Connect with us

Ekonomi

2020: 3 faktor Malaysia mungkin alami kegawatan ekonomi yang lebih parah?

Published

on

medscape

Ramai yang ternanti-nanti kedatangan tahun 2020 bertepatan dengan slogan Tun Dr. Mahathir yang pada ketika itu Perdana Menteri ke-4, Wawasan 2020. Namun, apa yang sebenarnya terjadi pada tahun 2020, diluar jangkaan ramai pihak. Sejak tahun lalu, ramai pakar ekonomi menyatakan kebimbangan terhadap kemerosotan ekonomi dunia dan mereka menjangkakan ianya lebih teruk pada tahun ini. Malaysia tidak terkecuali dalam menghadapi kemelut ini dengan kejatuhan nilai ringgit, kelemahan nilai aset komoditi, kurangnya peluang pekerjaan berkemahiran tinggi dan banyak lagi.

Berikut merupakan faktor yang mungkin telah mendorong ketidakstabilan ekonomi Malaysia untuk terus merosot dari hari ke hari.

1: KEMELUT POLITIK

Malaysia tidak pernah sunyi dengan adegan-adegan politik yang sentiasa ada naik turunnya. Tetapi pada 24 Februari 2020 yang lalu, Malaysia telah menyaksikan kemelut politik Malaysia kembali meruncing dengan peletakan jawatan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri ke-7.

Susulan berita tersebut, Bursa Saham Kuala Lumpur telah mencatatkan 1,003 kaunter rugi dengan FBM KLCI berada pada 1,487.99, jatuh 43.21 mata, FBMACE susut 157.61 mata dan FBMEmas turun 330.89 mata. Pelaburan langsung asing (FDI) telah jatuh merundum akibat kebimbangan pelabur asing terhadap keadaan politik semasa negara.

Tindakan tenang, pantas dan demokratik daripada pihak Yang di-Pertuan Agong telah dilihat sebagai penyelamat bagi kemelut ini bagi melantik Perdana Menteri yang baru.

Meskipun begitu, adakah polemik pentadbiran negara kini sudah berakhir dengan pelantikan jemaah menteri yang baharu?

Ramai yang berspekulasi kemelut politik ini masih belum berakhir.

Sentimen mahupun ketidak stabilan politik boleh mengakibatkan kesan yang lebih dalam dan rumit bagi sesebuah negara termasuklah apa yang kini dialami oleh Malaysia. Polisi yang bercelaru mahupun pengurusan eksekutif yang lemah dalam mentadbir urus negara mampu mengakibatkan kesan jangka pendek serta jangka panjang.

2: WABAK COVID-19

Wabak Covid-19 yang kini sedang menyerang 95 buah negara di seluruh dunia telah menimbulkan kerisauan bagi semua pihak. Jumlah kes di Malaysia setakat 9 Mac 2020 telah meningkat sebanyak 117 kes.

Kemunculan wabak ini secara tidak langsung memberi kesan tidak hanya kepada sektor kesihatan, malah sektor pelancongan dan komoditi yang telah memberi impak yang besar daripada segi ekonomi. Ini tidak hanya berlaku di Malaysia bahkan seluruh dunia menerima impak yang sama akibat wabak Covid-19 ini.

Turut memberi gambaran jelas impak wabak ini adalah syarikat-syarikat yang bergantung kepada kedatangan pelancong kini diambang kemusnahan dan muflis akibat kekurangan pelanggan dan pengguna.

Lapangan terbang di seluruh dunia juga kelihatan lengang tanpa kehadiran pelancong akibat penularan wabak ini.

Sehubungan itu, kerajaan Malaysia khususnya telah mengumumkan inisiatif Pakej Rangsangan Ekonomi bagi mengurangkan impak wabak ini kepada ekonomi negara. Sebanyak RM20 bilion telah diperuntukan bagi memastikan pakej rangsangan ekonomi ini berjalan dengan lancar.

Antara strategi yang telah digariskan adalah:

  1. Memudahkan aliran tunai bagi perniagaan yang terkesan.
  2. Bantuan kepada individu yang terjejas
  3. Merangsang permintaan dalam industri pelancongan

Adakah pakej rangsangan ini memadai bagi mengekang permasalahan ini? Masih terlalu awal untuk kita meneka sungguhpun ramai yang gembira dengan pengumuman ini.

3: KEJATUHAN HARGA MINYAK MENTAH

Ekoran pengumuman Arab Saudi melancarkan perang harga minyak, sebagai tanda protes terhadap keputusan Russia yang membantah keputusan pertemuan yang diadakan OPEC sebelum ini untuk menurunkan pengeluaran untuk menstabilkan harga kesan COVID-19.

Lebih memburukkan lagi, Arab Saudi menurunkan harga kontrak April sebanyak AS$4 hingga AS$6 setong dalam penghantaran ke Asia dan AS$7 ke AS. Mereka juga berikrar untuk melepaskan bekalan stok minyaknya secara besar-besaran ke dalam pasaran 

Kejatuhan mendadak harga minyak dunia ini akan mengakibatkan kesan yang lebih buruk bagi negara pengeluar minyak termasuklah Malaysia. Sumber pendapatan negara akan lebih terjejas akibat kejatuhan ini seperti jatuh ditimpa tangga.

Gambar sekadar hiasan.
Sumber: Free Malaysia Today

Meskipun rakyat kini bersorak gembira kerana harga minyak di stesen-stesen jauh lebih murah berbanding dahulu, kegembiraan ini boleh bertukar menjadi mimpi ngeri sekiranya Malaysia tidak mengambil langkah proaktif untuk mengembalikan keyakinan pelabur untuk kembali melabur dalam negara ini.

Semua pihak tidak kira daripada pihak kerajaan, swasta mahupun persendirian haruslah bekerjasama dan berganding bahu dalam mencari solusi bagi permasalahan ini sebelum ianya lebih meruncing.

Adakah ramalan pakar-pakar ekonomi mengenai kemelesetan ekonomi pada tahun 2020 akan menjadi satu realiti? Sekiranya benar, adakah kita bersedia dalam menghadapinya?

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ekonomi

Pasca wawasan 2020: Kemana hala tuju negara kita?

Published

on

By

Kredit Foto: vulcanpost.com

Pada tahun 1991, Wawasan 2020 telah dirangka oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dalam Rancangan Malaysia Keenam untuk menjadikan Malaysia negara maju bukan sahaja dalam bidang ekonomi malah politik, sosial, psikologi, kerohanian dan perpaduan nasional. Namun menjelang tahun 2020, pelbagai perkara yang berlaku menyebabkan Wawasan 2020 sukar untuk dicapai.

Antara permasalahan yang berlaku adalah kes-kes pengangangguran yang semakin meningkat naik. Kewujudan wabak Covid-19 pada awal tahun ini mengeruhkan lagi kes pengangguran apabila ramai pekerja terpaksa diberhentikan apabila Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan. 

Ringgit pula susut dibandingkan dengan dolar Amerika Syarikat selari dengan kejatuhan harga minyak mentah global. Ketidakstabilan politik jelas terlihat semenjak Tun Mahathir meletakkan jawatan pada bulan Februari 2020. Keadaan ini menyebabkan pelabur asing berpindah melabur ke negara lain dan menjadi salah satu punca kepada kegawatan ekonomi kita. 

Lambakan lantikan ahli-ahli politik di Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) baru-baru ini agak membimbangkan rakyat berdasarkan insiden lama seperti kes rasuah Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad di FELDA dan Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim di Tabung Haji, keadaan ini menjurus kepada salah guna kuasa dan kes-kes rasuah yang hanya akan memberi kesan kepada rakyat dimana rakyat akan kehilangan pekerjaan atau dipotong gaji.

Kita sepatutnya bergerak maju kedepan, melantik pemimpin muda untuk menggalas tanggungjawab disamping memberikan idea dan input yang seiring dengan masa, tidak hanya bergantung pada pemikiran yang sudah lama terpahat dalam diri rakyat Malaysia. 

Sebagai contoh, Tun Dr. Mahathir telah berada dalam dunia politik selama 70 tahun dan kebanyakkan ahli politik sudah aktif bermain politik sejak tahun 70an lagi. Jika ini terus berlanjutan, dimanakah peluang anak-anak muda di Malaysia ini?

Kredit Foto: themalaysiantimes.com

Pemikiran anak muda perlu dicorakkan dengan cara baru, rentak baru seiring peredaran zaman. 

Nantikan kemunculan LAGENDA – Langkah Generasi Muda.

Continue Reading

covid-19

Covid-19: Berhentilah bermain politik, kebajikan rakyat perlu didahulukan

Published

on

“Jangan mengheret negara sekali lagi ke kancah politik yang tidak menentu ketika rakyat jelata masih berhadapan dengan pelbagai masalah dan masa depan yang sukar akibat pandemik COVID-19.”

Titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah semasa Istiadat Pembukaan Penggal ketiga Parlimen Ke-14
Yang di-Pertuan Agong semasa bertitah di Istiadat Pembukaan Penggal Ketiga Parlimen ke-14.
Kredit Foto: Astro Awani

Titah Yang di-Pertuan Agong tersebut jelas menunjukkan kepentingan rakyat sepatutnya menjadi asas terpenting dalam memastikan kestabilan negara terus kekal dalam usaha melawan musuh yang tidak kelihatan ini.

Ahli parlimen khususnya perlu bertindak dengan rasional kerana mereka telah dilantik oleh rakyat untuk menggalas tanggungjawab dan amanah yang telah diberikan. Kerakusan ahli politik dalam mengejar cita-cita politik mereka boleh meruntuhkan kembali institusi pentadbiran yang semakin pulih ini.

Kebajikan rakyat perlu menjadi agenda utama arena politik. Tidak mengira pegangan politik mahupun latar belakang. Segala usaha untuk membantu rakyat untuk kembali berdiri diatas kaki sendiri perlu giat dijalankan dan ianya tidak tertumpu pada usaha pihak kerajaan semata-mata. Usaha-usaha ini tidak patut dilecehkan malah ianya perlu disambut baik oleh semua.

Kesan jangka panjang Covid-19 terhadap sektor ekonomi dan pelancongan memberikan impak yang cukup besar kepada pendapatan sebahagian besar daripada kita termasuklah pendapatan negara umumnya. Anak-anak muda adalah golongan paling terkesan akibat kemuculan wabak ini. Mereka tidak hanya kehilangan mata pencarian malah mereka bakal berdepan kemelut ekonomi yang lebih sukar di masa akan datang.

Menurut laporan Sinar Harian, akibat penularan wabak Covid-19, jumlah pengangguran telah meningkat dengan mendadak iaitu sebanyak 17.1%. Kumpulan belia berumur 15 hingga 30 tahun mencatatkan kadar pengangguran tertinggi iaitu sebanyak 6.9 peratus diikuti dengan golongan berusia 31 hingga 45 tahun (1.4 peratus) dan 46 hingga 64 tahun (1.1 peratus).

Intipati yang cukup jelas daripada YDPA apabila baginda turut menyatakan kerisauan tentang landskap politik negara yang kian goyah sejak akhir-akhir ini. Perbalahan, permusuhan malah perselisihan antara figura politik tanah air mampu memecah belahkan rakyat yang ketika ini dalam kesusahan.

Apakah tindakan yang sewajarnya yang patut dilakukan pihak pemerintah bagi membendung masalah pengangguran daripada terus berlarutan? Adakah ahli politik di Malaysia cukup matang untuk membincangkan soal kebajikan rakyat melebihi agenda politik mereka sendiri?

Continue Reading

Ekonomi

Impak COVID-19 pada industri pelancongan

Published

on

By

Kredit foto: wallpapers13.com

Impak daripada penularan wabak COVID-19 sangat hebat sehingga meragut ratusan ribu nyawa manakala jutaan manusia di seluruh dunia disahkan positif virus berkenaan.

Keadaan ini bukan sahaja memberi kesan kepada kesihatan malah ekonomi negara terutamanya sektor pelancongan apabila industri penerbangan merosot, tempahan hotel dibatalkan dan kesemua tempat tumpuan pelancong ditutup atas pelaksanaan PKP sejak Mac lalu.

Kredit foto: cdn.libur.com.my

Cuti umum dan cuti persekolahan sering dinantikan oleh rakyat Malaysia. Inilah masanya ibu bapa membawa anak bercuti dalam negara dan juga luar negara. Namun impian ini tidak dapat direalisasikan tahun ini apabila sekatan pergerakan dilaksanakan.

Kredit foto: Blog Traveloka

Pusat rekreasi, tempat peranginan tanah tinggi, dan pantai peranginan di Malaysia terpaksa ditutup bagi mengekang penularan wabak yang boleh membawa maut ini.

Kredit foto: hssgroup.com.my

Sekatan turut dibuat ke atas semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara. Kerajaan turut menyekat kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara bagi mengelakkan penyebaran wabak ini menjadi lebih serius.

Kredit foto: http://mytourismdata.tourism.gov.my

Pada tahun 2019, sebanyak 26.1 juta pelancong masuk ke Malaysia. Namun disebabkan sekatan yang dikenakan ke atas pelancongan akibat daripada penularan COVID-19, jumlah ini telah merosot teruk.

Namun tindakan ini sudah tentu memberi impak yang besar kepada industri pelancongan Malaysia. 

Seberapa cepat masa yang diperlukan untuk menstabilkan kembali industri pelancongan Malaysia semasa dan selepas pelaksanaan PKP ini?

Continue Reading

Trending

MalaysiaBoleh.com

%d bloggers like this: