Connect with us

Lain-lain

Selamat Hari Natal!

Published

on

Lain-lain

Mampukah Malaysia menjadi sebahagian daripada Harimau Asia?

Published

on

Apa itu Harimau Asia?

Harimau Asia atau Naga Asia merupakan istilah yang diguna pakai bagi merujuk kepada ekonomi maju dan bebas. Kini, Harimau Asia diterajui empat negara iaitu Hong Kong, Singapura, Korea Selatan dan Taiwan.

Negara-negara ini berjaya mengekalkan kadar pertumbuhan yang tinggi iaitu melebihi 7 peratus setahun dan menerajui perindustrian yang pesat antara awal 1960an dan 1990an.

Mereka mempuanyai kepakaran dalam bidang-bidang yang mempunyai kelebihan dan daya saing yang tinggi. Sebagai contoh, Hong Kong dan Singapura telah menjadi pusat kewangan yang terkemuka manakala Korea Selatan dan Taiwan di antara peneraju dalam pembuatan industri teknologi maklumat. Negara-negara ini menjadi teladan dan model bagi banyak negara membangun.

Perkembangan teknologi yang semakin pesat dan pantas mampu membolehkan kita untuk bersama-sama menjadi sebahagian daripada Harimau Asia. Bidang teknologi maklumat khususnya memberikan kelebihan bagi semua

Seperti negara serantau; Malaysia mengalami keadaan kadar pengangguran belia berpendidikan tertiari lebih tinggi daripada belia yang tidak berpendidikan tertiari. Ia berkait rapat dengan saiz pasaran ekonomi yang kecil berbanding negara maju, kebergantungan yang tinggi kepada permintaan domestik berbanding antarabangsa.

Hakikatnya, Malaysia mempunyai bakat-bakat besar daripada pelbagai sektor termasuk bidang perbankan, undang-undang, teknologi berat dan pelbagai bidang yang melibatkan kepakaran yang tinggi. Dengan adanya ruang dan peluang anak-anak muda pasti mampu menjadikan Malaysia sebahagian daripada kuasa Harimau Asia!

Continue Reading

Kesihatan

KKM cadang wajibkan suntikan vaksin!

Published

on

Memetik artikel daripada MStar Online,

“KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) akan membentangkan cadangan dan dasar supaya suntikan vaksin imunisasi diwajibkan.

Menterinya, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, KKM mendapat ‘desakan’ kuat pelbagai pihak supaya kerajaan mempertimbangkan mewajibkan imunisasi vaksin berikutan keengganan ibu bapa mengambil suntikan sehingga menyebabkan berlaku kes kematian.

“Saya akan bawa perkara dalam mesyuarat pasca kabinet KKM, andainya disokong kita akan bawa ke peringkat kabinet pula.

“Saya percaya akan ada hujah yang menyokong serta menentang cadangan ini, KKM akan pertimbangkan semuanya secara serius,” katanya.

Ketika diminta mengulas tahap penolakan suntikan vaksin imunisasi ketika ini, Dr Dzulkefly berkata keadaannya belum membimbangkan namun kadangkala ibu bapa yang menolak vaksin memberikan alasan yang tidak dibuat berdasarkan ‘evidence based’ atau kajian klinikal.

“Kita akan bentangkan dalam tempoh waktu yang munasabah, kita perlu ada konsultasi dan merujuk kepada pemegang taruh.

“Sekiranya kita mahu tangani perkara ini dengan baik dan cermat kita perlu ada sesi keterlibatan seperti sesi perjumpaan townhall,” katanya. – Bernama “


Ramai pihak yang menyambut baik cadangan ini!

Apa pula pendapat anda?

Continue Reading

Lain-lain

Selamat Tahun Baru 2019!

Published

on

Selamat Tahun Baru 2019! 🎊🎊🎊🎉🎉🎉

Semoga semua yang kita impikan telah tercapai pada tahun 2018 dan azam yang baru untuk tahun ini.

Apa azam anda pada tahun ini?

Continue Reading

Tular

Copyright © 2018 Malaysia Boleh