Connect with us

Uncategorized

Jangan Salah Faham! SST bukan 16%, kebanyakan barang sifar cukai – Kastam

Published

on

Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri T Subromaniam menafikan yang kadar cukai servis dan jualan akan dijumlahkan kesemuanya. Kredit gambar: The Malaysian Reserve

Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri T Subromaniam menegaskan lagi sekali yang cukai perkhidmatan dan jualan (SST) yang akan diperkenalkan tidak berjumlah 16 peratus.

Kenyataan ini dibuat selepas Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan kadar cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang bakal dikuatkuasakan akan diletakkan pada kadar 10% untuk jualan dan 6% untuk perkhidmatan.

Pengumuman Menteri Kewangan tentang kadar cukai servis dan jualan (SST) semalam telah diputar belit pihak tidak bertanggungjawab. Kredit gambar: YouTube

“Kebanyakan barangan adalah 0 peratus cukai, ada beberapa brangan yang lima peratus, dan ada beberapa yang lain 10 peratus.

“Cukai perkhidmatan adalah enam peratus. Bukan dijumlahkan kesemuanya,” katanya pada sidang media di Kelana Jaya hari ini.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Uncategorized

Tidak akan memperkecilkan pihak lawan – Syed Saddiq Syed Abdul Rahman

Published

on

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: