Connect with us

Lain-lain

Sejauh mana pengetahuan anda tentang masyarakat Peranakan di Malaysia?

Published

on

Istilah peranakan tidak asing lagi bagi masyarakat di Malaysia. Cina Peranakan, India Peranakan dan bermacam-macam lagi etnik yang unik terdapat di Malaysia ini.

Siam Peranakan

Baba Nyonya

Terkenal dengan selok belok budaya yang seakan-akan orang Melayu, mereka tidak kekok mengamalkan budaya dan adat yang telah wujud sejak bertahun-tahun lamanya.

Menurut laporan Utusan Malaysia, Cina Peranakan ini juga dikenali sebagai ‘Cina Kampung’, amalan seharian mereka dan juga dari sudut kesenian turut dipengaruhi asimilasi dengan masyarakat Melayu. Begitu juga dengan Chitty dan Portugis yang kebanyakannya mahir berbahasa Melayu dan mengamalkan adat-adat yang telah diberi sentuhan budaya Melayu kerana keakraban mereka dengan masyarakat setempat di Melaka.

Di utara semenanjung pula, kewujudan Jawi Peranakan atau Jawi Pekan pula adalah kacukan Melayu dengan etnik India di bahagian utara iaitu Arab, Punjabi, Benggali, Turki, Parsi, Gujerati dan Afghani di Pulau Pinang. Jawi peranakan turut diberi julukan anak tanjung. Etnik mamak pula adalah campuran Melayu dengan India di bahagian selatan dan mereka bertutur bahasa Tamil selain bahasa Melayu serta Inggeris

Chitty ketika di bawah kekuasaan penjajah Portugis, Belanda dan British, sudah banyak berasimilasi dan mengamalkan budaya dan cara hidup masyarakat tempatan. Bukti terawal masyarakat Chitty ini di Melaka adalah melalui pembinaan Kuil Sri Poyatha Moorthi di Melaka.

Jawi Peranakan

Siam peranakan pula kebanyakannya terdapat di negeri Kedah dan Kelantan. Siam peranakan juga terkenal dengan nama Melayu Sam-Sam dan masyarakat ini terdiri daripada Samsam Islam dan Samsam Buddha.

Makanan Tradisional Peranakan

Cina Peranakan atau Baba – Nyonya: Ayam kapitan, sejenis kari ayam kering; inci kabin, iaitu ayam goreng cara Nyonya; dan pindang bandeng, kuah ikan yang dihidangkan ketika meraikan tahun baru Cina di Singapura.

India Peranakan atau Chitty: Nasi lemak kukus berlauk pinding ikan parang, kuah terung, sambal timun, udang, urap kelapa, kangkung tumis, kacang goreng minyak, acar cili dan sambal taik minyak.

Portugis: Devil’s Curry (kari yang kaya dengan 12 perasa bersama isi ayam atau daging), Garing-garing (snek lazat yang diperbuat daripada ikan dan disaji bersama sayuran yang dimakan mentah) dan Ikan Bakar Portugis (ikan yang dibakar dan dibalut dengan daun pisang.

Jawi peranakan: Juadah nasi lemuni, laksa lemak, acar buah dan jawi bamieh atau dalam bahasa Arab bermaksud bendi yang berasal dari Yaman, Mesir serta Oman.

 

Lain-lain

Mampukah Malaysia menjadi sebahagian daripada Harimau Asia?

Published

on

Apa itu Harimau Asia?

Harimau Asia atau Naga Asia merupakan istilah yang diguna pakai bagi merujuk kepada ekonomi maju dan bebas. Kini, Harimau Asia diterajui empat negara iaitu Hong Kong, Singapura, Korea Selatan dan Taiwan.

Negara-negara ini berjaya mengekalkan kadar pertumbuhan yang tinggi iaitu melebihi 7 peratus setahun dan menerajui perindustrian yang pesat antara awal 1960an dan 1990an.

Mereka mempuanyai kepakaran dalam bidang-bidang yang mempunyai kelebihan dan daya saing yang tinggi. Sebagai contoh, Hong Kong dan Singapura telah menjadi pusat kewangan yang terkemuka manakala Korea Selatan dan Taiwan di antara peneraju dalam pembuatan industri teknologi maklumat. Negara-negara ini menjadi teladan dan model bagi banyak negara membangun.

Perkembangan teknologi yang semakin pesat dan pantas mampu membolehkan kita untuk bersama-sama menjadi sebahagian daripada Harimau Asia. Bidang teknologi maklumat khususnya memberikan kelebihan bagi semua

Seperti negara serantau; Malaysia mengalami keadaan kadar pengangguran belia berpendidikan tertiari lebih tinggi daripada belia yang tidak berpendidikan tertiari. Ia berkait rapat dengan saiz pasaran ekonomi yang kecil berbanding negara maju, kebergantungan yang tinggi kepada permintaan domestik berbanding antarabangsa.

Hakikatnya, Malaysia mempunyai bakat-bakat besar daripada pelbagai sektor termasuk bidang perbankan, undang-undang, teknologi berat dan pelbagai bidang yang melibatkan kepakaran yang tinggi. Dengan adanya ruang dan peluang anak-anak muda pasti mampu menjadikan Malaysia sebahagian daripada kuasa Harimau Asia!

Continue Reading

Kesihatan

KKM cadang wajibkan suntikan vaksin!

Published

on

Memetik artikel daripada MStar Online,

“KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) akan membentangkan cadangan dan dasar supaya suntikan vaksin imunisasi diwajibkan.

Menterinya, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, KKM mendapat ‘desakan’ kuat pelbagai pihak supaya kerajaan mempertimbangkan mewajibkan imunisasi vaksin berikutan keengganan ibu bapa mengambil suntikan sehingga menyebabkan berlaku kes kematian.

“Saya akan bawa perkara dalam mesyuarat pasca kabinet KKM, andainya disokong kita akan bawa ke peringkat kabinet pula.

“Saya percaya akan ada hujah yang menyokong serta menentang cadangan ini, KKM akan pertimbangkan semuanya secara serius,” katanya.

Ketika diminta mengulas tahap penolakan suntikan vaksin imunisasi ketika ini, Dr Dzulkefly berkata keadaannya belum membimbangkan namun kadangkala ibu bapa yang menolak vaksin memberikan alasan yang tidak dibuat berdasarkan ‘evidence based’ atau kajian klinikal.

“Kita akan bentangkan dalam tempoh waktu yang munasabah, kita perlu ada konsultasi dan merujuk kepada pemegang taruh.

“Sekiranya kita mahu tangani perkara ini dengan baik dan cermat kita perlu ada sesi keterlibatan seperti sesi perjumpaan townhall,” katanya. – Bernama “


Ramai pihak yang menyambut baik cadangan ini!

Apa pula pendapat anda?

Continue Reading

Lain-lain

Selamat Tahun Baru 2019!

Published

on

Selamat Tahun Baru 2019! 🎊🎊🎊🎉🎉🎉

Semoga semua yang kita impikan telah tercapai pada tahun 2018 dan azam yang baru untuk tahun ini.

Apa azam anda pada tahun ini?

Continue Reading

Tular

Copyright © 2018 Malaysia Boleh