Connect with us

Global

Pemimpin parti politik Pakistan mahu mencontohi Tun Mahathir

Published

on

Pemimpin parti politik konservatif yang bersetuju dengan bekas perdana menteri Pakistan, Nawaz Sharif, berikrar akan memacu Pakistan mengatasi seteru ketat, India, dengan mencontohi kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Shehbaz Sharif, abang kepada Nawaz yang mengetuai Liga Muslim Pakistan-Nawaz (PML-N) berkata, dia mahu bertemu Dr Mahathir dan Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan untuk belajar daripada mereka dan “menjadikan Pakistan negara yang hebat”, lapor saluran berita berbahasa Urdu, Express News.

“Bila saya bercakap tentang mengangkat Pakistan setanding Turki dan Malaysia, ia bermakna negara-negara bersaudara ini mencapai tahap pembangunan yang tinggi.

“Saya mahu belajar dari Saudara Dr Mahathir dan Saudara Erdogan dan menggunakan rahsia pembangunan mereka di Pakistan,” kata Shehbaz di satu himpunan pilihan raya semalam di Sargodha, Punjab, di mana dia berkhidmat sebagai ketua menteri.

Shehbaz dinamakan sebagai calon perdana menteri jika partinya memenangi pilihan raya umum pada 25 Julai ini.

Kredit: Daily Times

Tetapi dia bukanlah ahli politik pertama yang secara terbuka berkata dia mengagumi pemimpin Malaysia itu.

Selepas Pakatan Harapan memenangi pilihan raya pada Mei, bintang kriket dan ahli politik, Imran Khan, yang mengetuai Parti Tehreek-e-Insaf (PTI), memuji slogan anti-rasuah Dr Mahathir.

“Rasuah Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, menjadi sebab utama Dr Mahathir keluar dari persaraan 15 tahunnya untuk memenangi pilihan raya walaupun ada cubaan oleh kerajaan Najib untuk memanipulasi pilihan raya itu.

“Tahniah kepada Dr Mahathir dan rakyat Malaysia,” kata Imran di Twitter pada Mei. Partinya sedang bersaing dengan parti Sharif.

Artikel asal: Free Malaysia Today

Global

Remaja Malaysia Jadi Jutawan Melalui Permainan Dota 2

Guna kemahiran yang ada untuk cari pendapatan.

Published

on

By

Jika masih ada yang berpendapat bermain game secara serius tidak mampu menjadikan seseorang kaya dan jutawan, mungkin perlu difikirkan sekali lagi.

Terbaru, remaja dari Malaysia iaitu Yap Jian Wei atau lebih dikenali dengan nama xNova bersama kumpulannya, PSG.LGD berjaya muncul sebagai naib juara pertandingan Dota 2, The International 8 yang berlangsung di Vancouver, Kanada.

Pemain Dota 2

Difahamkan hadiah yang diperoleh melalui pertandingan berprestij ini membolehkan kumpulan PSG.LGD yang dianggotai oleh lima ahli kumpulan menerima sebanyak $4,075,965 (RM16,676,810).

Selain itu, pasukan OG berjaya muncul sebagai juara serta membawa pulang piala Aegis beserta wang tunai bernilai $11,208,905 (RM45,861,234). Tahniah diucapkan buat Yap Jian Wei diatas hasil usahanya. Semoga lebih banyak anak muda yang berjaya melakar nama di peringkat antarabangsa di dalam e-sukan selepas ini.

Continue Reading

dunia

Globalisasi dan Fakta Sejarah

Published

on

By

Fakta sejarah amat penting walaupun berada didunia globalisasi

Continue Reading

Global

Menghormati dan Bertolak Ansur

Published

on

By

Bertolak ansur dan menghormati perasaan masing-masing dimana kepelbagaian itu mendapat perpaduan yang sebenar

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: