Connect with us

Teknologi

HARI INI DALAM SEJARAH: Selamat hari jadi Modenas Jaguh, motosikal cruiser pertama buatan Malaysia!

Published

on

Model motosikal cruiser pertama Malaysia ini masih lagi popular dikalangan penggemar kelas cafe racer untuk diubahsuai. Kredit gambar: Arena Permotoran

Pada tarikh 19 Julai 1999, Syarikat Motosikal dan Enjin Nasional Sdn. Bhd atau Modenas telah melancarkan Modenas Jaguh, motosikal jenis cruiser yang seumpamanya di Malaysia.

Direka cipta untuk memenuhi keperluan peminat motosikal berkuasa tinggi, Jaguh ketika itu menjadi satu lagi bukti keupayaan Modenas mengeluarkan jentera buatan tempatan selepas pelancaran model pertamanya, Modenas Kriss 110 pada 1996.

Model berkenaan disasarkan kepada peminat motosikal di Malaysia yang ingin memiliki model motosikal cruiser Amerika yang ketika itu masih terlalu mahal, maka reka bentuk Jaguh diinspirasikan daripada beberapa model cruiser popular seperti Yamaha Virago dan Kawasaki Eliminator 125.

Tun Mahathir cuba menunggang motosikal Jaguh selepas majlis pelancaran motosikal kedua negara itu di Gurun, Kedah. Kredit gambar: Utusan Online

Rekaan cruiser ini dibuat dengan tempat duduk yang rendah, untuk penunggangan yang selesa dan pemberhentian yang stabil.

Motosikal empat lejang dengan enjin 175 cc ini mampu memecut sehingga 140 km/j, menjadikannya motosikal cruiser tempatan pertama yang turut mendapat sambutan menggalakkan di luar negara.

Antara contoh modifikasi Modenas Jaguh yang diinspirasikan daripada Triumph Thunderbird. Kredit gambar: Drebar.my

Terbaru, sebagai langkah  mempelbagaikan lagi barisan produk keluarannya, Modenas dengan kerjasama Bajaj Auto dari India telah melancarkan satu model sportbike dengan penampilan retro, Modenas V15 pada tahun lepas.

Rekabentuk retro Modenas V15 juga dilihat memberi ‘penghormatan’ kepada ‘abangnya’, Modenas Jaguh yang sehingga kini masih lagi popular di kalangan penggemar motosikal jenis ‘cafe racer’.

Gaya retro Modenas V15 mengingatkan peminat motosikal cafe racer kepada abangnya Jaguh. Kredit gambar: Paul Tan

covid-19

Landskap Komunikasi Negara Bakal Berubah Menuju Pasca Covid-19?

Published

on

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara bermula pada 18 Mac 2020, sedikit sebanyak telah mengubah cara sebilangan besar rakyat Malaysia dalam menjalankan aktiviti seharian mereka termasuklah berkomunikasi.

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam laporan Astro Awani, penting untuk rakyat Malaysia memiliki akses kepada perkhidmatan komunikasi yang meluas sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan dan SKMM telah bekerjasama rapat dengan pihak daripada sektor telekomunikasi sehinggalah pihak berkuasa bagi memastikan operasi komunikasi tidak terganggu sepanjang perintah dijalankan di seluruh negara.

Sektor telekomunikasi memainkan peranan yang penting dalam pelaksanaan PKP ini kerana ramai pelanggan kini perlu bekerja daripada rumah, termasuklah di lokasi-lokasi kritikal seperti klinik dan hopsital. Orang awam juga kebanyakannya bergantung kepada internet bagi menghilangkan kegusaran dan kebosanan mereka kerana ‘terpenjara’ dirumah dengan menjalankan aktiviti seharian menggunakan internet pada kadar yang optimum. Para pelajar IPTA mahupun IPTS juga perlu meneruskan pengajian mereka secara dalam talian dan ada sesetengah sekolah mahupun pra sekolah yang memberikan tugasan kepada pelajar melalui internet.

Sekiranya perkhidmatan ini tidak dipenuhi secara menyeluruh, maka ianya akan menyukarkan kebanyakan daripada kita untuk meneruskan hidup mahupun pekerjaan mereka. Aplikasi seperti Zoom, Skype menjadi pilihan syarikat-syarikat untuk berinteraksi secara maya mahupun menjalankan mesyuarat harian atau mingguan.

Bagi bidang penyiaran, siaran televisyen dan radio boleh diakses menerusi semua platform. Kementerian Pendidikan dengan kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia turut mengumumkan akan memperkenalkan slot Program TV Pendidikan menerusi saluran TV Okey iaitu salah satu saluran tv RTM. Ianya sebagai usaha tambahan kepada siaran Eduweb TV yang kini dilaksanakan Kementerian Pendidikan secara web streaming. Ini adalah langkah alternatif kepada pelajar yang tidak mendapat capaian internet mahupun tidak mempunyai peranti yang membolehkan mereka mengakses pelajaran mereka secara dalam talian.

Perniagaan dalam talian turut menerima tempias seperti Lazada dan Shopee serta lain-lain platform turut menjadi pilihan ramai di antara kita untuk mencuci mata serta membeli belah. Ini turut disokong dengan perkhidmatan kurier dan pos seperti PosMalaysia, Gdex, DHL dan lain-lain kerana menjadi tulang belakang utama perniagaan ini untuk berurusan terus dengan pelanggan.

Pemain gig ekonomi menjadi tunjang dan pemudah cara dalam memberikan khidmat terbaik kepada para pelanggan semasa musim PKP ini. Aplikasi seperti Grab, FoodPanda, Bungkusit, Lalamove dan bermacam-macam lagi aplikasi penghantaran barangan dan makanan, memudahkan rakyat Malaysia untuk terus mendapatkan makanan pilihan mereka mahupun barang runcit tanpa keluar daripada rumah.

Kredit Gambar: CNBC

Justeru itu, kerajaan menggesa rakyat Malaysia memanfaatkan pelbagai perkhidmatan secara dalam talian yang telah disediakan sepanjang tempoh PKP ini dan pada masa yang sama, sentiasa merujuk kepada sumber rasmi untuk mengetahui perkembangan berkaitan COVID-19. Majlis Keselamatan Negara (MKN) misalnya telah mewujudkan satu akaun Telegram khas sebagai usaha untuk membendung penyebaran berita tidak benar dan memastikan rakyat menerima sebarang berita daripada sumber yang sah!

Apa pula pendapat anda? Adakah rakyat Malaysia akan mengekalkan norma ketika pelaksaan PKP atau akan kembali kepada yang asal?

Continue Reading

Belia

‘Freelancer’ pemudah cara industri

Published

on

Perkhidmatan kontraktor bebas atau “freelancer” bukanlah sesuatu yang asing malah kini mendapat tempat dalam kalangan pemain industri khususnya bagi industri kecil dan sederhana.

Continue Reading

Global

Remaja Malaysia Jadi Jutawan Melalui Permainan Dota 2

Guna kemahiran yang ada untuk cari pendapatan.

Published

on

By

Jika masih ada yang berpendapat bermain game secara serius tidak mampu menjadikan seseorang kaya dan jutawan, mungkin perlu difikirkan sekali lagi.

Terbaru, remaja dari Malaysia iaitu Yap Jian Wei atau lebih dikenali dengan nama xNova bersama kumpulannya, PSG.LGD berjaya muncul sebagai naib juara pertandingan Dota 2, The International 8 yang berlangsung di Vancouver, Kanada.

Pemain Dota 2

Difahamkan hadiah yang diperoleh melalui pertandingan berprestij ini membolehkan kumpulan PSG.LGD yang dianggotai oleh lima ahli kumpulan menerima sebanyak $4,075,965 (RM16,676,810).

Selain itu, pasukan OG berjaya muncul sebagai juara serta membawa pulang piala Aegis beserta wang tunai bernilai $11,208,905 (RM45,861,234). Tahniah diucapkan buat Yap Jian Wei diatas hasil usahanya. Semoga lebih banyak anak muda yang berjaya melakar nama di peringkat antarabangsa di dalam e-sukan selepas ini.

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: