Connect with us

Uncategorized

Kemewahan dikalangan Generasi Muda

Published

on

Media sosial dikalangan belia bukan sahaja di Malaysia, tetapi di negara lain dimana generasi ini agak  terdedah dengan dunia globalisasi melalui media sosial.

Media Sosial – Memang agak berleluasa kerana maklumat yang disampaikan agak viral terutamanya di Instagram, Facebook, Twitter dan Internet. Disini, banyak gambaran gaya hidup yang agak mewah akan dipamerkan dimana golongan pengguna biasanya golongan yang muda yang mudah terpengaruh dengan apa yang ada didalam internet atau online TV.

Kim Kardashian 킴 카다시안 돈 현금 탕진잼 지름신 지름 쇼핑 GIF - Money KimKardashian GQ GIFs

Sesetengah individu percaya mereka berhak memiliki kehidupan mewah berdasarkan pengaruh media sosial. Foto dari : Tenor.com

Tidak semua golongan ini berkemampuan atau berstatus tinggi dalam masyarakat. Sesetengah golongan ini tidak tahu bagaimana untuk mencapai matlamat hidup atau berjaya. Mereka tidak tahu kesusahan dan kepayahan untuk memiliki kemewahan yang didiamkan oleh semua individu.

Takdaduit Noduit GIF - Takdaduit Takda Noduit GIFs

Ada yang sanggup mengamalkan ‘ Biar poket kosong, asalkan ada gaya ‘. Foto Dari : Tenor.com

Malah, majoriti generasi kini percaya mereka berhak memiliki kesenangan tanpa berusaha lebih. Golongan ini biasanya inginkan perhatian dan lebih mementingkan populariti. Untuk mencapai populariti, mereka perlu menunjukkan status kemewahan untuk mendapat perhatian dan ramai pengikut. Disebabkan media sosial, generasi kini menganggap kejayaan mudah dicapai tanpa usaha tidak seperti generasi sebelumnya.

Contoh Selebriti atau golongan Elit Sosial mempamerkan gaya hidup mewah yang hanya menunjukkan kesenangan hidup. Akan tetapi, mereka tidak menunjukkan kepayahan dan kesusahan untuk berjaya.

Oleh itu, usaha adalah tangga kejayaan! Tidak salah untuk melihat kemewahan yang ditunjukkan dan menjadikan matlamat atau ‘benchmark’ untuk mencapai status yang tinggi.

Kim Kardashian GIF - Kim Kardashian Milf GIFs

The Kardashian merupakan contoh celebriti dan golongan sosial elite yang menjadi ikutan ramai orang. Foto Dari : Tenor.com

 

Didunia realiti, tidak semua individu memiliki kehidupan mewah. Setiap individu mempunyai rentak hidup masing-masing. Ada yang sememangnya lahir dari gologan keluarga berada, ada juga yang bermula dari bawah hingga berjaya keatas.

Namun, ada sesetengah individu berfikir mereka berhak memliki kemewahan tanpa daya usaha sehingga terjebak dengan perniagaan yang palsu atau begitu memilih dari segi pekerjaan. Ada juga tidak mengukur baju sendiri dengan mengayakan kemewahan yang tidak wujud didalam kehidupan mereka.

Retired, Unemployed Bum GIF - Retired Unemployed Bum GIFs

Generasi kini agak ‘manja’ dan lebih percaya kepada gaya hidup yang dipaparkan oleh media sosial. Foto Dari : Tenor.com

Kim Kardashian GIF - Kim Kardashian Really GIFs

Generasi kini perlu memahami erti ‘berusaha’ dalam setiap fasa kehidupan mereka untuk berjaya atau memiliki kehidupan mewah yang diidamkan. Foto dari : Tenor.com

Tun Dr. Mahathir juga menyatakan kejayaan akan datang jika terus berusaha untuk mencapai matlamat hidup.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: