyepaduan serta pengharmonian. Bagi mencapainya, wanita dan belia perlu menjadi pemacunya,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Kenyataan itu dikeluarkan bersempena satu panel perbincangan bertemakan Unjuran Strategik Mengenai ASEAN di Mesyuarat Tahunan WEF 2018 di Davos-Klosters, Switzerland pada 23-26 Januari yang turut disertai oleh Pengerusi Kumpulan CIMB, Datuk Seri Nazir Razak.

Menurut WEF, gabungan penduduk seramai 640 juta orang dan KDNK nominal melebihi AS$3 trilion turut menjadikan ASEAN yang dianggotai 10 negara sebagai sumber utama pertumbuhan global.

Malah, apa yang mendatangkan manfaat kepada ASEAN juga turut membawa kebaikan untuk dunia.

“Tahun ini misalnya amat bermakna dari segi politik berikutan pilihan raya yang akan diadakan di Kemboja, Indonesia, Malaysia dan (turut dijangkakan) di Thailand.

“Aspek perniagaan juga dijangka terus dijalankan dengan aman selain kemajuan keselamatan bagi mencapai sistem politik dan perundangan yang lebih mapan,” katanya.

BERNAMA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid-19

Impak Pengangguran terhadap ekonomi Malaysia Pasca Covid-19?

Published

on

Adakah kita sudah bersedia? Bagaimana pula dengan persediaan negara dalam menghadapi pengangguran secara besar-besaran ini?

Continue Reading

dunia

Globalisasi dan Fakta Sejarah

Published

on

Fakta sejarah amat penting walaupun berada didunia globalisasi

Continue Reading

dunia

#GempaLombok Rakyat Malaysia yang terkandas akan dibawa pulang.

Published

on

By

SUNGAI PETANI: Kerajaan akan membawa pulang rakyat Malaysia yang masih terkandas di Lombok, Indonesia, akibat gempa bumi yang melanda wilayah itu, Ahad lalu.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata kerajaan juga akan menyediakan suatu penempatan khas di kawasan selamat di Lombok bagi menempatkan semua rakyat Malaysia yang terkandas di sana supaya mereka dapat kembali ke negara ini secepat mungkin.

“Saya kira kita akan membuat penempatan di sana untuk melicinkan kerja mengenal pasti supaya mereka dapat kembali secepat mungkin, ” katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Simulasi Bencana Gempa Bumi dan Tsunami di Sekolah dan Komuniti Kota Kuala Muda.

Turut berangkat ke program itu ialah Tunku Temenggong Kedah, Tan Sri Tunku Intan Safinaz Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah yang juga Pengerusi Kebangsaan Bulan Sabit Merah Malaysia.

Pada majlis itu, Dr Wan Azizah turut mengumumkan peruntukkan sebanyak RM200,000 daripada Kementerian Pembangunan Luar Bandar untuk penambahbaikan laluan di belakang SMK Kuala Muda yang digunakan sebagai laluan evakuasi, selain menambah baik Pusat Pemindahan Sementara di sekolah itu.

Lombok Utara mengalami gegaran gempa bumi berukuran skala tujuh magnitud yang turut dirasai di sekitar Pulau Lombok, Pulau Sumbawa, Pulau Bali dan Jawa Timur pada jam 6.46 petang, Ahad lalu.

Sehingga kini, lebih 90 mangsa dilaporkan terkorban akibat bencana itu namun ia tidak membabitkan rakyat Malaysia.

Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia dalam kenyataan sebelum ini, memaklumkan seramai 161 warga Malaysia yang masih berada di pulau pelancongan itu sudah dapat dihubungi dan dilaporkan berada dalam keadaan selamat.

Pada masa sama, Dr Wan Azizah berkata, kerajaan menzahirkan ucapan takziah kepada semua mangsa yang terbabit dalam bencana itu yang kini sudah dua kali melanda Lombok pada bulan lalu yang mengorbankan seorang rakyat Malaysia.

Beliau berkata, kerajaan sudah menawarkan untuk menghantar misi bantuan ke Lombok melalui Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) namun sehingga kini belum menerima maklum balas dari sana.

“Saya ingin mengucapkan takziah kepada mereka dan saya kira kita haruslah belajar dari pengalaman supaya kita turut siapsiaga (kemungkinan bencana) memandangkan jarak Malaysia dan Lombok adalah dekat, ” katanya.

Terdahulu, melalui program simulasi terbabit, Dr Wan Azizah berkata, rakyat negara ini tidak harus alpa dan leka terhadap sebarang kemungkinan risiko bencana alam sehingga mengabaikan aspek persiapan dan kesiapsiagaan.

Katanya, negara sendiri membangunkan sistem pengurusan bencana negara berteraskan teknologi maju dikenali sebagai ‘remote sensing’ untuk menyelaraskan maklumat bencana di bawah satu sistem selain membangunkan aplikasi untuk pemetaan kawasan berisiko bencana Tsunami.

“Sebelum ini kita beranggapan bahawa Malaysia antara negara yang terselamat daripada sebarang bencana malah pada kejadian tsunami berlaku, tidak ramai yang pernah dengar perkataan tsunami itu sendiri.

“Justeru, walaupun kejadian seperti tsunami bukanlah bencana yang sering berlaku namun latih amal perlu diadakan secara berkala supaya kesiapsiagaan dapat diterapkan untuk menjadi sebahagian daripada budaya terutama dalam kalangan kanak-kanak, ” katanya.

 

Artikel asal: Berita Harian

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: