Connect with us

Teknologi

Kini Bayar Makanan Dengan e-Wallet

Published

on

Bazar-Bazar Ramadan di Malaysia Sekarang Makin Maju

 

Dalam usaha mempromosikan gaya hidup tanpa tunai, atau cashless, Boost mengambil langkah yang tidak disangka-sangka apabila memperkenalkan penggunaan pembayaran tanpa tunai menggunakan e-Wallet mereka di beberapa tapak Bazar Ramadan di Malaysia.

Ya, Bazar Ramadan yang boleh anda pergi tanpa perlu membawa wang tunai untuk membeli makanan. Bunyi macam terlampau maju, tapi benda ni dah mula diimplementasi di Malaysia bermula tahun ini. What a time to be alive!

Difahamkan,lokasi ‘bazar-bazar maju’ ini adalah di kawasan sekitar Klang Valley, kawasan tumpuan di Selangor dan KL dan di beberapa buah negeri lagi. Senarai lengkap lokasi akan diberikan di akhir artikel ini.

Boost sudah memulakan program ‘bazar tanpa tunai’ ini bermula dari hari pertama puasa lagi. Kawasan yang menjadi tumpuan sudah tentu di sekitar Selangor/KL. Daripada respon-respon yang diperoleh dari media sosial, ternyata ada yang terkejut apabila mendapat tahu Boost boleh digunakan di bazar Ramadan.

Malah, usaha Boost ini juga mendapat perhatian dari Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Azizah yang secara kebetulan melawat tapak bazar di Pandan Indah. Bila TPM sendiri pun tertarik dengan apa yang dibawa oleh Boost, tahulah kita yang industri tanpa tunai ni memang sesuatu yang menarik dan sudah tentu boleh membawa perubahan kepada cara hidup kita satu hari nanti bila mula diimplementasi secara menyeluruh.

Menurut portal liveatpc.com, TPM dengan pantas memahami konsep yang dibawa oleh Boost serta berkongsi bagaimana beliau mahu mencuba platform itu dengan lebih mendalam lagi.

Okay, berikut adalah lokasi bazar Ramadan yang anda sudah boleh gunakan Boost untuk membeli juadah berbuka. Kalau ada Nampak orang pakai baju Boost warna merah kat lokasi-lokasi ni, nescaya boleh bayar guna Boost la tu.

 • Klang Valley
 • Bangsar
 • TTDI
 • Jalan TAR
 • Seksyen 13
 • Bukit Sentosa
 • PuchongPrima
 • PuncakAlam
 • Kosmopleks
 • Pandan Indah
 • Taman U (Johor)
 • Bayan Baru (Penang)

Nak cuba? Muat turun aplikasi Boost di PlayStore atau AppStore sekarang dan jom turun serang bazar-bazar kat atas ni. Selain dari bazar Ramadan, Boost juga baru-baru ini memperkenalkan konsep derma tanpa tunai. Setakat hari ini, sudah ada beberapa masjid yang menggunakannya.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid-19

Landskap Komunikasi Negara Bakal Berubah Menuju Pasca Covid-19?

Published

on

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara bermula pada 18 Mac 2020, sedikit sebanyak telah mengubah cara sebilangan besar rakyat Malaysia dalam menjalankan aktiviti seharian mereka termasuklah berkomunikasi.

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam laporan Astro Awani, penting untuk rakyat Malaysia memiliki akses kepada perkhidmatan komunikasi yang meluas sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan dan SKMM telah bekerjasama rapat dengan pihak daripada sektor telekomunikasi sehinggalah pihak berkuasa bagi memastikan operasi komunikasi tidak terganggu sepanjang perintah dijalankan di seluruh negara.

Sektor telekomunikasi memainkan peranan yang penting dalam pelaksanaan PKP ini kerana ramai pelanggan kini perlu bekerja daripada rumah, termasuklah di lokasi-lokasi kritikal seperti klinik dan hopsital. Orang awam juga kebanyakannya bergantung kepada internet bagi menghilangkan kegusaran dan kebosanan mereka kerana ‘terpenjara’ dirumah dengan menjalankan aktiviti seharian menggunakan internet pada kadar yang optimum. Para pelajar IPTA mahupun IPTS juga perlu meneruskan pengajian mereka secara dalam talian dan ada sesetengah sekolah mahupun pra sekolah yang memberikan tugasan kepada pelajar melalui internet.

Sekiranya perkhidmatan ini tidak dipenuhi secara menyeluruh, maka ianya akan menyukarkan kebanyakan daripada kita untuk meneruskan hidup mahupun pekerjaan mereka. Aplikasi seperti Zoom, Skype menjadi pilihan syarikat-syarikat untuk berinteraksi secara maya mahupun menjalankan mesyuarat harian atau mingguan.

Bagi bidang penyiaran, siaran televisyen dan radio boleh diakses menerusi semua platform. Kementerian Pendidikan dengan kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia turut mengumumkan akan memperkenalkan slot Program TV Pendidikan menerusi saluran TV Okey iaitu salah satu saluran tv RTM. Ianya sebagai usaha tambahan kepada siaran Eduweb TV yang kini dilaksanakan Kementerian Pendidikan secara web streaming. Ini adalah langkah alternatif kepada pelajar yang tidak mendapat capaian internet mahupun tidak mempunyai peranti yang membolehkan mereka mengakses pelajaran mereka secara dalam talian.

Perniagaan dalam talian turut menerima tempias seperti Lazada dan Shopee serta lain-lain platform turut menjadi pilihan ramai di antara kita untuk mencuci mata serta membeli belah. Ini turut disokong dengan perkhidmatan kurier dan pos seperti PosMalaysia, Gdex, DHL dan lain-lain kerana menjadi tulang belakang utama perniagaan ini untuk berurusan terus dengan pelanggan.

Pemain gig ekonomi menjadi tunjang dan pemudah cara dalam memberikan khidmat terbaik kepada para pelanggan semasa musim PKP ini. Aplikasi seperti Grab, FoodPanda, Bungkusit, Lalamove dan bermacam-macam lagi aplikasi penghantaran barangan dan makanan, memudahkan rakyat Malaysia untuk terus mendapatkan makanan pilihan mereka mahupun barang runcit tanpa keluar daripada rumah.

Kredit Gambar: CNBC

Justeru itu, kerajaan menggesa rakyat Malaysia memanfaatkan pelbagai perkhidmatan secara dalam talian yang telah disediakan sepanjang tempoh PKP ini dan pada masa yang sama, sentiasa merujuk kepada sumber rasmi untuk mengetahui perkembangan berkaitan COVID-19. Majlis Keselamatan Negara (MKN) misalnya telah mewujudkan satu akaun Telegram khas sebagai usaha untuk membendung penyebaran berita tidak benar dan memastikan rakyat menerima sebarang berita daripada sumber yang sah!

Apa pula pendapat anda? Adakah rakyat Malaysia akan mengekalkan norma ketika pelaksaan PKP atau akan kembali kepada yang asal?

Continue Reading

Belia

‘Freelancer’ pemudah cara industri

Published

on

Perkhidmatan kontraktor bebas atau “freelancer” bukanlah sesuatu yang asing malah kini mendapat tempat dalam kalangan pemain industri khususnya bagi industri kecil dan sederhana.

Continue Reading

Global

Remaja Malaysia Jadi Jutawan Melalui Permainan Dota 2

Guna kemahiran yang ada untuk cari pendapatan.

Published

on

By

Jika masih ada yang berpendapat bermain game secara serius tidak mampu menjadikan seseorang kaya dan jutawan, mungkin perlu difikirkan sekali lagi.

Terbaru, remaja dari Malaysia iaitu Yap Jian Wei atau lebih dikenali dengan nama xNova bersama kumpulannya, PSG.LGD berjaya muncul sebagai naib juara pertandingan Dota 2, The International 8 yang berlangsung di Vancouver, Kanada.

Pemain Dota 2

Difahamkan hadiah yang diperoleh melalui pertandingan berprestij ini membolehkan kumpulan PSG.LGD yang dianggotai oleh lima ahli kumpulan menerima sebanyak $4,075,965 (RM16,676,810).

Selain itu, pasukan OG berjaya muncul sebagai juara serta membawa pulang piala Aegis beserta wang tunai bernilai $11,208,905 (RM45,861,234). Tahniah diucapkan buat Yap Jian Wei diatas hasil usahanya. Semoga lebih banyak anak muda yang berjaya melakar nama di peringkat antarabangsa di dalam e-sukan selepas ini.

Continue Reading

Trending

%d bloggers like this: