Connect with us

Uncategorized

Terima kasih KD Mutiara! 42 berkhidmat, Kapal Hidrografi Tempatan yang pertama dilucut tahniah esok

Published

on

Ketika artikel ini sedang ditulis, anggota Tentera Laut Diraja Malaysia di Markas Pangkalan Lumut sedang sibuk bertungkus lumus untuk upacara perlucutan tauliah kapal hidrografi TUDM, KD Mutiara esok.

Pada pukul 11.59 malam ini, panji-panji atau pennant bernombor 255 yang sudah 41 tahun digunakan KD Mutiara akan dinaikkan buat kali terakhir, sebelum diturunkan esok, sebagai simbolik ucapan perpisahan anggota TLDM kepada kapal pengukur kedalaman laut pertama buatan Malaysia ini.

KD Mutiara telah dibina oleh Hong Leong Lurssen Dockyard di Pulau Pinang, dan mula ditauliahkan sebagai salah satu aset TLDM bermula tahun 1977.

KD Mutiara yang dilengkapi dengan sistem pengukuran Hidrografi dan Oseanografi ini memegang rekod pengukuran yang mengkagumkan, di mana telah ia telah terlibat dengan hampir 50 penerbitan carta nautika perairan Malaysia.

Menurut Panglima TLDM, Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin, KD Mutiara kini tidak lagi sesuai digunakan kerana kos operasi dan peranannya akan digantikan oleh Litoral Mission Ships yang turut mendapat sentuhan syarikat tempatan,Boustead Naval Shipyard (BNS) Sdn. Bhd. dengan kerjasama China Shipbuilding & Offshore International Co.

Walaupun bakal ditamatkan tauliah, jasa KD Mutiara semestinya tidak kita rakyat Malaysia lupakan.

Berikut antara perkongsian netizen tentang pengalaman mereka bersama jentera yang seseungguhnya telah banyak membantu tugas anggota TLDM menjaga perairan negara:

Terima kasih

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Uncategorized

Tidak akan memperkecilkan pihak lawan – Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

Published

on

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: