Connect with us

Teknologi

Wariscan: Cinta tiga anak muda Malaysia

Published

on

DEMI mengangkat industri seni dan budaya dan rasa cinta yang mendalam terhadap warisan, tiga anak muda mengorak langkah memulakan Wariscan, perniagaan yang menyediakan menyediakan perkhidmatan mengimbas menggunakan pengimbas beresolusi tinggi.

Bermula dengan modal yang sedikit serta status sebagai pelajar ketika itu  tidak menghalang Mohamad Hilman berniaga.

Kredit Gambar: Sinar Harian

Dengan menerima sokongan dan bantuan daripada University of Malaya Centre of Innovation and Commercialization (UMCIC), Wariscan yang ditubuhkan pada Januari 2016, kini bergerak maju.

Menurut Hilman yang juga Ketua Pegawai Eksekutifnya,  idea asal penubuhan Wariscan adalah untuk memastikan budaya warisan dan sejarah diperkenalkan kepada generasi muda akan datang dengan menggunakan teknologi.

“Kami percaya untuk menjadi negara hebat, kita mesti menyukai budaya kita, menerima sejarah dan menghayati warisan.

“Untuk pastikan ia berjalan lancar kita kena digitalkan kesemua warisan dan budaya yang ada. Ini perlu, sekiranya terjadi sesuatu kepada yang asli, sekurang-kurangnya ada yang digital sebagai ‘backup,’” katanya.

Bermula dengan peluang

Menurut Hilman, Wariscan menyediakan servis mengimbas lukisan, tekstil dan manuskrip lama dengan menggunakan pengimbas beresolusi tinggi untuk tujuan penyimpanan, dokumentasi dan pengarkiban.

“Di Malaysia, ini satu-satunya mesin yang ada dan dimiliki oleh Fakulti Kejuruteraan, UM. Sebagai pelajar di sana ketika itu, kami melihat peluang yang ada, disamping memaksimumkan penggunaan teknologi ini untuk masyarakat Malaysia.

“Mesin ini kami sewa dan secara tidak langsung membantu universiti menghasilkan pendapatan. Ia bertepatan kehendak universiti yang mahu pelajar bersifat keusahawanan,” ujarnya.

Mengambil contoh di Kyoto, Jepun, Hilman menjelaskan, teknologi ini semakin berkembang pesat dan kepentingannya semakin diterima masyarakat di sana.

“Di Kyoto, bukan sekadar lukisan, tetapi dinding kuil juga disimpan sebagai rekod.

“Saya melihat negara maju, apabila sampai disatu tahap mereka menyedari akan kepentingan terhadap seni budaya dan warisan.  Di Malaysia juga sudah nampak pergerakan ke arah itu. Kita nampak peluang teknologi ini kepada industri budaya di sini,” ujarnya.

Kekangan modal

Berkongsi pengalaman di awal penubuhan Wariscan, Hilman berkata ia bukanlah sesuatu yang mudah, apatah lagi untuk membina kepercayaan pelanggan terhadap perniagaan yang diusahakan.

Menyakinkan orang adalah cabaran paling utama, selain daripada kekangan modal.

“Kita tengok di luar negara ada permintaan seperti di Jepun, Amerika Syarikat dan Eropah. Persoalannya, di Malaysia ini ada ke pihak yang berminat?

“Kita jumpa dengan pelbagai pihak antaranya, muzium dan galeri. Tetapi nampaknya isu bajet merupakan isu utama kerana apa yang muzium perlukan di sini adalah kedatangan pengunjung” katanya.

Bagaimanapun, kekangan itu tidak sedikitpun mematahkan semangat bahkan bantuan geran daripada Skim Permulaan Usahawan Bumiputera (SUPERB) daripada TERAJU sebanyak RM500,000, melebarkan lagi sayap perniagaan ke peringkat lebih tinggi. Yang terkini, Wariscan telah berjaya memasuki Coach and Grow Program (CGP) di bawah seliaan Cradle Fund.

Menurut Hilman, banyak kelebihan menggunakan mesin pengimbas beresolusi tinggi itu untuk mengimbas dan hasilnya adalah yang terbaik, di mana gambar yang diambil tidak pecah dan kelihatan asli.

Bangunkan teknologi AR/VR

Disamping menyediakan perkhidmatan imbasan beresolusi tinggi, Wariscan juga meneroka bidang lain yang berkaitan seni dan budaya bagi memastikan syarikat yang baru setahun jagung ini terus  berdaya saing.

Hilman berkata, Augmented Reality (AR) dan Virtual Reality (VR) merupakan suatu bidang yang baru mendapat perhatian dunia dan merupakan salah satu teknologi yang dijangka bakal merevolusikan kehidupan dan gaya hidup seperti yang telah berlaku sebelum ini dengan teknologi telefon pintar.

“Kita tidak fokus kepada satu segmen perniagaan semata-mata. Dalam masa sama, bidang baru yang diterokai ini juga berkaitan seni dan budaya,” katanya.

Bagaimanapun jelasnya, masih ramai yang belum sedar akan kepentingan teknologi ini, dan ini boleh memberi kesan kepada kuantiti dan kualiti penghasilan kandungan AR/VR.

Justeru, beliau berpandangan lebih banyak usaha untuk memberikan penerangan dan kesedaran mengenai teknologi AR/VR adalah penting.

“Kita mengadakan kursus asas mengenai teknologi AR sejak tahun lalu untuk menyemai minat dalam teknologi ini di kalangan anak muda, seterusnya berharap supaya mereka berkecimpung dalam arena pembangunan kandungan digital.

“Era AR/VR mungkin masih belum bermula, tetapi usaha bersepadu perlu untuk meningkatkan penghasilan kandungan AR/VR supaya penggunaan teknologi ini mendapat sambutan yang lebih meluas.

“Pasaran AR/VR mempunyai masa depan yang cerah namun hanya yang sanggup menyahut cabaran sahaja yang bakal meraih kelebihan apabila tiba masanya,” katanya.

Menurutnya, kini Wariscan sedang bekerjasama dengan Muzium Kesenian Islam dan Muzium Telegraf di Taiping untuk membina kandungan digital yang bakal menarik minat lebih ramai lagi kalangan generasi muda.

Berani berinovasi

Walaupun masih baru dalam bidang ini, Hilman dan dua lagi rakan kongsinya, Muhammad Zaki Kamaruddin dan Mohd Fadzil Jamaludin sentiasa positif perniagaan berasaskan teknologi ini mendapat permintaan.

“Ia bermula dengan kerja keras untuk mampu setapak ke hadapan lagi. Untuk permulaan, kesilapan sebagai tempat untuk belajar. Terus lakukan dan jangan takut untuk memulakan perniagaan walaupun dengan modal yang sedikit,” katanya.

Wariscan boleh dicapai melalui laman sesawang di alamat www.wariscan.com.

 

Artikel Asal: Sinar Harian

Kredit Gambar: Wariscan.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid-19

Landskap Komunikasi Negara Bakal Berubah Menuju Pasca Covid-19?

Published

on

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara bermula pada 18 Mac 2020, sedikit sebanyak telah mengubah cara sebilangan besar rakyat Malaysia dalam menjalankan aktiviti seharian mereka termasuklah berkomunikasi.

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam laporan Astro Awani, penting untuk rakyat Malaysia memiliki akses kepada perkhidmatan komunikasi yang meluas sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan dan SKMM telah bekerjasama rapat dengan pihak daripada sektor telekomunikasi sehinggalah pihak berkuasa bagi memastikan operasi komunikasi tidak terganggu sepanjang perintah dijalankan di seluruh negara.

Sektor telekomunikasi memainkan peranan yang penting dalam pelaksanaan PKP ini kerana ramai pelanggan kini perlu bekerja daripada rumah, termasuklah di lokasi-lokasi kritikal seperti klinik dan hopsital. Orang awam juga kebanyakannya bergantung kepada internet bagi menghilangkan kegusaran dan kebosanan mereka kerana ‘terpenjara’ dirumah dengan menjalankan aktiviti seharian menggunakan internet pada kadar yang optimum. Para pelajar IPTA mahupun IPTS juga perlu meneruskan pengajian mereka secara dalam talian dan ada sesetengah sekolah mahupun pra sekolah yang memberikan tugasan kepada pelajar melalui internet.

Sekiranya perkhidmatan ini tidak dipenuhi secara menyeluruh, maka ianya akan menyukarkan kebanyakan daripada kita untuk meneruskan hidup mahupun pekerjaan mereka. Aplikasi seperti Zoom, Skype menjadi pilihan syarikat-syarikat untuk berinteraksi secara maya mahupun menjalankan mesyuarat harian atau mingguan.

Bagi bidang penyiaran, siaran televisyen dan radio boleh diakses menerusi semua platform. Kementerian Pendidikan dengan kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia turut mengumumkan akan memperkenalkan slot Program TV Pendidikan menerusi saluran TV Okey iaitu salah satu saluran tv RTM. Ianya sebagai usaha tambahan kepada siaran Eduweb TV yang kini dilaksanakan Kementerian Pendidikan secara web streaming. Ini adalah langkah alternatif kepada pelajar yang tidak mendapat capaian internet mahupun tidak mempunyai peranti yang membolehkan mereka mengakses pelajaran mereka secara dalam talian.

Perniagaan dalam talian turut menerima tempias seperti Lazada dan Shopee serta lain-lain platform turut menjadi pilihan ramai di antara kita untuk mencuci mata serta membeli belah. Ini turut disokong dengan perkhidmatan kurier dan pos seperti PosMalaysia, Gdex, DHL dan lain-lain kerana menjadi tulang belakang utama perniagaan ini untuk berurusan terus dengan pelanggan.

Pemain gig ekonomi menjadi tunjang dan pemudah cara dalam memberikan khidmat terbaik kepada para pelanggan semasa musim PKP ini. Aplikasi seperti Grab, FoodPanda, Bungkusit, Lalamove dan bermacam-macam lagi aplikasi penghantaran barangan dan makanan, memudahkan rakyat Malaysia untuk terus mendapatkan makanan pilihan mereka mahupun barang runcit tanpa keluar daripada rumah.

Kredit Gambar: CNBC

Justeru itu, kerajaan menggesa rakyat Malaysia memanfaatkan pelbagai perkhidmatan secara dalam talian yang telah disediakan sepanjang tempoh PKP ini dan pada masa yang sama, sentiasa merujuk kepada sumber rasmi untuk mengetahui perkembangan berkaitan COVID-19. Majlis Keselamatan Negara (MKN) misalnya telah mewujudkan satu akaun Telegram khas sebagai usaha untuk membendung penyebaran berita tidak benar dan memastikan rakyat menerima sebarang berita daripada sumber yang sah!

Apa pula pendapat anda? Adakah rakyat Malaysia akan mengekalkan norma ketika pelaksaan PKP atau akan kembali kepada yang asal?

Continue Reading

Belia

‘Freelancer’ pemudah cara industri

Published

on

Perkhidmatan kontraktor bebas atau “freelancer” bukanlah sesuatu yang asing malah kini mendapat tempat dalam kalangan pemain industri khususnya bagi industri kecil dan sederhana.

Continue Reading

Global

Remaja Malaysia Jadi Jutawan Melalui Permainan Dota 2

Guna kemahiran yang ada untuk cari pendapatan.

Published

on

By

Jika masih ada yang berpendapat bermain game secara serius tidak mampu menjadikan seseorang kaya dan jutawan, mungkin perlu difikirkan sekali lagi.

Terbaru, remaja dari Malaysia iaitu Yap Jian Wei atau lebih dikenali dengan nama xNova bersama kumpulannya, PSG.LGD berjaya muncul sebagai naib juara pertandingan Dota 2, The International 8 yang berlangsung di Vancouver, Kanada.

Pemain Dota 2

Difahamkan hadiah yang diperoleh melalui pertandingan berprestij ini membolehkan kumpulan PSG.LGD yang dianggotai oleh lima ahli kumpulan menerima sebanyak $4,075,965 (RM16,676,810).

Selain itu, pasukan OG berjaya muncul sebagai juara serta membawa pulang piala Aegis beserta wang tunai bernilai $11,208,905 (RM45,861,234). Tahniah diucapkan buat Yap Jian Wei diatas hasil usahanya. Semoga lebih banyak anak muda yang berjaya melakar nama di peringkat antarabangsa di dalam e-sukan selepas ini.

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: