Connect with us

Uncategorized

Malaysia dapat Ranking ke-2 tentang Makanan

Published

on

KUALA LUMPUR: Tahap keselamatan makanan di Malaysia menduduki tempat kedua di kalangan negara-negara Asia Tenggara, kata Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Pertanian Sim Tze Tzin.

“Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Economist’s Intelligence Unit, Malaysia menempatkan 41 daripada 113 negara di Indeks Global Makanan.

“Kita berada di belakang Singapura dari segi keselamatan makanan dan melangkaui Thailand dan Vietnam yang lebih maju dalam bidang pertanian,” katanya ketika menjawab pertanyaan yang dibangkitkan oleh Hasanuddin Mohd Yunus (PH-Hulu Langat) di Parlimen pada hari Khamis (26 Julai) .

Sim menyatakan bahawa negara mempunyai paras sara diri makanan yang baik (SSL) walaupun bergantung kepada import makanan.

Sebagai contoh, beliau berkata tahap SSL untuk telur adalah 119%, ayam (103%), ikan (94.7%), buah-buahan (79%), sayuran (48.3%) dan 23.4% untuk daging lembu dan kerbau.

“Walaupun kita perlu mengimport beras, SSL kita untuk beras adalah pada 71.4%,” katanya.

Untuk soalan tambahan oleh Khairy Jamaluddin (BN-Rembau), Sim mengakui bahawa pergantungan tahunan terhadap import makanan masih tinggi.

“Imbangan perdagangan kita terhadap import makanan berjumlah RM19.49 bilion,” katanya.

Khairy bertanya sama ada adakah lebih berdaya maju untuk mengimport barangan makanan tertentu berbanding pelaburan tinggi yang diperlukan untuk membangunkan zon penanaman padi yang dicadangkan di Kota Belud, Sabah.

Sim berkata, kerajaan perlu mengimbangi perkara tersebut kerana terdapat kemungkinan kos pelaburan untuk membangunkan zon pengeluaran makanan lebih tinggi daripada mengimport barangan tertentu.

Sim juga mendesak kerajaan negeri untuk menyediakan kawasan untuk tujuan pertanian dan pengeluaran makanan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: