Connect with us

Uncategorized

3 Tahun Dalam Penjara Thailand, Bekas Banduan Manfaat Ilmu Buat Patung Harimau Raih RM5,000 Sebulan

Tidak semua bekas banduan patut dipandang hina oleh masyarakat…

Published

on

Sepanjang 3 tahun menjadi penghuni tirai besi di Thailand, bekas banduan, Jeem, 49 kini memanfaatkan ilmu membuat patung harimau yang diperoleh dulu sebagai sumber pendapatannya untuk menyara keluarga.

Jeem yang dikenakan hukuman penjara atas kesalahan rasuah 13 tahun lalu menggunakan sebaik-baik pengetahuan yang dipelajari ketika di dalam penjara dulu sehingga membolehkannya meraih pendapatan lebih RM5,000 sebulan terutama ketika musim buah.

Katanya, patung harimau itu selain digunakan sebagai perhiasan serta pameran, ia juga berfungsi untuk menghalau haiwan liar di kebun, terutama kera, lotong dan monyet.

“Saya sedar status sebagai bekas banduan susah hendak mendapat pekerjaan, maka sebaik tamat menjalani hukuman pada 2005, saya buat dan jual patung harimau ini sebagai mata pencarian untuk menanggung keluarga.

“Setakat ini ada sahaja permintaan dan purata saya mampu jual antara 20 hingga 30 patung harimau sebulan yang rata-ratanya dibeli oleh pemilik kebun kelapa, dusun buah-buahan dan ada juga membelinya untuk tujuan perhiasan,” katanya ketika ditemui Bernama berniaga di tepi jalan Hutan Melintang-Bagan Datuk di sini, baru-baru ini.

Jeem yang merupakan anak jati Bagan Nakhoda Omar, Sabak Bernama, Selangor itu memberitahu, patung harimau tersebut dijual pada harga antara RM150-RM200 bergantung kepada kelebihan masing-masing.

“Ada patung yang dipasang dengan sensor elektronik dan bateri, bagi membolehkannya mengeluarkan bunyi harimau mengaum apabila mendengar suara kera atau monyet untuk menakutkan haiwan tersebut sehingga lari,” katanya yang menjual lebih 300 patung pada musim buah tahun lepas.

Jeem berkata dia mampu menghasilkan purata 13 patung dalam masa 8 jam dengan menggunakan bahan seperti polisterin, span dan karpet berbelang corak harimau.

Ayah kepada 10 orang anak itu berkata dia memilih untuk menjual patung ciptaannya yang diletakkan di atas bumbung kereta di tepi jalan berdekatan hutan dan dusun kerana merasakan ia mampu menarik perhatian orang ramai.

“Lokasi saya tidak tetap dan biasanya saya ikut gerak hati hinggakan hampir satu Semenanjung telah saya pergi berniaga. Sebenarnya buat patung ini ‘syok-syok’ sahaja kerana saya ada pendapatan tetap lain,” katanya.

Sementara itu, seorang pelanggan yang membeli patung itu untuk tujuan perhiasan, L. Mahafri, 26, berkata beliau tertarik dengan patung berkenaan kerana saiz dan rupanya hampir sama dengan haiwan sebenar.

“Saya tak sangka mata patung harimau ini boleh menyala dan ia boleh mengaum,” katanya yang ditemani abangnya L. Venkateswararao, 30. – Bernama

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: