Connect with us

Uncategorized

Pengalaman Memasak

Published

on

Bagi chef yang berpengalaman atau kaum ibu-ibu dirumah , mereka juga pernah melalui kesukaran didapur. Nak memasak kenalah ada minat , bukan sahaja minat, tetapi ‘excitement’ untuk menyediakan juadah untuk seisi keluarga . Semua mesti ada kisah dan pengalaman memasak yang agak unik dan kelakar ( walaupun bagi yang dah biasa memasak )

Bagi orang yang terer dan suka masuk dapur untuk memasak , pun ada kecuaian jugak.

Tiana Cooking GIF - Tiana Cooking Spin GIFs

Foto Dari : Tenor.com

Pada zaman ini , orang lelaki pun masuk dapur jugak. Pengalaman diorang tak payah la nak cerita, macam – macam ada. Kalau bernasib baik, makanan tu sedap tapi keadaan dapur tu..tak payah la nak cakap.

Willsmith Fresh Prince GIF - Willsmith FreshPrince GIFs

Foto Dari : Tenor.com

Tak kisah dari zaman mana, orang perempuan pun mesti pernah buat silap dalam dapur. Terutamanya bagi golongan wanita muda atau yang baru nak jinak masuk dapur.

Fire GIF - Hustle JenniferLawrence Wife GIFs

Foto dari : Tenor.com

Bagi orang bujang yang baru nak belajar memasak atau malas sangat nak masak ( setakat nak isi perut kosong). – disarankan masak mee maggie dulu..

Resep Indomie GIF - Resep Indomie Masak GIFs

Foto Dari : Tenor.com

Bagi yang dah terer memasak , boleh la masak makanan yang ‘complicated’ sikit. Manatau boleh pikat hati awek-awek dekat luar sana macam Abang #SaltBae ni.

Salt Sprinkle GIF - Salt Sprinkle Chef GIFs

Foto dari : Tenor.com

Masakan barat? masakan luar negara? ‘fine dining’? Restoran ‘Michelin Star’ ? tetap tak boleh lawan ‘home cooked meal’ yang disediakan oleh kaum ibu , mak cik, dan nenek kita yang masih rajin memasak dirumah. Mereka memasak dengan penuh kasih sayang (rahsia resipi mereka).

Gretchen Greti Cooking GIF - GretchenGreti Cooking Dancing GIFs

Foto Dari : Tenor.com

Sebenarnya, setiap orang ada pengalaman masing-masing. Kenalah rajin belajar dari pengalaman dan rajin tolong mak didapur. Makin lama nanti boleh jadi pakar memasak, mak pun sejuk hati tengok anak pandai memasak.

Cooking Man Chef GIF - CookingMan Chef Okay GIFs

Foto dari : Tenor.com

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: