Connect with us

Global

GIRL POWER! Apabila Komunikator Sains Terbaik Dunia bertemu Timbalan Perdana Menteri Wanita pertama Malaysia..

Published

on

Pengikitirafan Dr Siti Khayriyyah sebagai komunikator sains terbaik dunia dilihat berjaya mengangkat martabat wanita di Malaysia. Kredit gambar: NST Online

Kejayaan Dr Siti Khayriyyah Mohd Hanafiah yang dinobatkan sebagai komunikator sains terbaik dunia Jun lalu mendapat penghargaan daripada kerajaan hari ini.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini menyatakan kejayaan Dr Siti Khayriyyah membanggakan dan membuktikan keupayaan rakyat Malaysia, terutamanya golongan wanita untuk bersaing di persada antarabangsa.

Datuk Seri Dr Wan Azizah yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menerima kunjungan Dr Siti Khayriyyah Myang berkhidmata yang mengharumkan nama negara apabila dinobatkan sebagai Komunikator Sains Terbaik Dunia, di Perdana Putra di sini.

Pensyarah kanan Pusat Pengajian Sains Kajihayat Universiti Sains Malaysia (USM) ini dinobatkan sebagai Komunikator Sains Terbaik Dunia dalam pertandingan FameLab International 2018 yang berlangsung di United Kingdom.

Pertandingan antarabangsa Fame Lab ini diadakan untuk menarik minat orang ramai terhadap topik sains dan teknologi yang umumnya sering dianggap sebagai rumit dan membosankan. Kredit gambar: NST Online

Pertandingan tersebut menguji kemahiran lisan saintis muda dalam menyampaikan teori dan konsep sains dalam bentuk kreatif dan penyampaian yang mudah untuk difahami khalayak dalam tempoh tiga minit sahaja.

Pensyarah yang juga ibu kepada dua orang anak ini telah menewaskan 11 finalis lain untuk memenangi anugerah berkenaan menerusi pembentangan penyelidikannya mengenai penggunaan antibodi-antigen untuk diagnosis penyakit tuberculosis (TIBI) atau batuk kering yang bertajuk ‘To Find a Hidden Killer’ (Mencari Pembunuh Tersembunyi).

Siti Khayriyyah ketika ditemui pemberita selepas melakukan kunjungan itu berharap kejayaannya menjadi inspirasi kepada golongan wanita negara ini untuk mencapai kejayaan dalam pelbagai bidang dan menjadi perangsang untuk rakyat Malaysia mengenali komunikasi dalam sains dengan lebih dekat.

“Tanpa komunikasi yang baik masyarakat tidak akan mengenali sains apa lagi menunjukkan minat,” katanya.

Berikut adalah pembentangan Dr Siti Khairyyah yang melayakkan beliau dinobatkan komunikasi sains terbaik dunia;

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Global

Remaja Malaysia Jadi Jutawan Melalui Permainan Dota 2

Guna kemahiran yang ada untuk cari pendapatan.

Published

on

By

Jika masih ada yang berpendapat bermain game secara serius tidak mampu menjadikan seseorang kaya dan jutawan, mungkin perlu difikirkan sekali lagi.

Terbaru, remaja dari Malaysia iaitu Yap Jian Wei atau lebih dikenali dengan nama xNova bersama kumpulannya, PSG.LGD berjaya muncul sebagai naib juara pertandingan Dota 2, The International 8 yang berlangsung di Vancouver, Kanada.

Pemain Dota 2

Difahamkan hadiah yang diperoleh melalui pertandingan berprestij ini membolehkan kumpulan PSG.LGD yang dianggotai oleh lima ahli kumpulan menerima sebanyak $4,075,965 (RM16,676,810).

Selain itu, pasukan OG berjaya muncul sebagai juara serta membawa pulang piala Aegis beserta wang tunai bernilai $11,208,905 (RM45,861,234). Tahniah diucapkan buat Yap Jian Wei diatas hasil usahanya. Semoga lebih banyak anak muda yang berjaya melakar nama di peringkat antarabangsa di dalam e-sukan selepas ini.

Continue Reading

dunia

Globalisasi dan Fakta Sejarah

Published

on

By

Fakta sejarah amat penting walaupun berada didunia globalisasi

Continue Reading

Global

Menghormati dan Bertolak Ansur

Published

on

By

Bertolak ansur dan menghormati perasaan masing-masing dimana kepelbagaian itu mendapat perpaduan yang sebenar

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: