Connect with us

Biskut Warisan Ibu Mentua Pembuka Rezeki

Published

on

KUALA LUMPUR – Bermula secara sambilan, Norashikin Zainal Abidin, 47, kini boleh berbangga dengan perniagaan biskut yang menjadi sumber rezeki utama beliau dan keluarganya.

Beliau yang nekad berhenti kerja sebagai kerani di sebuah bank sekitar 12 tahun lepas menghasilkan biskut seroja iaitu resipi istimewa ibu mentuanya, Norsimah Ahmad.

Permintaan untuk biskut seroja yang mengambil nama daripada bunga seroja yang lazimnya ditemui di dalam kolam, akan meningkat berkali ganda setiap kali tiba hari raya.

Beliau perlu bekerja lebih 12 jam sehari malah kadang kala terpaksa mengorbankan waktu tidur bagi memastikan tempahan yang diterima sejak tiga bulan lepas dapat sampai ke tangan pelanggan sebelum ketibaan 1 Syawal.

INSPIRASI DARI BUNGA SEROJA

Bagi memastikan operasi buat biskut seroja berjalan lancar, Norashikin memperoleh sedikit bantuan dari Jabatan Pertanian pada 2005 untuk bina bengkel di belakang rumahnya di Kampung Peradong, Jelebu, Negeri Sembilan.

Beliau juga membeli mesin uli adunan untuk memudahkan penghasilan biskut dalam kuantiti yang lebih banyak.

“Bunga seroja kan cantik. Ibu mentua saya mengambil nama bunga ini untuk tujuan mengkomersialkan biskut itu.

“Kalau hendak diikutkan, biskut ini ada keunikan tersendiri, dari segi rupa dan rasa berbanding biskut lain yang banyak di pasaran. Nak buat biskut ini pun perlu kesabaran yang tinggi,“ tambahnya.

“Untuk tempahan hari raya saya boleh menghasilkan kira-kira 20,000 biji biskut bunga seroja sahaja,” katanya kepada Bernama baru-baru ini sambil menambah kata operasi buat biskut seroja sebenarnya berjalan sepanjang tahun.

Walaupun bulan-bulan biasa tidak sesibuk memenuhi tempahan untuk hari raya namun permintaan sentiasa ada terutama untuk tempahan majlis pertunangan dan perkahwinan yang dijadikan sebagai hantaran.

UNIK BISKUT SEROJA

Biskut seroja yang dihasilkan Norashikin mempunyai empat kelopak yang diisi dengan inti mentega kacang dan atas permintaan ramai, intinya kini dipelbagaikan seperti coklat dan nanas.

Kerumitan membuat kelopak biskut seroja sedikit membataskan usahanya untuk menerima tempahan dalam kuantiti yang banyak dalam satu-satu masa.

Setelah campunan tepung dan mentega siap diuli, adunan akan ditekap terlebih dahulu menggunakan alat penekap sebelum dibentuk menggunakan tangan untuk menghasilkan kelopak seroja.

Keadaan ini menyebabkan proses menghasilkan biskut agak rumit berbanding biskut lain kerana tidak ada alat atau mesin yang boleh membentukkan adunan menjadi bunga.

Ia perlu dilakukan menggunakan tangan untuk mencantumkan kelopak tersebut, katanya.

Untuk menghasilkan 300 biji biskut bunga seroja, kebiasaannya Norashikin mengambil masa lebih 10 jam dengan bekerja dari pagi hingga petang.

“Sebab itu saya terpaksa menolak banyak tempahan pada hari raya tahun ini disebabkan tidak berkemampuan untuk membuatnya,” katanya yang turut dibantu seorang pekerja.

Beliau berkata buat masa kini, keperluan utamanya adalah untuk mendapatkan mesin yang boleh menghasilkan terus kelopak seroja bagi menggantikan cara tradisional menggunakan tangan.

BELAJAR DARI IBU MENTUA

Norashikin mula mempelajari cara membuat biskut seroja daripada ibu mentuanya selepas berkahwin dengan suaminya, Ruzlan Rose Abd Rashid pada tahun 1991.

Ketika itu ibu mentua beliau membuat biskut untuk dihidangkan kepada tetamu pada hari raya. Ramai tetamu yang makan biskut itu bertanya tentang resipi dan cara membuatnya sehinggakan ibu mentua membuka tempahan secara kecil-kecilan untuk jiran-jiran, katanya.

“Ibu mentua saya sebenarnya mendapat resipi itu sekitar tahun 70an, ketika tinggal di kuarters tentera di Johor semasa mengikuti bapa mentua yang bertugas sebagai anggota tentera.

“Bila bapa mentua sudah pencen dan pulang ke kampung, biskut seroja yang dihasilkan emak mentua terus mendapat perhatian tetamu sebab bentuknya cantik dan rasanya sedap,” katanya.

Tidak lokek dengan ilmu yang ada, ibu mentuanya turut mengajar orang kampung menghasilkan biskut seroja hingga ramai yang berkebolehan membuat biskut itu terutama di sekitar Jelebu.

Apabila tiba hari raya ramai yang menghidangkan biskut seroja dan beliau sendiri turut membantu ibu mentua menerima tempahan, menurut ibu kepada empat orang anak ini.

“Tetapi ramai yang tidak sanggup untuk membuatnya kerana kerjanya sangat rumit terutama untuk membentuknya menjadi bunga seroja.

“Kerumitan itu menjadi keunikan biskut ini dan saya berhasrat untuk mengembangkannya secara lebih meluas lagi terutama dengan bantuan promosi dalam media sosial,” katanya. – BERNAMA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid-19

RayaCovid19: Ingkar PKPB? Belum tentu anda terlepas.

Published

on

Lebuhraya-lebuhraya utama telah pun sesak dengan kebanjiran kenderaan yang berpusu-pusu mencuba nasib untuk pulang ke kampung halaman sejak 2-3 hari yang lalu.

Walaupun para Menteri berulang kali menegaskan kebenaran merentas negeri hanya tertakluk kepada kes-kes kecemasan dan perlu mendapatkan kebenaran pihak berwajib, terdapat segelintir rakyat Malaysia yang masih berdegil untuk mengingkari arahan yang dikeluarkan ini.

Beribu kenderaan cuba untuk melepas sekatan jalan raya di kawasan Nilai. Kredit foto: Berita Harian.

Ada juga di antara mereka yang dengan bangga menayangkan di laman sosial masing-masing, kehebatan mereka menggunakan kabel untuk merentas negeri. Ini bukanlah kes pertama yang melibatkan netizen yang begitu bangga mempamerkan ‘kuasa’ untuk melepasi sekatan yang telah ditetapkan.

Rata-rata netizen berang dengan status yang dimuat naik oleh wanita ini. Kredit foto: Meh Baca

Terbaru, Kementerian Dalam Negeri telah mengarahkan pihak Polis untuk tidak lagi membenarkan rakyat merentas negeri sepanjang PKPB dijalankan. Kompaun akan dikenakan serta merta dan mereka akan diarahkan untuk berpatah balik ke tempat asal.

Ini bertujuan mengelakkan mereka yang berasal daripada zon merah menyebarkan virus Covid-19 ke kawasan yang hijau. Pihak polis juga akan mengadakan lawatan mengejut ke rumah yang disyaki mempunyai mereka yang ingkar pada perintah ini.

Dimanakah letaknya sensitiviti rakyat dalam mematuhi larangan merentas negeri? Adakah mereka lebih mementingkan kemeriahan sambutan hari raya berbanding keselamatan ibu ayah dan kaum keluarga di kampung halaman? Seberapa pastikah anda bukanlah pembawa virus secara senyap?

#BerayaDenganSelamat #KitaJagaKita

Continue Reading

covid-19

Covid-19: Berhentilah bermain politik, kebajikan rakyat perlu didahulukan

Published

on

“Jangan mengheret negara sekali lagi ke kancah politik yang tidak menentu ketika rakyat jelata masih berhadapan dengan pelbagai masalah dan masa depan yang sukar akibat pandemik COVID-19.”

Titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah semasa Istiadat Pembukaan Penggal ketiga Parlimen Ke-14
Yang di-Pertuan Agong semasa bertitah di Istiadat Pembukaan Penggal Ketiga Parlimen ke-14.
Kredit Foto: Astro Awani

Titah Yang di-Pertuan Agong tersebut jelas menunjukkan kepentingan rakyat sepatutnya menjadi asas terpenting dalam memastikan kestabilan negara terus kekal dalam usaha melawan musuh yang tidak kelihatan ini.

Ahli parlimen khususnya perlu bertindak dengan rasional kerana mereka telah dilantik oleh rakyat untuk menggalas tanggungjawab dan amanah yang telah diberikan. Kerakusan ahli politik dalam mengejar cita-cita politik mereka boleh meruntuhkan kembali institusi pentadbiran yang semakin pulih ini.

Kebajikan rakyat perlu menjadi agenda utama arena politik. Tidak mengira pegangan politik mahupun latar belakang. Segala usaha untuk membantu rakyat untuk kembali berdiri diatas kaki sendiri perlu giat dijalankan dan ianya tidak tertumpu pada usaha pihak kerajaan semata-mata. Usaha-usaha ini tidak patut dilecehkan malah ianya perlu disambut baik oleh semua.

Kesan jangka panjang Covid-19 terhadap sektor ekonomi dan pelancongan memberikan impak yang cukup besar kepada pendapatan sebahagian besar daripada kita termasuklah pendapatan negara umumnya. Anak-anak muda adalah golongan paling terkesan akibat kemuculan wabak ini. Mereka tidak hanya kehilangan mata pencarian malah mereka bakal berdepan kemelut ekonomi yang lebih sukar di masa akan datang.

Menurut laporan Sinar Harian, akibat penularan wabak Covid-19, jumlah pengangguran telah meningkat dengan mendadak iaitu sebanyak 17.1%. Kumpulan belia berumur 15 hingga 30 tahun mencatatkan kadar pengangguran tertinggi iaitu sebanyak 6.9 peratus diikuti dengan golongan berusia 31 hingga 45 tahun (1.4 peratus) dan 46 hingga 64 tahun (1.1 peratus).

Intipati yang cukup jelas daripada YDPA apabila baginda turut menyatakan kerisauan tentang landskap politik negara yang kian goyah sejak akhir-akhir ini. Perbalahan, permusuhan malah perselisihan antara figura politik tanah air mampu memecah belahkan rakyat yang ketika ini dalam kesusahan.

Apakah tindakan yang sewajarnya yang patut dilakukan pihak pemerintah bagi membendung masalah pengangguran daripada terus berlarutan? Adakah ahli politik di Malaysia cukup matang untuk membincangkan soal kebajikan rakyat melebihi agenda politik mereka sendiri?

Continue Reading

Politik

Wajarkah ‘permainan politik diteruskan’ tatkala negara dilanda krisis Covid-19

Published

on

By

Kredit foto: Berita Harian

Rentetan daripada wabak COVID-19 yang menular diseluruh dunia termasuk Malaysia, telah memberi impak yang besar kepada negara. Satu-satunya cara untuk memutuskan rantaian wabak ini adalah melalui Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). PKP telah dikuatkuasa sejak 18 Mac 2020 dan PKP bersyarat akan bersambung sehingga 9 Jun 2020.

Akibat dari pelaksanaan PKP tersebut, Malaysia telah dilanda pelbagai krisis; ekonomi negara mengalami kerugian besar mengakibatkan ramai yang kehilangan pekerjaan. Menurut laporan Jabatan Perangkaan Malaysia pada Mac lalu, direkodkan sehingga 600,000 rakyat Malaysia sudah mula menganggur yang merupakan jumlah tertinggi dalam tempoh 10 tahun.

Kredit foto: Sinar Harian

Lebih membimbangkan lagi, jumlah pengangguran itu dijangka akan meningkat kepada 2.4 juta orang seperti yang dianggarkan oleh Malaysian Institute for Economic Research (MIER).

kredit video: FB Aznil hj nawawi

Sayu, suami isteri hilang pekerjaan, mengharapkan rezeki menjadi ‘runner’ membantu orang lain membeli barang keperluan.

Stok makanan hanya tinggal dua tin sardin untuk 6 orang anak selama seminggu.

Kisah wanita ini bukanlah kes terpencil, malah ramai lagi yang dibuang kerja, hilang mata pencarian. Jika mereka tidak boleh keluar bekerja, daripada manakah mereka boleh mendapatkan sumber wang untuk menyara ahli keluarga?

Lantikan politik di Syarikat Berkaitan Kerajaan(GLC)

Namun apa yang mengecewakan, ketika rakyat kehilangan sumber pendapatan, ramai ahli-ahli politik pula ditawarkan jawatan bergaji tinggi oleh Kerajaan.

MP dan ahli politik yang dilantik sebagai Pengerusi GLC/Agensi Kerajaan ialah:

 1. MP Jelebu (UMNO) – Dato Jalaluddin Alias – Pengerusi UDA Holdings
 2. MP Gerik (UMNO) – Dato Hasbullah Osman – Pengerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad
 3. MP Cameron Highland (UMNO) – Dato Ramli – Pengerusi Amanah Raya Berhad 
 4. MP Padang Terap (UMNO) – Dato Seri Mahdzir Khalid – Pengerusi Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) 
 5. MP Pasir Salak (UMNO) – Dato Sri Tajudin Abd Rahman – Pengerusi Prasarana
 6. Datuk Chong Sin Woon (MCA Parlimen Seremban) – Pengerusi Lembaga Pelabuhan Klang
 7. Dato Tan Teik Cheng (DUN Machang Bubok) – Pengerusi Pelabuhan Penang
 8. Datuk Koh Chin Han (Bekas Calon MCA DUN Bemban) – Pengerusi Pelabuhan Melaka
 9. MP Bentong (PPB) – Datuk Robert Lawson Chuat Vincent Entering – Pengerusi Lembaga Pelabuhan Bintulu
 10. MP Beaufort (Bersatu) – Datuk Azizah Mohd Dun – Pengerusi Mara
 11. MP Bachok (PAS) – Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz – Pengerusi Kesedar
 12. MP Jempol (UMNO) – Dato’ Haji Salim Sharif – Pengerusi Risda
 13. Adun Permas (Bersatu) – Che Zakaria Mohd Salleh – Pengerusi Kejora
 14. Ahli Dewan Negara – Razali Idris – Pengerusi Ketengah
 15. MP Bukit Gantang (Bebas) – Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal – Pengerusi LKIM
 16. MP Machang (UMNO) – Datuk Ahmad Jazlan Yaakub – Pengerusi MPOB
 17. MP Pasir Putih (PAS) – YB Dr. Nik Muhammad Zawawi bin Haji Salleh – Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang
 18. MP Jerantut (UMNO) – Dato’ Hj Ahmad Nazlan Idris – Pengerusi Lembaga Getah Malaysia
 19. Calon UMNO Parlimen Pasir Gudang PRU14 – Datuk Seri Khaled Nordin – Pengerusi Boustead Holding Berhad
 20. MP Pasir Mas (PAS) – YB Ahmad Fadhli Shaari – Pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran
 21. MP Sibuti (PBB) – YB Lukanisman Awang Sauni – Pengerusi SEDA
 22. MP Kimanis (UMNO) – Datuk Mohamad Alamin – Pengerusi MyIPO
 23. MP Tanjung Manis (GPS) – Datuk Yusuf Abdul Wahab – Pengerusi CIDB
 24. MP Dungun (PAS) – Wan Hassan Mohd Ramli – Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN)
 25. MP Sabak Bernam (Bersatu) – Dato Hj Mohd Fasiah Hj Mohd Fakeh – Pengerusi FAMA
 26. Bekas KIP MIC – Datuk Nelson Renganathan – Pengerusi Dana Pembangunan Sumber Manusia (HRDF)
 27. MP Setiu (PAS) – YB Tuan Shaharizukirnain Bin Abdul Kadir – Pengerusi Tekun
 28. MP Hulu Rajang (GPS) – Datuk Wilson Ugak Kumbong – Pengerusi National Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH)
 29. MP Besut (UMNO) – Idris Jusoh – Pengerusi FELDA
 30. MP Marang (PAS) – Abdul Hadi Awang – Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bertaraf Menteri
 31. MP Kemaman (PAS) – Che Alias Hamid – Pengerusi Lembaga Pelabuhan Kemaman

Antara nukilan netizen di media sosial tentang isu ini.

Ahli Parlimen menerima gaji bulanan sebanyak RM16,000. Jumlah ini tidak termasuk elaun. Saat ini rakyat hilang kerja, namun ahli Parlimen pula mendapat ‘dua kerja’.

Kredit foto: The Malaysian Times

Sebahagiannya pula mempunyai rekod yang tidak elok dan juga terpalit dengan kes rasuah.

Tidakkah kita mengambil teladan daripada kes-kes rasuah dan salah guna kuasa yang melibatkan latikan politik di GLC sebelum ini? Sebagai contoh, kes yang melibatkan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dan Felda di mana beliau menghadapi satu pertuduhan pecah amanah dan sembilan pertuduhan menerima rasuah berjumlah lebih RM3 juta berhubung pembelian Merdeka Palace Hotel & Suites (MPHS) oleh FICSB.

Kredit foto: The Star

Selain kes tersebut, Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim menghadapi tiga pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM5.2 juta berhubung projek jalan raya di Perak dan Kedah, serta sembilan pertuduhan pengubahan wang haram hampir RM140 juta. Manakala, abangnya Datuk Abdul Latif menghadapi dua pertuduhan bersubahat dalam perlakuan kesalahan oleh Abdul Azeez.

Kredit foto: The Malaysian Insight

Lebih-lebih lagi, Tabung Haji yang merupakan sebuah institusi yang dahulunya dihormati, diyakini patuh syariah kini sudah dicemari dengan skandal rompakan, penipuan dan pemalsuan. Penipuan audit juga telah dilakukan di mana pada waktu itu, jumlah wang Tabung Haji sebenarnya mengalami defisit RM4.1 bilion. Ini bermaksud sekiranya semua penyimpan meminta semula wang mereka (bank run), jumlah wang tidak cukup untuk dikembalikan. Jika institusi yang menjalankan aktiviti suci ini pun sanggup dirompak dan terpalit dengan penipuan, apakah nasib institusi-institusi lain yang dipegang ahli politik?

Kita sudah boleh agak apa yang akan berlaku dengan lambakan lantikan-lantikan politik baru-baru ini. Kesan daripada rasuah dan salah guna kuasa ini, para pekerja, rakyat yang akhirnya akan hilang kerja, dipotong gaji dan sebagainya.

Percaturan Politik

Kredit foto: Malaysiakini

Pada masa yang sama, negara kita sekali lagi berdepan dengan risiko pertukaran kerajaan. Pergolakan dan permainan politik telah mengakibatkan potensi perubahan kerajaan persekutuan, negeri Kedah dan terdapat ura-ura yang mengatakan negeri Selangor juga akan jatuh disebabkan permasalahan ini.

Usul undi tidak percaya ini bakal mengakibatkan pertukaran kerajaan persekutuan tatkala krisis yang sedang melanda negara ini. Tanpa adanya kestabilan di pihak kerajaan, segala usaha untuk menyelamatkan ekonomi negara ini sudah tentunya akan gagal.

Ya, mungkin usul undi tidak percaya ini mempunyai meritnya tersendiri. Namun apakah perkara ini yang menjadi keutamaan semasa negara dilanda krisis?

Apakah kita tidak peka dengan keadaan rakyat yang sedang lapar, kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang?

Ini bukan masanya untuk merebut kuasa.

Di manakah moral kompas sebahagian ahli-ahli politik ini? Di manakah letaknya prinsip mereka sebagai pemimpin? Di manakah keikhlasan mereka untuk berkhidmat kepada rakyat dan negara?

Jika ini mentaliti yang ada pada segelintir ahli-ahli politik, apakah yang akan terjadi kepada rakyat Malaysia? Bagaimana pula dengan nasib rakyat khususnya generasi muda?

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: