Connect with us

Uncategorized

Bekalan tidak mencukupi?

Adakah anda tahu berapa ekor kambing dan lembu diperlukan untuk Hari Raya Korban?

Published

on

Bekalan daging Aidiladha mencukupi

SERDANG:

MENJELANG Aidiladha, pengguna tidak perlu bimbang kerana bekalan daging lembu, kerbau dan kambing untuk pasaran negara dijamin mencukupi.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub berkata, berdasarkan statistik Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), jumlah lembu, kerbau dan kambing mencukupi bagi menampung keperluan semasa terutama pada musim perayaan, malah ianya melebihi permintaan.

Beliau berkata, selepas mengambil kira data keperluan yang diperoleh dari masjid, surau, komuniti, kampung dan lain-lain tempat menunjukkan jumlah lembu yang diperlukan adalah 44,633 ekor, manakala kambing sebanyak 32,130 ekor.

“Stok bekalan lembu dan kerbau tempatan sedia ada untuk disembelih (ketika Aidiladha) berjumlah 37,967 ekor. Bagi yang diimport berjumlah 12,158 ekor dan keseluruhannya menjadikan sebanyak 50,125 ekor.

“Bekalan kambing dan bebiri pula, jumlah keseluruhan adalah 42,160 ekor. Ia merangkumi bekalan tempatan sebanyak 31,079 ekor dan import pula 11,081 ekor.

“Jadi, saya rasa tidak timbul isu (bekalan) tidak cukup. Saya harap urusan untuk menjalankan ibadah korban boleh diteruskan,” katanya pada sidang media selepas walkabout sempena Hari Agri Tech & Engineering Innovation (ATEI) 2018 di Serdang, hari ini.

Mengulas lanjut sekiranya bekalan daging masih tidak mencukupi, Salahuddin berkata, kementerian berkemungkinan akan mengimport bekalan dari Thailand dan beberapa negara lain.

Beliau sekali lagi mengulangi bekalan daging menjelang Aidiladha mencukupi dan pihaknya akan turun padang meninjau perkembangan semasa bagi memastikan bekalan daging tidak terputus.

“Kita tengok dulu beberapa hari ini dan menjelang Aidiladha. Pegawai kementerian dan agensi sentiasa memantau (bekalan),” katanya.

JPV dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, bekalan ternakan pada musim perayaan berdasarkan perangkaan bekalan semasa lembu tempatan dan lembu import dibuat dalam tempoh tiga bulan sebelum perayaan.

Selain bekalan daging tempatan, menurut JPV, negara banyak bergantung bekalan dari negara seperti Thailand, Indonesia dan Australia.

 

Kredit: Harian Metro

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: