Connect with us

Ekonomi

Bagaimana pemulihan negara melalui Malaysia baharu

Published

on

Pilihan raya umum ke-14 menyaksikan rakyat Malaysia menggembleng tenaga dalam usaha “menyelamatkan Malaysia”. Kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang baru ini menjanjikan pentadbiran yang lebih telus dan bebas rasuah.

Badan penguatkuasa seperti polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Jabatan Peguam Negara diberi kepercayaan dan kebebasan untuk bertindak ke atas mereka yang didakwa melakukan penyelewengan di dalam kerajaan lampau.

Ini menunjukkan terdapat kemahuan politik dari pihak kerajaan hari ini untuk memastikan negara kita bebas rasuah di era Malaysia Baharu.

Sejak 9 Mei, negara mengalami kejatuhan nilai ringgit dari RM3.95 ke RM4.06 berbanding AS$1, bursa saham merudum dari 1,847 mata ke 1,763. Jabatan Perangkaan meramalkan kadar pertumbuhan ekonomi akan perlahan dalam tempoh 6 bulan akan datang dan Ideas pula memberi amaran sektor hartanah mengalami gelembung yang bakal meletus.

Selain itu, kita difahamkan hutang negara sudah mencecah lebih RM1 trilion dan kerajaan akan melaksanakan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) pada September 2018.

Rakyat dan pihak pelabur sedang mengikuti dengan teliti dasar ekonomi yang bakal dibentangkan oleh kerajaan bagi menempuhi cabaran di atas. Bukan itu sahaja, dasar baru ini juga perlu membina semula ekonomi negara ke arah mencapai status negara maju dalam beberapa tahun lagi.

Jika kita lihat proses yang diambil bagi memulihkan sesebuah syarikat yang bermasalah, terdapat 3 fasa yang perlu dilalui. Pertama adalah penjimatan, ke-2 penstabilan dan ke-3 penambahbaikan. Proses yang sama digunakan di peringkat nasional.

Apa yang kita saksikan sekarang ini adalah fasa pertama, iaitu penjimatan. Kerajaan sedang merunding kembali, menangguh atau menamatkan terus beberapa projek mega seperti projek Kereta api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR), Laluan Rel Pantai Timu (ECRL) dan Tun Razak Exchange (TRX).

Jumlah menteri dan timbalan menteri di kabinet PH juga dikurangkan kepada 55 orang berbanding 68 orang di bawah Barisan Nasional. Kerajaan juga menghentikan sejumlah 17,000 lantikan politik di bawah pemerintahan sebelum ini.

Dengan pengurangan kos tersebut, kerajaan akan mempunyai lebihan dana untuk membiayai perkara atau sektor yang dilihat lebih mustahak oleh kerajaan, di samping dapat mengurangkan beban hutang yang perlu ditanggung negara.

Fasa seterusnya adalah penstabilan, di mana kerajaan dilihat baru memulakan usaha mereka. Terdapat banyak perkara yang kerajaan sedang cuba stabilkan dari segi ekonomi. Indeks bursa saham sudah mula menampakkan kestabilan di paras 1,750 mata dan kejatuhan nilai ringgit mula terkawal pada lingkungan RM4 berbanding US$1. Kerajaan juga sudah melaksanakan kawalan ke atas harga minyak pada RM2.20 seliter untuk RON 95 dan tarif elektrik hingga akhir 2018.

Dari segi politik juga, dilihat Tun Dr Mahathir Mohamad secara aktif merapatkan saf antara parti dalam PH seperti DAP, Amanah, PPBM dan PKR, serta parti luar PH seperti Warisan, PBB dan juga PAS melalui perjumpaan rasmi dan tidak rasmi di pejabat beliau.
Ini bagi memastikan beliau sebagai perdana menteri mendapat sokongan secukupnya untuk menerajui kerajaan dan mampu menangani sebarang usaha undi tidak percaya di Dewan Rakyat.

Selain itu, pemimpin PH juga akan mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri melaksanakan tugas sebagai pentadbir dalam proses penstabilan ini.

Seterusnya adalah fasa ke-3 iaitu penambahbaikan. Setelah negara mula stabil, maka kerajaan akan mempunyai ruang untuk memulakan proses membina semula negara. Pada fasa ini mereka perlu membentangkan rancangan ekonomi di era Malaysia Baharu.

Bagi mengembalikan Malaysia ke landasan menuju ke arah negara maju, kita perlu mengembangkan sektor industri berat dan teknologi tinggi. Industri ini akan membuka peluang pekerjaan mahir dan berpendapatan tinggi selain mengaktifkan pemindahan teknologi ke dalam negara. Industri ini akan turut secara langsung merangsang sektor perkhidmatan seperti kewangan dan perundangan.

Sebagai contoh, Korea Selatan, baru sahaja ditakrifkan sebagai negara maju, adalah kerana sektor industri mereka yang sangat pesat seperti bidang automobil, komputer dan pembinaan kapal. Siapa tidak kenal dengan syarikat gergasi seperti Samsung, LG, Hyundai dan Kia?

Tidak hairanlah mengapa Tun Mahathir sangat beria-ria mahu membina semula projek kereta nasional dan menekankan pembangunan industri berat dan berteknologi tinggi!

Baru-baru ini, kita difahamkan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi sedang meneliti Dasar Ekonomi Baru (DEB) dan Model Ekonomi Baru (NEM).

Hal ini kerana kerajaan perlu membentangkan hala tuju sosio-ekonomi Malaysia Baru. Apakah tindakan afirmatif akan diteruskan? Jika ya, bagaimanakah kita mampu memperhalusi sistem ini agar ia tidak disalah gunakan? Jika tidak, apakah rancangan kerajaan untuk mengawal keseimbangan sosio-ekonomi yang menjadi asas kepada keharmonian di antara kaum di negara ini?

Ketiga-tiga fasa ini akan negara kita lalui ke arah membentuk Malaysia Baru yang diidamkan. Sama-samalah kita menyumbang buah fikiran dan tenaga ke arah merealisasikan impian ini.

Azeem Abu Bakar ialah ahli pengasas Organisation for National Empowerment (ONE)

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili FMT.

 

Artikel asal: Free Malaysia Today

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid-19

Covid-19: Berhentilah bermain politik, kebajikan rakyat perlu didahulukan

Published

on

“Jangan mengheret negara sekali lagi ke kancah politik yang tidak menentu ketika rakyat jelata masih berhadapan dengan pelbagai masalah dan masa depan yang sukar akibat pandemik COVID-19.”

Titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah semasa Istiadat Pembukaan Penggal ketiga Parlimen Ke-14
Yang di-Pertuan Agong semasa bertitah di Istiadat Pembukaan Penggal Ketiga Parlimen ke-14.
Kredit Foto: Astro Awani

Titah Yang di-Pertuan Agong tersebut jelas menunjukkan kepentingan rakyat sepatutnya menjadi asas terpenting dalam memastikan kestabilan negara terus kekal dalam usaha melawan musuh yang tidak kelihatan ini.

Ahli parlimen khususnya perlu bertindak dengan rasional kerana mereka telah dilantik oleh rakyat untuk menggalas tanggungjawab dan amanah yang telah diberikan. Kerakusan ahli politik dalam mengejar cita-cita politik mereka boleh meruntuhkan kembali institusi pentadbiran yang semakin pulih ini.

Kebajikan rakyat perlu menjadi agenda utama arena politik. Tidak mengira pegangan politik mahupun latar belakang. Segala usaha untuk membantu rakyat untuk kembali berdiri diatas kaki sendiri perlu giat dijalankan dan ianya tidak tertumpu pada usaha pihak kerajaan semata-mata. Usaha-usaha ini tidak patut dilecehkan malah ianya perlu disambut baik oleh semua.

Kesan jangka panjang Covid-19 terhadap sektor ekonomi dan pelancongan memberikan impak yang cukup besar kepada pendapatan sebahagian besar daripada kita termasuklah pendapatan negara umumnya. Anak-anak muda adalah golongan paling terkesan akibat kemuculan wabak ini. Mereka tidak hanya kehilangan mata pencarian malah mereka bakal berdepan kemelut ekonomi yang lebih sukar di masa akan datang.

Menurut laporan Sinar Harian, akibat penularan wabak Covid-19, jumlah pengangguran telah meningkat dengan mendadak iaitu sebanyak 17.1%. Kumpulan belia berumur 15 hingga 30 tahun mencatatkan kadar pengangguran tertinggi iaitu sebanyak 6.9 peratus diikuti dengan golongan berusia 31 hingga 45 tahun (1.4 peratus) dan 46 hingga 64 tahun (1.1 peratus).

Intipati yang cukup jelas daripada YDPA apabila baginda turut menyatakan kerisauan tentang landskap politik negara yang kian goyah sejak akhir-akhir ini. Perbalahan, permusuhan malah perselisihan antara figura politik tanah air mampu memecah belahkan rakyat yang ketika ini dalam kesusahan.

Apakah tindakan yang sewajarnya yang patut dilakukan pihak pemerintah bagi membendung masalah pengangguran daripada terus berlarutan? Adakah ahli politik di Malaysia cukup matang untuk membincangkan soal kebajikan rakyat melebihi agenda politik mereka sendiri?

Continue Reading

Ekonomi

Impak COVID-19 pada industri pelancongan

Published

on

By

Kredit foto: wallpapers13.com

Impak daripada penularan wabak COVID-19 sangat hebat sehingga meragut ratusan ribu nyawa manakala jutaan manusia di seluruh dunia disahkan positif virus berkenaan.

Keadaan ini bukan sahaja memberi kesan kepada kesihatan malah ekonomi negara terutamanya sektor pelancongan apabila industri penerbangan merosot, tempahan hotel dibatalkan dan kesemua tempat tumpuan pelancong ditutup atas pelaksanaan PKP sejak Mac lalu.

Kredit foto: cdn.libur.com.my

Cuti umum dan cuti persekolahan sering dinantikan oleh rakyat Malaysia. Inilah masanya ibu bapa membawa anak bercuti dalam negara dan juga luar negara. Namun impian ini tidak dapat direalisasikan tahun ini apabila sekatan pergerakan dilaksanakan.

Kredit foto: Blog Traveloka

Pusat rekreasi, tempat peranginan tanah tinggi, dan pantai peranginan di Malaysia terpaksa ditutup bagi mengekang penularan wabak yang boleh membawa maut ini.

Kredit foto: hssgroup.com.my

Sekatan turut dibuat ke atas semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara. Kerajaan turut menyekat kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara bagi mengelakkan penyebaran wabak ini menjadi lebih serius.

Kredit foto: http://mytourismdata.tourism.gov.my

Pada tahun 2019, sebanyak 26.1 juta pelancong masuk ke Malaysia. Namun disebabkan sekatan yang dikenakan ke atas pelancongan akibat daripada penularan COVID-19, jumlah ini telah merosot teruk.

Namun tindakan ini sudah tentu memberi impak yang besar kepada industri pelancongan Malaysia. 

Seberapa cepat masa yang diperlukan untuk menstabilkan kembali industri pelancongan Malaysia semasa dan selepas pelaksanaan PKP ini?

Continue Reading

Ekonomi

8 peranan proaktif isi rumah dan peniaga dalam membantu krisis ekonomi negara

Published

on

By

Kredit foto: http://www.kuala-lumpur.ws/klareas/chinatown_petaling.htm

Wabak COVID-19 telah memberi impak besar kepada ekonomi negara. Namun kita sebagai rakyat Malaysia boleh membantu krisis ekonomi ini dengan memainkan peranan kita sebagai isi rumah dan peniaga menurut petikan dari Astro Awani.

Peranan Isi Rumah

1.Isi rumah perlu mengutamakan perbelanjaan ke atas barang keperluan sahaja selain komitmen bulanan yang wajib dikeluarkan. Rata-rata bebanan kewangan berpunca daripada perbelanjaan ke atas barang ‘kemahuan’. Adalah diharapkan agar pasca PKP mendidik isi rumah untuk berbelanja secara rasional.

2. Elakkan menjadi pembeli panik. Membeli belah secara biasa namun perlu mengutamakan barang keperluan sahaja. Jika kita menjadi pembeli panik, ini hanya akan mengeruhkan keadaan kerana apabila bekalan kurang, harga barang akan naik.

3. Ramai isi rumah yang terjejas akibat daripada pelaksanaan PKP. Sebilangan besar di berhentikan kerja dan sebilangan lagi terpaksa dipotong gaji. Bagi membantu kewangan isi rumah, penggunaan teknologi digital untuk berniaga atas talian adalah amat digalakkan.

Pelbagai jenis perniagaan boleh dilakukan, bergantung kepada kemahiran dan kreativiti anda untuk mengoptimumkan penggunaan teknologi digital. Sebagai contoh, Isi rumah boleh berniaga menggunakan facebook dan instagram. Dalam masa yang sama menggunakan kemudahan yang disediakan oleh Grab dan Lalamove untuk menghantar barangan dan makanan kepada pembeli.

Peranan Peniaga

1.Mempraktikkan pekerjaan yang fleksibel seperti bekerja daripada rumah. Hal ini dapat mengurangkan kos sekaligus masih boleh mendapat keuntungan kepada perniagaan. 

2. Peniaga perlu menilai semula strategi pemasaran disamping menstruktur strategi penjualan yang baru. Amat digalakkan peniaga untuk menggunakan platform perniagaan seperti Shopee dan Lazada kerana ia telah menjadi norma membeli-belah yang baru sejak PKP dilaksanakan.

3. Elakkan memanipulasi harga barang dan memastikan bekalan sentiasa mencukupi. Peniaga perlu melaporkan data yang tepat agar perkara ini sentiasa terjamin.

4. Bagi mereka yang mendapat manfaat moratorium, elakkan mengambil kesempatan di atas kelebihan ini. Contohnya, pemilik rumah atau kedai sewa perlu menangguh sewa atau memberi kadar diskaun kepada penyewa agar kita mendapat manfaat bersama.

5. Kita sedia maklum bahawa dalam perniagaan, orang tengah atau pemborong sering menaikkan harga yang lebih tinggi berbanding apa yang di bayar kepada pengeluar. Dalam hal ini, pengeluar atau pengusaha boleh menghentikan masalah ini dengan menjual barangan terus kepada pengguna atau isi rumah melalui penjualan atas talian. 

Jika kita semua mempraktikkan peranan ini sebaik mungkin, ini bukan sahaja akan membantu kedua-dua belah pihak malah kita juga dapat membantu krisis ekonomi negara.

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: