Connect with us

dunia

Industri Teh di Malaysia

Published

on

Setiap pelanggan mempunyai pilihan mereka yang tersendiri – penuhi selera pelanggan yang pelbagai agar mereka datang lagi ke restoran anda.

Teh hitam

Teh hitam

Teh premium ini berwarna gelap dan mewah dengan rasanya yang kuat dan mendalam. Teh hitam diperbuat daripada daun teh teroksida yang dikeringkan untuk mencegah terjadinya perubahan pada ciri-cirinya, menjadikan profilnya sungguh kuat.

Lipton Yellow Label TeaSir Thomas Lipton English Breakfast dan Sir Thomas Lipton Earl Grey merupakan tambahan sempurna untuk acara korporat dan juga sebagai alternatif kepada kopi kerana kandungan kafeinnya yang lebih rendah.

Teh putih

Teh putih

Daun teh putih tradisional menjalani jumlah pemprosesan minimum yang mengekalkan ciri-ciri semula jadi dan warnanya. Ini mengekalkan rasa segar dan lembut teh dengan aroma menyegarkan yang digemari oleh ramai peminum teh.

Teh hijau

Teh hijau

Warna hijau terangnya lebih daripada mencukupi untuk membolehkan ianya dikenali – minuman dengan rasa lembut ini menawarkan pelbagai manfaat kesihatan, bermula daripada khasiat antioksida hinggalah kepada meningkatkan fungsi otak. Matcha dan teh hijau, kedua-duanya mempunyai ciri yang sama, tetapi proses membuat matcha melibatkan pengenjutan serbuk teh yang diperbuat daripada daun teh, manakala teh hijau diperbuat dengan teknik infusi daun teh di dalam air.

Lipton Clear Green Tea dan Sir Thomas Lipton Green Tea Jasmine adalah sempurna untuk dihidangkan selepas makan kerana rasanya yang menyegarkan, selain terbukti membantu penghadaman.

Infusi

Infusi

Infusi atau seduhan adalah proses yang menggunakan daun teh – biasanya terdiri daripada pelbagai jenis herba, buah dan bunga yang memberikan rasa yang lebih kompleks. Teh bunga biasanya disukai kerana bau wangi semula jadinya yang mampu menenangkan deria. Teh herba pula merangsang pletora pada herba dengan pelbagai manfaat, bermula daripada penghadaman hinggalah kepada membantu masalah insomnia.

Sir Thomas Lipton Peppermint Infusion dan Sir Thomas Lipton Chamomile Infusion menawarkan manfaat daripada kandungan semula jadinya – menjadikan ia pilihan ideal untuk menenangkan dengan rasa yang pastinya disukai oleh semua.

Artikel ini dipetik daripada : UnileverFoodSolution.com

covid-19

Impak Pengangguran terhadap ekonomi Malaysia Pasca Covid-19?

Published

on

Adakah kita sudah bersedia? Bagaimana pula dengan persediaan negara dalam menghadapi pengangguran secara besar-besaran ini?

Continue Reading

dunia

Globalisasi dan Fakta Sejarah

Published

on

By

Fakta sejarah amat penting walaupun berada didunia globalisasi

Continue Reading

dunia

#GempaLombok Rakyat Malaysia yang terkandas akan dibawa pulang.

Published

on

By

SUNGAI PETANI: Kerajaan akan membawa pulang rakyat Malaysia yang masih terkandas di Lombok, Indonesia, akibat gempa bumi yang melanda wilayah itu, Ahad lalu.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata kerajaan juga akan menyediakan suatu penempatan khas di kawasan selamat di Lombok bagi menempatkan semua rakyat Malaysia yang terkandas di sana supaya mereka dapat kembali ke negara ini secepat mungkin.

“Saya kira kita akan membuat penempatan di sana untuk melicinkan kerja mengenal pasti supaya mereka dapat kembali secepat mungkin, ” katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Simulasi Bencana Gempa Bumi dan Tsunami di Sekolah dan Komuniti Kota Kuala Muda.

Turut berangkat ke program itu ialah Tunku Temenggong Kedah, Tan Sri Tunku Intan Safinaz Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah yang juga Pengerusi Kebangsaan Bulan Sabit Merah Malaysia.

Pada majlis itu, Dr Wan Azizah turut mengumumkan peruntukkan sebanyak RM200,000 daripada Kementerian Pembangunan Luar Bandar untuk penambahbaikan laluan di belakang SMK Kuala Muda yang digunakan sebagai laluan evakuasi, selain menambah baik Pusat Pemindahan Sementara di sekolah itu.

Lombok Utara mengalami gegaran gempa bumi berukuran skala tujuh magnitud yang turut dirasai di sekitar Pulau Lombok, Pulau Sumbawa, Pulau Bali dan Jawa Timur pada jam 6.46 petang, Ahad lalu.

Sehingga kini, lebih 90 mangsa dilaporkan terkorban akibat bencana itu namun ia tidak membabitkan rakyat Malaysia.

Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia dalam kenyataan sebelum ini, memaklumkan seramai 161 warga Malaysia yang masih berada di pulau pelancongan itu sudah dapat dihubungi dan dilaporkan berada dalam keadaan selamat.

Pada masa sama, Dr Wan Azizah berkata, kerajaan menzahirkan ucapan takziah kepada semua mangsa yang terbabit dalam bencana itu yang kini sudah dua kali melanda Lombok pada bulan lalu yang mengorbankan seorang rakyat Malaysia.

Beliau berkata, kerajaan sudah menawarkan untuk menghantar misi bantuan ke Lombok melalui Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) namun sehingga kini belum menerima maklum balas dari sana.

“Saya ingin mengucapkan takziah kepada mereka dan saya kira kita haruslah belajar dari pengalaman supaya kita turut siapsiaga (kemungkinan bencana) memandangkan jarak Malaysia dan Lombok adalah dekat, ” katanya.

Terdahulu, melalui program simulasi terbabit, Dr Wan Azizah berkata, rakyat negara ini tidak harus alpa dan leka terhadap sebarang kemungkinan risiko bencana alam sehingga mengabaikan aspek persiapan dan kesiapsiagaan.

Katanya, negara sendiri membangunkan sistem pengurusan bencana negara berteraskan teknologi maju dikenali sebagai ‘remote sensing’ untuk menyelaraskan maklumat bencana di bawah satu sistem selain membangunkan aplikasi untuk pemetaan kawasan berisiko bencana Tsunami.

“Sebelum ini kita beranggapan bahawa Malaysia antara negara yang terselamat daripada sebarang bencana malah pada kejadian tsunami berlaku, tidak ramai yang pernah dengar perkataan tsunami itu sendiri.

“Justeru, walaupun kejadian seperti tsunami bukanlah bencana yang sering berlaku namun latih amal perlu diadakan secara berkala supaya kesiapsiagaan dapat diterapkan untuk menjadi sebahagian daripada budaya terutama dalam kalangan kanak-kanak, ” katanya.

 

Artikel asal: Berita Harian

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: