Connect with us

Uncategorized

Planet Marikh singgah Malaysia!

Published

on

Gerhana bulan paling lama pada abad ke-21 ini akan tiba tidak lama lagi.  Fasa keseluruhan gerhana ini berlangsung selama 1 jam 43 minit, menjadikan warnanya yang akan bertukar merah ke merah muda.

Gerhana ini tidak akan dapat dilihat oleh penonton di Amerika Utara kecuali melalui webcast.  Namun negara seperti Afrika, Timur Tengah, Asia Selatan dan rantau Lautan Hindi akan mendapat melihat fenomena yang menakjubkan.

Seluruh Malaysia bakal menyaksikan keajaiban ini bermula 1.14 pagi hingga 7.28 pagi pada 28 Julai ini.  Gerhana bulan penuh ini boleh dilihat dari mana-mana kawasan bergantung kepada cuaca dan tempat.

Ketika fenomena ini berlaku, Mars akan berada paling dekat dengan bumi sejak tahun 2003.

Tidak seperti gerhana matahari, anda tidak memerlukan peralatan khas bagi mengamati fenomena dan hanya melihatnya menggunakan mata kasar.

Sumber: Siakap Keli

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Beraya dengan Selamat! Selamat Hari Raya!

Published

on

Malaysia Boleh Raya

KEMBALIKAN SEMANGAT MALAYSIA BOLEH RAYA INI

Posted by Malaysia Boleh on Friday, May 22, 2020

Continue Reading

Uncategorized

Polisi Bumiputera – Hapus atau kekal?

Published

on

Polisi pro Bumiputera, wajar dikekalkan atau dihapuskan? Atau perlu lebih penambah baikan? #MalaysiaBoleh

Continue Reading

Uncategorized

Viral: Udang Galah RM1 Seekor Di Ampang

Peminat udang galah boleh serbu kedai brader ni. Semoga murah rezeki.

Published

on

By

Kalau ikutkan tidak ramai berpeluang untuk menikmati udang galah sepit biru berikutan harganya yang agak mahal mencecah antara RM30 hingga RM70 sekilogram di pasaran.

Bagaimanapun, peniaga, Hairazul Zainul, 35 tahun, menjual harga udang galah serendah RM1 berhampiran Jalan Utama Ampang, Ampang, Selangor.

Harga udang galah yang dijual oleh Hairazul adalah mengikut saiz bermula RM1 hingga RM2 seekor dan gerainya dibuka bermula jam 9 pagi setiap hari.

Menurut Hairazul, dia mula berniaga sebagai penjaja kecil sejak sepuluh tahun lalu demi menyara kehidupan keluarga dan anak-anaknya.

Menurut sumber, gerai milik Hairazul terletak berhadapan Balai Bomba Jelatek. Semoga perniagaan Hairazul terus berkembang maju.

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: